Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Oezbekistan

Atlas of World: Oezbekistan. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Oezbekistan.

Hoofdpagina - Azië - Oezbekistan

Informatie over Oezbekistan

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Oezbekistan. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Oezbekistan. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Oezbekistan hier:

Oezbekistan - Overzicht:

Wat moet je weten over Oezbekistan? Laten we beginnen met dit: Rusland veroverde het gebied van het huidige Oezbekistan in de late 19e eeuw. Sterke weerstand tegen het Rode Leger nadat de bolsjewistische revolutie uiteindelijk werd onderdrukt en een socialistische republiek werd opgericht in 1924. Tijdens het Sovjettijdperk leidde de intensieve productie van "wit goud" (katoen) en graan tot overmatig gebruik van agrochemicaliën en de uitputting van watervoorzieningen, die het land hebben aangetast en het Aralmeer en bepaalde rivieren half droog. Onafhankelijk sinds 1991 na de ontbinding van de USSR, heeft het land zijn afhankelijkheid van de katoenmonocultuur verminderd door de landbouwproductie te diversifiëren, zijn exportcapaciteit voor mineralen en aardolie te ontwikkelen en zijn industriële basis te vergroten. De eerste president van Oezbekistan, Islom Karimov, leidde 25 jaar lang Oezbekistan tot zijn dood in september 2016. De politieke overgang naar zijn opvolger, toenmalig premier Shavkat Mirziyoyev, was vreedzaam, maar zette het constitutionele proces buiten de deur waar de voorzitter van de senaat als waarnemend president had gediend. Mirziyoyev, die in december 2016 de presidentsverkiezingen won, heeft de betrekkingen met de buurlanden van Oezbekistan verbeterd en tal van economische en juridische hervormingen doorgevoerd.

Geografie van Oezbekistan

Waar op de wereld is Oezbekistan? De locatie van dit land is Centraal-Azië, ten noorden van Turkmenistan, ten zuiden van Kazachstan. Het totale gebied van Oezbekistan is 447,400 km2, waarvan 425,400 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meest vlakke tot zandige zandwoestijn met duinen; brede, vlak intens geïrrigeerde rivierdalen langs loop van Amu Darya, Syr Darya (Sirdaryo) en Zarafshon; Fergana-vallei in het oosten, omringd door bergachtig Tadzjikistan en Kirgizië; krimpende Aralzee in west. Het laagste punt van Oezbekistan is Sariqamish Kuli -12 m, het hoogste punt Adelunga Toghi 4.301 m. En het klimaat is voornamelijk woestijn op middelhoog niveau, lange, hete zomers, milde winters; semi-aride graslanden in de.


Inwoners van Oezbekistan

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Oezbekistan wonen. Het nummer is: 29,748,859 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Oezbeeks 80%, Russisch 5,5%, Tadzjiek 5%, Kazachs 3%, Karakalpak 2,5%, Tataar 1,5%, andere 2,5 % (1996 est.). Wat zijn de talen in Oezbekistan? Oezbeeks (officieel) 74,3%, Russisch 14,2%, Tadzjiek 4,4%, andere 7,1%. En de religies: moslim 88% (meestal soennieten), oosters-orthodox 9%, overig 3%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 28.6 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 74 jaar. Waar wonen de mensen in Oezbekistan? Hier: Meest van de bevolking is geconcentreerd in de vruchtbare Fergana-vallei in de meest oostelijke arm van het land; het zuiden heeft aanzienlijke clusters van mensen, terwijl de centrale en westelijke woestijnen dunbevolkt zijn. De belangrijkste stedelijke gebieden van Oezbekistan zijn: Tashkent (hoofdstad) 2.251 miljoen (2015).

Overheid en economie van Oezbekistan

De hoofdstad van Oezbekistan is Tasjkent (Toshkent) en het overheidstype presidentiële republiek; zeer autoritair. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 12 provincies (viloyatlar, singular - viloyat), 1 autonome republiek (avtonom respublikasi) en 1 stad (shahar); Andijon Viloyati, Buxoro Viloyati, Farg'ona Viloyati, Jizzax Viloyati, Namangan Viloyati, Navoiy Viloyati, Qashqadaryo Viloyati (Qarshi), Qoraqalpog'iston Respublikasi [Karakalpakstan Republiek] (Nukus), Samarqand Viloyati, Sirdaryo Viloyati (Guliston), Surxondaryo Viloyati ( Termiz), Toshkent Shahri [Tasjkent-stad], Toshkent Viloyati [provincie Tashkent], Xorazm Viloyati (Urganch). Met betrekking tot de economie van Oezbekistan zijn belangrijke industriële producten , voedselverwerking, machinebouw, metallurgie, mijnbouw, koolwaterstofextractie, chemicaliën. Belangrijke landbouwproducten zijn Katoen, groenten, fruit, graan; veeteelt. De belangrijkste exportgoederen zijn energieproducten, katoen, goud, minerale meststoffen, ferro en non-ferro metalen, textiel, levensmiddelen, machines, auto's en de belangrijkste exportpartners zijn Zwitserland 35,1%, China 19,7%, Rusland 9,3%, Turkije 8,7%, Kazachstan 7,2%, Bangladesh 5,4%, Afghanistan 4,9% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, voedingsmiddelen, chemicaliën, ferro en non-ferro metalen en de belangrijkste importpartners zijn China 22,2%, Rusland 18%, Zuid-Korea 10,5% , Kazachstan 10%, Turkije 5,8%, Duitsland 5,2% (2016). Hoe rijk is Oezbekistan en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $7,000 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 14% (2016 schatting).


Kaart van OezbekistanGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy