Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Kroatië

Atlas of World: Kroatië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Kroatië.

Hoofdpagina - Europa - Kroatië

Informatie over Kroatië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Kroatië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Kroatië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Kroatië hier:

Kroatië - Overzicht:

Wat moet je weten over Kroatië? Laten we beginnen met dit: De landen die tegenwoordig Kroatië omvatten, behoorden tot het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het einde van WO II. In 1918 vormden de Kroaten, Serviërs en Slovenen een koninkrijk dat na 1929 bekend stond als Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië een federale onafhankelijke communistische staat onder de sterke hand van maarschalk Josip Broz, ook bekend als TITO. Hoewel Kroatië in 1991 zijn onafhankelijkheid van Joegoslavië verklaarde, duurde het vier jaar van sporadische, maar vaak bittere, gevechten voordat het bezetten van Servische legers grotendeels werd ontruimd van Kroatische landen, samen met een meerderheid van de etnische Servische bevolking van Kroatië. Onder VN-toezicht werd de laatste door de Serviërs bezette enclave in Oost-Slavonië in 1998 teruggestuurd naar Kroatië. Het land trad toe tot de NAVO in april 2009 en de EU in juli 2013.

Geografie van Kroatië

Waar op de wereld is Kroatië? De locatie van dit land is Zuidoost-Europa, grenzend aan de Adriatische Zee, tussen Bosnië en Herzegovina en Slovenië. Het totale gebied van Kroatië is 56,594 km2, waarvan 55,974 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: geografisch divers; vlakke vlaktes langs de Hongaarse grens, lage bergen en hooglanden in de buurt van de Adriatische kust en eilanden. Het laagste punt van Kroatië is Adriatische zee 0 m, het hoogste punt Dinara 1.831 m. En het klimaat is Mediterraan en continentaal; continentaal klimaat overheersend met hete zomers en koude winters; zachte winters, droge zomers langs kust.


Inwoners van Kroatië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Kroatië wonen. Het nummer is: 4,292,095 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Kroatisch 90,4%, Servisch 4,4%, andere 4,4% (inclusief Bosniak, Hongaars, Sloveens, Tsjechisch en Romani), niet gespecificeerd 0,8% (2011 est.). Wat zijn de talen in Kroatië? Kroatisch (officieel ) 95,6%, Servisch 1,2%, andere 3% (inclusief Hongaars, Tsjechisch, Slowaaks en Albanees), niet gespecificeerd 0,2% (2011 est.). En de religies: Rooms-katholiek 86,3%, orthodox 4,4%, moslim 1,5%, andere 1,5%, niet-gespecificeerd 2,5 %, niet religieus of atheïst 3,8% (2011 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 43 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 76.1 jaar. Waar wonen de mensen in Kroatië? Hier: meer van de bevolking woont in de noordelijke helft van het land, met ongeveer een kwart van de bevolking woonachtig in en rond de hoofdstad van Zagreb; veel van de eilanden zijn dunbevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Kroatië zijn: Zagreb (hoofdstad) 687.000 (2015).

Overheid en economie van Kroatië

De hoofdstad van Kroatië is Zagre en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 20 provincies (zupanije, zupanija - enkelvoud) en 1 stad (alleenstaanden) met speciale provincie status; Bjelovarsko-Bilogorska (Bjelovar-Bilogora), Brodsko-Posavska (Brod-Posavina), Dubrovacko-Neretvanska (Dubrovnik-Neretva), Istarska (Istrië), Karlovacka (Karlovac), Koprivnicko-Krizevacka (Koprivnica-Krizevci), Krapinsko-Zagorska ( Krapina-Zagorje), Licko-Senjska (Lika-Senj), Medimurska (Medimurje), Osjecko-Baranjska (Osijek-Baranja), Pozesko-Slavonska (Pozega-Slavonië), Primorsko-Goranska (Primorje-Gorski Kotar), Sibensko-Kninska (Sibenik-Knin), Sisacko-Moslavacka (Sisak-Moslavina), Splitsko-Dalmatinska (Split-Dalmatië), Varazdinska (Varazdin), Viroviticko-Podravska (Virovitica-Podravina), Vukovarsko-Srijemska (Vukovar-Syrmia), Zadarska (Zadar ), Zagreb, Zagrebacka (provincie Zagreb). Met betrekking tot de economie van Kroatië zijn belangrijke industriële producten chemicaliën en kunststoffen, gereedschapswerktuigen, gefabriceerd metaal, elektronica, ruwijzer en warmgewalste staalproducten, aluminium, papier, houtproducten, bouwmaterialen, textiel, scheepsbouw, aardolie- en petroleumraffinage, voeding en dranken, toerisme. Belangrijke landbouwproducten zijn Akkerbouwgewassen (tarwe, maïs, gerst, suikerbiet, zonnebloem, koolzaad, alfalfa, klaver); groenten (aardappelen, kool, ui, tomaat, peper); fruit (appels, pruimen, mandarijnen, olijven), druiven voor wijn; vee (runderen, koeien, varkens); zuivelproducten. De belangrijkste exportgoederen zijn transportmiddelen, machines, textiel, chemicaliën, levensmiddelen, brandstoffen en de belangrijkste exportpartners zijn Italië 13,5%, Slovenië 12,3%, Duitsland 11,6%, Bosnië en Herzegovina 9,2%, Oostenrijk 6,3%, Servië 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines, transport en elektrische apparatuur; chemicaliën, brandstoffen en smeermiddelen; voedingsmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 16,1%, Italië 12,6%, Slovenië 10,9%, Oostenrijk 7,9%, Hongarije 7,1% (2016). Hoe rijk is Kroatië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $24,100 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 19.5% (2014 schatting).


Kaart van KroatiëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy