Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Mozambique

Atlas of World: Mozambique. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Mozambique.

Hoofdpagina - Afrika - Mozambique

Informatie over Mozambique

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Mozambique. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Mozambique. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Mozambique hier:

Mozambique - Overzicht:

Wat moet je weten over Mozambique? Laten we beginnen met dit: Bijna vijf eeuwen als een Portugese kolonie eindigde in 1975 met onafhankelijkheid. Grootschalige emigratie, economische afhankelijkheid van Zuid-Afrika, een ernstige droogte en een langdurige burgeroorlog belemmerden de ontwikkeling van het land tot halverwege de jaren negentig. Het regeringsfront voor de bevrijding van Mozambique (Frelimo) verliet formeel het marxisme in 1989 en een nieuwe grondwet voorzag het volgende jaar in meerpartijenverkiezingen en een vrije markteconomie. Een VN-onderhandeld vredesakkoord tussen Frelimo en de rebellen van Mozambique National Resistance (Renamo) beëindigde de gevechten in 1992. In 2004 onderging Mozambique een delicate overgang toen Joaquim Chissano na 18 jaar kantoor aftrad. Zijn gekozen opvolger, Armando Guebuza, diende twee termijnen en verkreeg vervolgens de uitvoerende macht aan Filipe Nyusi in 2014.

Geografie van Mozambique

Waar op de wereld is Mozambique? De locatie van dit land is Zuidoost-Afrika, grenzend aan het Kanaal van Mozambique, tussen Zuid-Afrika en Tanzania. Het totale gebied van Mozambique is 799,380 km2, waarvan 786,380 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: voornamelijk kustvlakte, hoogland in het centrum, hoogvlakten in het noordwesten, bergen in het westen. Het laagste punt van Mozambique is Indische Oceaan 0 m, het hoogste punt Monte Binga 2.436 m. En het klimaat is tropisch tot subtropisch.


Inwoners van Mozambique

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Mozambique wonen. Het nummer is: 26,573,706. Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Afrikaanse 99,6% (Makhuwa, Tsonga, Lomwe, Sena en anderen), Europeanen 0,06%, Euro-Afrikanen 0,2%, Indianen 0,08%. Wat zijn de talen in Mozambique? Emakhuwa 25,3%, Portugees (officieel) 10,7%, Xichangana 10,3%, Cisena 7,5%, Elomwe 7 %, Echuwabo 5,1%, andere Mozambikaanse talen 30,1%, andere 0,3%, niet gespecificeerd 3,7% (2007 est.). En de religies: Rooms-katholiek 28,4%, moslim 17,9%, zionistische christen 15,5%, protestant 12,2% (inclusief pinkster 10,9% en anglicaan 1,3% ), overig 6,7%, geen 18,7%, niet-gespecificeerd 0,7% (2007 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 17.2 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 53.7 jaar. Waar wonen de mensen in Mozambique? Hier: drie grote populaties clusters zijn te vinden langs de zuidkust tussen Maputo en Inhambane, in het centrale gebied tussen Beira en Chimoio langs de Zambezi-rivier, en in en rond de noordelijke steden Nampula, Cidade de Nacala en Pemba; het noordwesten en zuidwesten zijn de dunst bevolkte gebieden. De belangrijkste stedelijke gebieden van Mozambique zijn: Maputo (hoofdstad) 1.187 miljoen; Matola 937.000 (2015).

Overheid en economie van Mozambique

De hoofdstad van Mozambique is Maputo en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 10 provincies (provincias, enkelvoud - provincia), 1 stad (cidade); Cabo Delgado, Gaza, Inhambane, Manica, Maputo, Cidade de Maputo, Nampula, Niassa, Sofala, Tete, Zambezia. Met betrekking tot de economie van Mozambique zijn belangrijke industriële producten aluminium, aardolieproducten, chemicaliën (kunstmest, zeep, verven), textiel, cement, glas, asbest, tabak, voedsel, dranken. Belangrijke landbouwproducten zijn Katoen, cashewnoten, suikerriet, thee, cassave (maniok, tapioca), maïs, kokosnoten, sisal, citrus en tropisch fruit, aardappelen, zonnebloemen; rundvlees, gevogelte. De belangrijkste exportgoederen zijn aluminium, garnalen, cashewnoten, katoen, suiker, citrus, hout ; bulk elektriciteit en de belangrijkste exportpartners zijn Nederland 30,8%, India 15,2%, Zuid-Afrika 14,6% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, voertuigen, brandstof, chemicaliën, metaalproducten, levensmiddelen, textiel en de belangrijkste importpartners zijn Zuid-Afrika 36,6%, China 10,9%, Nederland 7,8%, Bahrein 5,2%, Frankrijk 4,2%, Portugal 4,2%, VAE 4,1% (2016). Hoe rijk is Mozambique en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $1,300 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 46.1% (2015 schatting).


Kaart van Mozambique



Gratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy