Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Polen

Atlas of World: Polen. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Polen.


Informatie over Polen

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Polen. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Polen. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Polen hier:

Polen - Overzicht:

Wat moet je weten over Polen? Laten we beginnen met dit: De geschiedenis van Polen als staat begon in het midden van de 10e eeuw. Tegen het midden van de 16e eeuw regeerde het Pools-Litouwse Gemenebest een groot stuk land in Midden- en Oost-Europa. Tijdens de 18e eeuw verzwakte interne wanorde de natie, en in een reeks overeenkomsten tussen 1772 en 1795 verdeelden Rusland, Pruisen en Oostenrijk Polen onderling. Polen herwon zijn onafhankelijkheid in 1918 en werd pas in de Tweede Wereldoorlog overvallen door Duitsland en de Sovjet-Unie. Het werd een Sovjet-satellietstaat na de oorlog, maar de regering was betrekkelijk tolerant en vooruitstrevend. De onrust op de arbeidsmarkt in 1980 leidde tot de vorming van de onafhankelijke vakbond "Solidariteit" die in de loop van de tijd een politieke macht werd met meer dan 10 miljoen leden. Vrije verkiezingen in 1989 en 1990 hebben de zeggenschap gekregen van het parlement en het voorzitterschap over de solidariteit, waardoor het communistische tijdperk ten einde is gekomen. Een 'shocktherapie'-programma in het begin van de jaren negentig stelde het land in staat zijn economie om te bouwen tot een van de meest robuuste in Centraal-Europa. Polen trad toe tot de NAVO in 1999 en de EU in 2004. Met zijn transformatie naar een democratisch, marktgericht land dat grotendeels is voltooid en met grote investeringen in defensie, energie en andere infrastructuur, is Polen een steeds actiever lid van Euro-Atlantische organisaties.

Geografie van Polen

Waar op de wereld is Polen? De locatie van dit land is Midden-Europa, ten oosten van Duitsland. Het totale gebied van Polen is 312,685 km2, waarvan 304,255 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal vlak; bergen langs de zuidoever. Het laagste punt van Polen is bij Raczki Elblaskie -2 m, het hoogste punt Rysy 2.499 m. En het klimaat is gematigd met koude, bewolkte, matig strenge winters met frequente neerslag; milde zomers met frequente buien en donderslagen.


Inwoners van Polen

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Polen wonen. Het nummer is: 38,476,269 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Poolse 96,9%, Silezisch 1,1%, Duitse 0,2%, Oekraïense 0,1%, andere en niet-gespecificeerde 1,7%. Wat zijn de talen in Polen? Pools (officieel) 98,2%, Silezisch 1,4%, andere 1,1%, niet-gespecificeerd 1,3%. En de religies: katholiek 87,2% (inclusief rooms-katholieke 86,9% en Grieks-katholieke, Armeens-katholieke en Byzantijns-Slavische katholieke3%), orthodoxe 1,3% (bijna allemaal zijn Pools Autocephalous Orthodox), Protestant 0,4% (voornamelijk Augsburg Evangelical en Pentacostal), andere 0,4% (inclusief Jehovah's Getuige, Boeddhist, Hare Krishna, Gaudiya Vaishnavism, Muslim, Jewish, Mormon), niet gespecificeerd 10,8% (2012 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 40.7 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 77.8 jaar. Waar wonen de mensen in Polen? Hier: Bevolking geconcentreerd in het zuidelijke gebied rond Krakau en het centrale gebied rond Warschau en Lodz, met een uitbreiding van de noordelijke kustplaats Gdansk. De belangrijkste stedelijke gebieden van Polen zijn: Warschau (hoofdstad) 1,722 miljoen; Krakau 760.000 (2015).

Overheid en economie van Polen

De hoofdstad van Polen is Warschau en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 16 provincies (wojewodztwa, enkelvoud - wojewodztwo); Dolnoslaskie (Neder-Silezië), Kujawsko-Pomorskie (Kuyavia-Pomerania), Lodzkie (Lodz), Lubelskie (Lublin), Lubuskie (Lubusz), Malopolskie (Klein-Polen), Mazowieckie (Masovia), Opolskie (Opole), Podkarpackie (Subkarpaten) , Podlaskie, Pomorskie (Pommeren), Slaskie (Silezië), Swietokrzyskie (Heilig Kruis), Warminsko-Mazurskie (Ermland-Mazurië), Wielkopolskie (Groot-Polen), Zachodniopomorskie (West-Pommeren). Met betrekking tot de economie van Polen zijn belangrijke industriële producten , ijzer en staal, kolenmijnen, chemicaliën, scheepsbouw, voedselverwerking, glas, dranken, textiel. Belangrijke landbouwproducten zijn Aardappelen, fruit, groenten, tarwe; pluimvee, eieren, varkensvlees, zuivelmachinebouw. De belangrijkste exportgoederen zijn machines en transportmiddelen 37,8%, intermediaire eindproducten 23,7%, diversen gefabriceerde goederen 17,1%, voedsel en levende dieren 7,6% (2012 est.) en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 27,3%, VK 6,6%, Tsjechië 6,6%, Frankrijk 5,4%, Italië 4,8%, Nederland 4,5% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en transportmiddelen 38%, tussenproducten 21%, chemicaliën 15%, mineralen, brandstoffen, smeermiddelen en aanverwante materialen 9% (2011 est.) en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 28,3%, China 7,9%, Nederland 6%, Rusland 5,8%, Italië 5,3%, Frankrijk 4,2%, Tsjechië 4,1% (2016). Hoe rijk is Polen en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $29,300 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 17.6% (2015 schatting).


Kaart van PolenGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy