Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Jordanië

Atlas of World: Jordanië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Jordanië.

Hoofdpagina - Azië - Jordanië

Informatie over Jordanië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Jordanië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Jordanië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Jordanië hier:

Jordanië - Overzicht:

Wat moet je weten over Jordanië? Laten we beginnen met dit: Na de Eerste Wereldoorlog en de ontbinding van het Ottomaanse Rijk, heeft de Volkenbond Groot-Brittannië het mandaat gegeven om een ​​groot deel van het Midden-Oosten te besturen. Groot-Brittannië markeerde in het begin van de jaren twintig een semi-autonome regio van Transjordanië vanuit Palestina. Het gebied verwierf zijn onafhankelijkheid in 1946 en werd daarna het Hasjemitische koninkrijk van Jordanië. De lange heerser van het land, King Hussein (1953-1990), genoot met succes de concurrentiedruk van de grote mogendheden (VS, USSR en VK), verschillende Arabische staten, Israël en een grote interne Palestijnse bevolking. Jordan verloor de Westoever aan Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967. Koning Hussein in 1988 heeft definitief afstand gedaan van Jordaanse aanspraken op de Westelijke Jordaanoever; in 1994 tekende hij een vredesverdrag met Israël. Koning Abdallah II, de oudste zoon van koning Hussein, nam de troon over naar aanleiding van de dood van zijn vader in 1999. Hij heeft bescheiden politieke en economische hervormingen geïmplementeerd, waaronder de overgang van een nieuwe kieswet begin 2016, voorafgaand aan de parlementsverkiezingen in september. Het Islamic Action Front, de politieke tak van de Jordaanse Moslim Broederschap, keerde terug naar het parlement met 15 zetels na het boycotten van de vorige twee verkiezingen in 2010 en 2013.

Geografie van Jordanië

Waar op de wereld is Jordanië? De locatie van dit land is Midden-Oosten, ten noordwesten van Saoedi-Arabië, tussen Israël (in het westen) en Irak. Het totale gebied van Jordanië is 89,342 km2, waarvan 88,802 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal woestijnplateau in het oosten, hooglandgebied in het westen; Great Rift Valley scheidt oostelijke en westelijke oevers van de Jordaan Rive. Het laagste punt van Jordanië is Dode Zee -431 m, het hoogste punt Jabal Umm ad Dami 1.854 m. En het klimaat is meestal dorre woestijn; regenseizoen in het westen (november tot april).


Inwoners van Jordanië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Jordanië wonen. Het nummer is: 10,248,069. Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Arabische 98%, Circassian 1%, Armeense 1%. Wat zijn de talen in Jordanië? Arabisch (officieel), Engels (algemeen begrepen onder de boven- en middenklasse). En de religies: Moslim 97,2% (officieel, overwegend soennietisch), christen 2,2% (meerderheid Grieks-orthodox, maar sommige Grieks en rooms-katholieken, Syrisch-orthodox, koptisch-orthodox, Armeens-orthodox, en Protestantse denominaties), Boeddhistische 0,4%, Hindu 0,1%, Joodse. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 22.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 74.8 jaar. Waar wonen de mensen in Jordanië? Hier: Bevolking zwaar geconcentreerd in het westen, en met name het noordwesten, in en rond de hoofdstad Amman; een aanzienlijke, maar kleinere populatie bevindt zich in het zuidwesten langs de kust van de Golf van Aqaba. De belangrijkste stedelijke gebieden van Jordanië zijn: Amman (hoofdstad) 1,155 miljoen (2015).

Overheid en economie van Jordanië

De hoofdstad van Jordanië is Amman en het overheidstype parlementaire constitutionele monarchie. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 12 gouvernementen (muhafazat, enkelvoud - muhafazah); 'Ajlun, Al' Aqabah, Al Balqa ', Al Karak, Al Mafraq, Al? Asimah (Amman), At Tafilah, Az Zarqa', Irbid, Jarash, Ma'an, Madaba. Met betrekking tot de economie van Jordanië zijn belangrijke industriële producten , informatietechnologie, kleding, kunstmest, potas, fosfaatontginning, geneesmiddelen, aardolieraffinage, cement, anorganische chemicaliën, lichte productie. Belangrijke landbouwproducten zijn Citrus, tomaten, komkommers, olijven, aardbeien, steenfruit; schapen, pluimvee, zuiveltoerisme. De belangrijkste exportgoederen zijn textiel, meststoffen, potas, fosfaten, groenten, farmaceutica en de belangrijkste exportpartners zijn VS 25,2%, Saoedi-Arabië 14,2%, India 8,4%, Irak 6,8%, VAE 5,6%, Koeweit 5,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn ruwe olie, geraffineerde aardolieproducten, machines, transportmiddelen, ijzer, granen en de belangrijkste importpartners zijn China 14%, Saoedi-Arabië 11,8% , VS 7,4%, Duitsland 4,8%, Italië 4,7%, VAE 4,4% (2016). Hoe rijk is Jordanië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $12,500 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 14.2% (2002 schatting).


Kaart van JordaniëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy