Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Finland

Atlas of World: Finland. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Finland.

Hoofdpagina - Europa - Finland

Informatie over Finland

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Finland. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Finland. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Finland hier:

Finland - Overzicht:

Wat moet je weten over Finland? Laten we beginnen met dit: Finland was een provincie en vervolgens een groot hertogdom onder Zweden van de 12e tot de 19e eeuw, en een autonoom groot hertogdom Rusland na 1809. Het kreeg volledige onafhankelijkheid in 1917. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdedigde Finland met succes zijn onafhankelijkheid door samenwerking met Duitsland en weerstond latere invasies door de Sovjet-Unie - zij het met wat territoriaal verlies. In de daaropvolgende halve eeuw veranderde Finland van een boerderij / boseconomie in een gediversifieerde moderne industriële economie; het inkomen per hoofd is een van de hoogste in West-Europa. Finland is sinds 1995 lid van de EU en was de enige Scandinavische staat die bij de start van de euro in januari 1999 lid werd van de eenheidsmunt. In de 21e eeuw zijn de belangrijkste kenmerken van de moderne verzorgingsstaat van Finland kwalitatief hoogstaand onderwijs, bevordering van gelijkheid,

Geografie van Finland

Waar op de wereld is Finland? De locatie van dit land is Noord-Europa, grenzend aan de Baltische Zee, de Botnische Golf, en de Golf van Finland, tussen Zweden en Rusland. Het totale gebied van Finland is 338,145 km2, waarvan 303,815 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal laag, vlak tot glooiende vlaktes afgewisseld met meren en lage heuvels. Het laagste punt van Finland is Oostzee 0 m, het hoogste punt Halti (alternatief Haltia, Haltitunturi, Haltiatunturi ) 1.328 m. En het klimaat is koel gematigd; potentieel subarctisch maar relatief mild vanwege de matigende invloed van de Noord-Atlantische stroom, de Oostzee en meer dan 60.000 meren,.


Inwoners van Finland

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Finland wonen. Het nummer is: 5,518,371 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Finn 93,4%, Zweed 5,6%, Russisch 0,5%, Ests 0,3%, Romani 0,1%, Sami 0,1% (2006). Wat zijn de talen in Finland? Fins (officieel) 88,3%, Zweeds (officieel) 5,3%, Russisch 1,4%, andere 5% (2016 est .). En de religies: Lutherse 72%, orthodoxe 1,1%, andere 1,6%, niet-gespecificeerd 25,3% (2016 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 42.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 81 jaar. Waar wonen de mensen in Finland? Hier: De overgrote meerderheid van de mensen is te vinden in het zuiden; de noordelijke binnengebieden blijven dunbevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Finland zijn: Helsinki (hoofdstad) 1,18 miljoen (2015).

Overheid en economie van Finland

De hoofdstad van Finland is Helsinki en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 19 regio's (maakunnat, singular - maakunta (Fins); landskapen, singular - landskapet (Zweeds)); Aland (Zweeds), Ahvenanmaa (Fins); Etela-Karjala (Fins), Sodra Karelen (Zweeds) [Zuid-Karelië]; Etela-Pohjanmaa (Fins), Sodra Osterbotten (Zweeds) [South Ostrobothnia]; Etela-Savo (Fins), Sodra Savolax (Zweeds) [Zuid-Savo]; Kanta-Hame (Fins), Egentliga Tavastland (Zweeds); Kainuu (Fins), Kajanaland (Zweeds); Keski-Pohjanmaa (Fins), Mellersta Osterbotten (Zweeds) [Central Ostrobothnia]; Keski-Suomi (Fins), Mellersta Finland (Zweeds) [Midden-Finland]; Kymenlaakso (Fins), Kymmenedalen (Zweeds); Lappi (Fins), Lappland (Zweeds); Paijat-Hame (Fins), Paijanne-Tavastland (Zweeds); Pirkanmaa (Fins), Birkaland (Zweeds) [Tampere]; Pohjanmaa (Fins), Osterbotten (Zweeds) [Ostrobothnia]; Pohjois-Karjala (Fins), Norra Karelen (Zweeds) [Noord-Karelië]; Pohjois-Pohjanmaa (Fins), Norra Osterbotten (Zweeds) [North Ostrobothnia]; Pohjois-Savo (Fins), Norra Savolax (Zweeds) [Noord-Savo]; Satakunta (Fins en Zweeds); Uusimaa (Fins), Nyland (Zweeds) [Newland]; Varsinais-Suomi (Fins), Egentliga Finland (Zweeds) [Zuidwest-Finland]. Met betrekking tot de economie van Finland zijn belangrijke industriële producten metalen en metalen producten, elektronica, machines en wetenschappelijke instrumenten, scheepsbouw, pulp en papier, levensmiddelen, chemicaliën, textiel, kleding. Belangrijke landbouwproducten zijn Gerst, tarwe, suikerbieten, aardappelen; melkvee; vis. De belangrijkste exportgoederen zijn elektrische en optische apparatuur, machines, transportmiddelen, papier en pulp, chemicaliën, basismetalen; timbe en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 13,1%, Zweden 10,6%, VS 7,6%, Nederland 6,7%, Rusland 5,7%, China 5,2%, VK 4,8% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn voedingsmiddelen, aardolie en aardolieproducten, chemicaliën, transportmiddelen, ijzer en staal, machines, computers , elektronische industrieproducten, textielgaren en stoffen, granen en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 16,9%, Zweden 16,1%, Rusland 11,1%, Nederland 8,6% (2016). Hoe rijk is Finland en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $44,000 (2017 schatting). Dit betekent dat de mensen hier gemiddeld rijk zijn. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: onbekend%.


Kaart van FinlandGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy