Hovedside
Europa
Asia
Australia & Oseania
Afrika
Nord-Amerika
Mellom-Amerika
Sør-Amerika
Edit Trip

Atlas av Verden: Tyrkia

Atlas av Verden: Tyrkia. På denne siden kan du se kartet, landflagget og mange detaljerte opplysninger om folket, historien og økonomien til Tyrkia.

Hovedside - Asia - Tyrkia

Informasjon om Tyrkia

Her kan du finne online valgt informasjon om geografi, innbyggere, regjeringen, økonomien og historien til Tyrkia. Inkludert er valgt statistikk, oversiktskart og detaljert kart over Tyrkia. (Noen tekster på denne siden blir automatisk oversatt, så oversettelsen kan være unøyaktig. Vi jobber med bedre oversettelse akkurat nå.) Men la oss starte med landflagget Tyrkia her:

Tyrkia - Oversikt:

Hva bør du vite om Tyrkia? La oss starte med dette: Moderne Tyrkia ble grunnlagt i 1923 fra restene av det beseirede osmanske riket av nasjonalhelt Mustafa Kemal, som senere ble hedret med tittelen Ataturk eller "Turks far". Under sitt ledelse vedtok landet radikale sosiale, juridiske og politiske reformer. Etter en periode med enpartsregjering førte et eksperiment med flersepolitikk til 1950-valgene til opposisjonens demokratiske parti og den fredelige overførelsen av makt. Siden da har tyrkiske politiske partier multiplisert, men demokratiet har blitt brutt av ustabilitetsperioder og militære kupper (1960, 1971, 1980), som i hvert tilfelle resulterte i en formell politisk makt tilbake til sivile. I 1997 hjalp militæret igjen til å manipulere utrykket - populært kalt et "postmoderne kupp" - av den tiden islamsk-orienterte regjeringen. Et kuppforsøk ble gjort i juli 2016 av en fraksjon fra den tyrkiske væpnede styrker. Tyrkia intervenerte militært på Kypros i 1974 for å hindre en gresk overtakelse av øya og har siden handlet som patronstat til den "tyrkiske republikken Nord-Kypros", som bare Tyrkia anerkjenner. Et separatistiske opprør som ble startet i 1984 av Kurdistan Workers Party (PKK), en amerikansk utpekt terrororganisasjon, har lenge dominert oppmerksomheten til tyrkiske sikkerhetsstyrker og hevdet mer enn 40.000 liv. I 2013 gjennomførte den tyrkiske regjeringen og PKK forhandlinger for å avslutte volden, men intens kampanjer ble gjenopptatt i 2015. Tyrkia kom til FN i 1945, og i 1952 ble det medlem av NATO. I 1963 ble Tyrkia et tilknyttet medlem av Det europeiske fellesskap; Det begynte tiltredelsesforhandlinger med EU i 2005. I løpet av det siste tiåret, økonomiske reformer, kombinert med noen politiske reformer, har bidratt til en voksende økonomi, selv om den økonomiske veksten har senket de siste årene. Fra 2015 og fortsetter gjennom 2016, opplevde Tyrkia en oppblåsing i terroristvold, inkludert store angrep i Ankara, Istanbul, og i den overveiende kurdiske sørøstlige delen av Tyrkia. Den 15. juli 2016 forsøkte elementer fra de tyrkiske væpnede styrker et kupp som i siste instans mislyktes etter utbredt populær motstand. Mer enn 240 mennesker ble drept og over 2000 skadd da tyrkiske borgere tok på gata en masse for å konfrontere kuppstyrken. Som svar har de tyrkiske myndighetene arrestert, suspendert eller avvist mer enn 100 000 sikkerhetspersonell, journalister, dommere, akademikere og tjenestemenn på grunn av deres påståtte forbindelse med forsøksloven. Regjeringen anklaget tilhengere av en islamisk transnasjonal religiøs og sosial bevegelse for angivelig oppstart av det mislykkede kuppet og betegner tilhengerne som terrorister. Etter den mislykkede kuppet innførte den tyrkiske regjeringen en nødsituasjon i juli 2016 som er forlenget til juli 2017. Den tyrkiske regjeringen gjennomførte en folkeavstemning den 16. april 2017 som, når den gjennomføres, vil endre Tyrkia fra en parlamentarisk til et presidenssystem.

