Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Letland

Atlas of World: Letland. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Letland.

Hoofdpagina - Europa - Letland

Informatie over Letland

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Letland. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Letland. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Letland hier:

Letland - Overzicht:

Wat moet je weten over Letland? Laten we beginnen met dit: Verschillende oostelijke Baltische stammen fuseerden in de middeleeuwen tot de etnische kern van het Letse volk (ca. 8-1212 na Christus). De regio kwam vervolgens onder de controle van Duitsers, Polen, Zweden en ten slotte, Russen. Een Letse republiek ontstond na de Eerste Wereldoorlog, maar werd in 1940 geannexeerd door de USSR - een actie die nooit wordt erkend door de VS en vele andere landen. Letland heeft zijn onafhankelijkheid in 1991 hersteld na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Hoewel de laatste Russische troepen in 1994 vertrokken, blijft de status van de Russische minderheid (zo'n 26% van de bevolking) Moskou nog steeds zorgen baren. Letland is in het voorjaar van 2004 tot zowel de NAVO als de EU toegetreden; het is toegetreden tot de eurozone in 2014 en de OESO in 2016. In 2013 werd een wet inzake dubbele nationaliteit goedgekeurd, waardoor de naturalisatie voor niet-burgerkinderen werd vereenvoudigd.

Geografie van Letland

Waar op de wereld is Letland? De locatie van dit land is Oost-Europa, grenzend aan de Oostzee, tussen Estland en Litouwen. Het totale gebied van Letland is 64,589 km2, waarvan 62,249 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: laagvlakte. Het laagste punt van Letland is Oostzee 0 m, het hoogste punt Gaizina Kalns 312 m. En het klimaat is zee; natte, gematigde winters.


Inwoners van Letland

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Letland wonen. Het nummer is: 1,944,643 (7/2017 schatting). Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Letse 61,8%, Russische 25,6%, Wit-Russische 3,4%, Oekraïense 2,3%, Poolse 2,1%, Litouwse 1,2%, andere 3,6% (2016 est.). Wat zijn de talen in Letland? Letse (officiële) 56,3%, Russisch 33,8%, andere 0,6% (inclusief Pools, Oekraïens en Wit-Russisch), niet gespecificeerd 9,4%. En de religies: Lutheran 19,6%, orthodox 15,3%, andere christenen 1%, andere 0,4%, niet-gespecificeerd 63,7% (2006). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 43.6 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 74.7 jaar. Waar wonen de mensen in Letland? Hier: Grootste concentratie van mensen is te vinden in en rond de haven en hoofdstad Riga; kleine agglomeraties zijn verspreid over het land. De belangrijkste stedelijke gebieden van Letland zijn: RIGA (hoofdstad) 621.000 (2015).

Overheid en economie van Letland

De hoofdstad van Letland is Riga en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 110 gemeenten (novadi, singular - novads) en 9 steden. Met betrekking tot de economie van Letland zijn belangrijke industriële producten voedingsmiddelen, verwerkte houtproducten, textiel, verwerkte metalen, farmaceutische producten, spoorwagons, synthetische vezels, elektronica. Belangrijke landbouwproducten zijn graan, koolzaad, aardappelen, groenten; varkensvlees, gevogelte, melk, eieren; visverwerkte. De belangrijkste exportgoederen zijn voedingsmiddelen, hout en houtproducten, metalen, machines en apparaten, textiel en de belangrijkste exportpartners zijn Litouwen 17,3%, Estland 11,5%, Rusland 11,4%, Duitsland 6,8%, Zweden 5,7%, VK 5,3%, Polen 5%, Denemarken 4,4% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, consumptiegoederen, chemicaliën, brandstoffen, voertuigen en de belangrijkste importpartners zijn Litouwen 16,9%, Duitsland 12,3%, Polen 10,4%, Estland 7,9%, Rusland 7,4%, Finland 4,3%, Nederland 4,3% (2016). Hoe rijk is Letland en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $27,300 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 25.5% (2015).


Kaart van LetlandGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy