Hovedside
Europa
Asia
Australia & Oseania
Afrika
Nord-Amerika
Mellom-Amerika
Sør-Amerika
Edit Trip

Atlas av Verden: Polen

Atlas av Verden: Polen. På denne siden kan du se kartet, landflagget og mange detaljerte opplysninger om folket, historien og økonomien til Polen.

Hovedside - Europa - Polen

Informasjon om Polen

Her kan du finne online valgt informasjon om geografi, innbyggere, regjeringen, økonomien og historien til Polen. Inkludert er valgt statistikk, oversiktskart og detaljert kart over Polen. (Noen tekster på denne siden blir automatisk oversatt, så oversettelsen kan være unøyaktig. Vi jobber med bedre oversettelse akkurat nå.) Men la oss starte med landflagget Polen her:

Polen - Oversikt:

Hva bør du vite om Polen? La oss starte med dette: Polens historie som en stat begynte i midten av det 10. århundre. Ved midten av 1600-tallet regjerte den polsk-litauiske Commonwealth en stor del av landet i Sentral-og Øst-Europa. I løpet av 1700-tallet svekket interne forstyrrelser nasjonen, og i en rekke avtaler mellom 1772 og 1795 delte Russland, Preussen og Østerrike Polen hverandre. Polen gjenvarte sin uavhengighet i 1918, bare for å bli overskredet av Tyskland og Sovjetunionen i andre verdenskrig. Det ble en sovjetisk satellittstat etter krigen, men regjeringen var relativt tolerant og progressiv. Arbeidstilsynet i 1980 førte til dannelsen av den uavhengige fagforeningen "Solidaritet" som over tid ble en politisk makt med over 10 millioner medlemmer. Frie valg i 1989 og 1990 vant solidaritetskontroll av parlamentet og presidentskapet, noe som førte til den kommunistiske æra. Et "sjokkterapi" -program i begynnelsen av 1990-tallet gjorde det mulig for landet å omdanne sin økonomi til en av de mest robuste i Sentral-Europa. Polen ble med i NATO i 1999 og EU i 2004. Med sin transformasjon til et demokratisk, markedsorientert land som i stor grad er fullført, og med store investeringer i forsvars-, energi og annen infrastruktur, er Polen et stadig mer aktivt medlem av euro-atlantiske organisasjoner.

Geografi av Polen

Hvor på kloden er Polen? Plasseringen av dette landet er Sentral-Europa, øst for Tyskland. Totalt areal på Polen er 312,685 km2, hvorav 304,255 km2 er land. Så dette er ganske stort land. Hvordan kunne vi beskrive terrenget i landet? På denne måten: meste flat plain; fjell langs sørlige borde. Det laveste punktet på Polen er nærheten av Raczki Elblaskie -2 m, det høyeste punktet Rysy 2,499 m. Og klimaet er temperert med kalde, skyet, moderat alvorlige vintre med hyppig nedbør; milde somre med hyppige dusjer og tundershowers for det.


Innbyggere av Polen

La oss se hvor mange mennesker bor i Polen. Nummeret er: 38,476,269 (7/2017 anslag). Så mange mennesker bor her. Hvem bor her? Polsk 96,9%, Silesian 1,1%, Tysk 0,2%, Ukrainsk 0,1%, Annet og uspesifisert 1,7%. Hva er språkene i Polen? Polsk (offisiell) 98,2%, Silesian 1,4%, annen 1,1%, uspesifisert 1,3%. Og religioner: Katolsk 87,2% (inkluderer romersk-katolsk 86,9% og gresk katolsk, armensk katolsk og bysantinsk-slavisk katolsk .3%), ortodokse 1,3% er polsk autentisk ortodoks), protestantisk 0,4% (hovedsakelig Augsburg evangelisk og pentacostal), andre 0,4% (inkluderer Jehovas vitne, buddhist, Hare Krishna, Gaudiya Vaishnavism, muslim, jødisk, mormon), uspesifisert 10,8% (2012 est.). Hvor gammel er folk i gjennomsnitt? 40.7 år. Vi må legge til at dette tallet er medianen - så en halvdel av folket er eldre enn dette, en halv er yngre. Og hva er deres forventede levetid (ved fødselen)? Dette: 77.8 år. Hvor bor folk i Polen? Her: Befolkning konsentrert i det sørlige området rundt Krakow og det sentrale området rundt Warszawa og Lodz, med en forlengelse til den nordlige kystbyen Gdansk. De store byområdene av Polen er: Warszawa (hovedstad) 1.722 millioner; Krakow 760,000 (2015).

Regjeringen og økonomien av Polen

Hovedstaden Polen er Warszawa og regjeringen type parlamentarisk republikk. La oss ta en titt på de administrative divisjonene - 16 provinser (wojewodztwa, singular - wojewodztwo); Dolnoslaskie (Nedre Silesia), Kujawsko-Pomorskie (Lodz), Lubelskie, Lubuskie (Lubusz), Malopolskie (Lesser Poland), Mazowieckie (Masovia), Opolskie (Opole), Podkarpackie (Subcarpathia) Polen, Podlaskie, Pomorskie (Pommern), Slaskie (Silesia), Swietokrzyskie (Warmuskus), Warminsko-Mazurskie (Warmia-Masuria), Wielkopolskie (Storpolen), Zachodniopomorskie (Vestpommern). Når det gjelder økonomien til Polen, er viktige industriprodukter maskinbygging, jern og stål, kullgruveindustri, kjemikalier, skipsbygging, matvareindustri, glass, drikkevarer, tekstiler. Viktige landbruksprodukter er Poteter, frukt, grønnsaker, hvete; fjærfe, egg, svinekjøtt, meieri. De viktigste eksportvarene er maskiner og transportutstyr 37,8%, mellomprodukter 23,7% industrivarer 17,1%, mat og levende dyr 7,6% (2012 est.) og de viktigste eksportpartnerne er Tyskland 27,3%, UK 6,6%, Tsjekkia 6,6%, Frankrike 5,4%, Italia 4,8%, Nederland 4,5% (2016). De viktigste importvarene er maskiner og transportmidler 38%, mellomprodukter 21%, kjemikalier 15%, mineraler, brensel, smøremidler og tilhørende materialer 9% (2011 est.) og de viktigste importpartnerne er Tyskland 28,3%, Kina 7,9%, Nederland 6%, Russland 5,8%, Italia 5,3%, Frankrike 4,2% Tsjekkia 4,1% (2016). Hvor rik er Polen og hvor rik er folk i dette landet? Det viktigste tallet her er BNP per innbygger (PPP): $29,300 (2017 anslag). Dette betyr at levestandarden er god her. La oss legge til at dette betyr bruttonasjonalprodukt per person, som omregnes med hensyn til den relative prisen på lokale varer og tjenester. Og enda et viktig nummer - befolkning under fattigdomsgrensen: 17.6% (2015 anslag).


Kart over PolenGratis e-bok - Atlas of world: Vil du ha informasjonen om alle land i verden alltid med deg? Last ned vår gratis Atlas of World - e-bok nå - her - i mobi, epub eller pdf.

©2018-2021 iWorldAtlas.com
Utgiver: Bispiral, s.r.o. | Om oss | Regler for iWorldAtlas.com nettstedet og personvern


Tweet