Geografi av Tyrkia

Hvor på kloden er Tyrkia? Plasseringen av dette landet er Sørøst-Europa og Sørøst-Asia (den delen av Tyrkia vest for Bosporus er geografisk del av Europa), grenser til Svartehavet, mellom Bulgaria og Georgia, og grenser til Egeerhavet og Middelhavet mellom Hellas og Syria. Totalt areal på Tyrkia er 783,562 km2, hvorav 769,632 km2 er land. Så dette er ganske stort land. Hvordan kunne vi beskrive terrenget i landet? På denne måten: High Central Plateau (Anatolia); smal kystnett; flere fjellkjeder. Det laveste punktet på Tyrkia er Middelhavet 0 m, det høyeste punktet Mount Ararat 5.137 m. Og klimaet er temperert; varme, tørre somre med milde, våte vintre; tøffere i Interio.


Innbyggere av Tyrkia

La oss se hvor mange mennesker bor i Tyrkia. Nummeret er: 80,845,215 (7/2017 anslag). Så dette landet er blant de mest folkerike i verden. Hvem bor her? Tyrkisk 70-75%, kurdisk 19%, andre minoriteter 7-12 % (2016 est.). Hva er språkene i Tyrkia? Tyrkisk (offisiell), kurdisk, andre minoritetsspråk. Og religioner: Muslim 99,8% (for det meste sunn), andre 0,2% (for det meste kristne og jøder). Hvor gammel er folk i gjennomsnitt? 30.9 år. Vi må legge til at dette tallet er medianen - så en halvdel av folket er eldre enn dette, en halv er yngre. Og hva er deres forventede levetid (ved fødselen)? Dette: 75 år. Hvor bor folk i Tyrkia? Her: Det tettest befolkede området er funnet rundt Bosporus i nordvest, hvor 20% av befolkningen bor i Istanbul; Med unntak av Ankara forblir bysentre små og spredt over det indre av Anatolia; Det eksisterer et generelt mønster av perifert utvikling, spesielt langs Egeerhavet i vest, og Tigris og Eufrats elvesystemer i sørøst-. De store byområdene av Tyrkia er: Istanbul 14.164 millioner; Ankara (hovedstaden) 4,75 millioner; Izmir 3,04 millioner; Bursa 1.923 millioner; Adana 1,83 millioner; Gaziantep 1.528 millioner (2015).

Regjeringen og økonomien av Tyrkia

Hovedstaden Tyrkia er Ankara og regjeringen type parlamentarisk republikk. La oss ta en titt på de administrative divisjonene - 81 provinser (iller, singular - ili); Adana, Adiyaman, Afyonkarahisar, Agri, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydin, Balikesir, Bartin, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingol, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Canakkale, Cankiri, Corum, Denizli, Diyarbakir, Duzce, Edirne, Elazig, Erzincan, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Giresun, Gumushane, Hakkari, Hatay, Igdir, Isparta, Istanbul, Izmir (Smyrna), Kahramanmaras, Karabuk, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kirikkale , Kirklareli, Kirsehir, Kocaeli, Konya, Kutahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Mus, Nevsehir, Nigde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Siirt, Sinop, Sirnak, Sivas, Tekirdag, Tokat , Trabzon (Trebizond), Tunceli, Usak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak. Når det gjelder økonomien til Tyrkia, er viktige industriprodukter tekstiler, matvareindustrien, biler, elektronikk, gruvedrift (kull, kromat, kobber, bor), stål, petroleum, konstruksjon, trelast, pap. Viktige landbruksprodukter er Tobakk, bomull, korn, oliven, sukkerroer, hasselnøtter, pulser, sitrus; husdyr. De viktigste eksportvarene er klær, næringsmidler, tekstiler, metallprodukter, transportutstyr og de viktigste eksportpartnerne er Tyskland 9.8 %, Storbritannia 8,2%, Irak 5,4%, Italia 5,3%, USA 4,7%, Frankrike 4,2% (2016). De viktigste importvarene er maskiner, kjemikalier, halvfabrikata, drivstoff, transportutstyr og de viktigste importpartnerne er Kina 12,8%, Tyskland 10,8%, Russland 7,6%, USA 5,5%, Italia 5,2% (2016). Hvor rik er Tyrkia og hvor rik er folk i dette landet? Det viktigste tallet her er BNP per innbygger (PPP): $26,500 (2017 anslag). Dette betyr at levestandarden er god her. La oss legge til at dette betyr bruttonasjonalprodukt per person, som omregnes med hensyn til den relative prisen på lokale varer og tjenester. Og enda et viktig nummer - befolkning under fattigdomsgrensen: 21.9% (2015 anslag).


Kart over TyrkiaGratis e-bok - Atlas of world: Vil du ha informasjonen om alle land i verden alltid med deg? Last ned vår gratis Atlas of World - e-bok nå - her - i mobi, epub eller pdf.

©2018-2023 iWorldAtlas.com
Utgiver: Bispiral, s.r.o. | Om oss | Regler for iWorldAtlas.com nettstedet og personvern