Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Groenland

Atlas of World: Groenland. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Groenland.


Informatie over Groenland

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Groenland. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Groenland. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Groenland hier:

Groenland - Overzicht:

Wat moet je weten over Groenland? Laten we beginnen met dit: Groenland, 's werelds grootste eiland, is voor ongeveer 81% bedekt met ijs. Vikingen bereikten het eiland in de 10e eeuw vanuit IJsland; De Deense kolonisatie begon in de 18e eeuw en Groenland werd een integraal onderdeel van het Deense rijk in 1953. Het sloot zich in 1973 aan bij de Europese Gemeenschap (nu de EU) met Denemarken, maar trok zich in 1985 terug over een geschil waarin strenge visserijquota werden vastgesteld. Groenland blijft lid van de Overseas Countries and Territories Association van de EU. Groenland kreeg in 1979 het zelfbestuur van het Deense parlement; de wet is het volgende jaar van kracht geworden. Groenland stemde voor een groter zelfbestuur in november 2008 en kreeg meer verantwoordelijkheid voor binnenlandse aangelegenheden toen de wet op Groenland zelfbestuur in juni 2009 wettelijk werd ondertekend. Denemarken,

Geografie van Groenland

Waar op de wereld is Groenland? De locatie van dit land is Noord-Noord-Amerika, eiland tussen de Noordelijke IJszee en de Noord-Atlantische Oceaan, ten noordoosten van Canada. Het totale gebied van Groenland is 2,166,086 km2, waarvan 2,166,086 km2 (410,449 km2 ice-free, 1,755,637 km2 ice-covered) land is. Dus dit is een heel groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: vlak tot geleidelijk aflopend ijskapje, alles behalve een smalle, bergachtige, kale, rotsachtige kust. Het laagste punt van Groenland is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt Gunnbjorn Fjeld 3.694 m. En het klimaat is arctisch tot subarctisch; koele zomers, koude winters.


Inwoners van Groenland

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Groenland wonen. Het nummer is: 57,713 (7/2017 schatting). Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Inuit 88%, Deens en andere 12% (2010 est.). Wat zijn de talen in Groenland? Groenlands (East Inuit) (officieel), Deens (officieel), Engels. En de religies: Evangelisch Lutheraans, traditionele Inuit spirituele overtuigingen. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 33.9 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 72.6 jaar. Waar wonen de mensen in Groenland? Hier: Nederzetting geconcentreerd op de zuidwesten kustlijn, met beperkte nederzettingen verspreid langs de resterende kust; interieur is onbewoond. De belangrijkste stedelijke gebieden van Groenland zijn: NUUK (hoofdstad) 17.000 (2014).

Overheid en economie van Groenland

De hoofdstad van Groenland is Nuuk (Godthaab) en het overheidstype parlementaire democratie (Parlement van Groenland of Inatsisartut); deel van het Koninkrijk Denemarken. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 4 gemeenten (kommuner, singular kommune); Kujalleq, Qaasuitsup, Qeqqata, Sermersooq. Met betrekking tot de economie van Groenland zijn belangrijke industriële producten visvisverwerking (voornamelijk garnalen en zwarte heilbot); goud-, zink-, anorthosiet- en robijnmijnbouw; handwerk, huiden en vellen, kleine scheepswerven. Belangrijke landbouwproducten zijn schapen, koeien, rendieren,. De belangrijkste exportgoederen zijn vis en visproducten 91% (2015 est.) en de belangrijkste exportpartners zijn Denemarken 81,2%, Portugal 8,3% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en transportmiddelen, fabrikaten, levensmiddelen, aardolieproducten en de belangrijkste importpartners zijn Denemarken 72,2 %, Zweden 9,8% (2016). Hoe rijk is Groenland en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $37,600 (2015 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 16.2% (2015 schatting).


Kaart van GroenlandGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy