Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Tsjaad

Atlas of World: Tsjaad. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Tsjaad.

Hoofdpagina - Afrika - Tsjaad

Informatie over Tsjaad

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Tsjaad. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Tsjaad. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Tsjaad hier:

Tsjaad - Overzicht:

Wat moet je weten over Tsjaad? Laten we beginnen met dit: Tsjaad, dat tot 1960 deel uitmaakte van de Afrikaanse belangen in Frankrijk, doorstond drie decennia van burgeroorlogen en invasies door Libië, voordat de vrede in 1990 werd hersteld. De regering stelde uiteindelijk een democratische grondwet op en hield in 1996 en 2001 vastgelopen presidentsverkiezingen. , een opstand brak uit in het noorden van Tsjaad, dat sporadisch oplaaide ondanks verschillende vredesakkoorden tussen de regering en opstandelingen. In juni 2005 hield president Idriss DEBY een referendum met succes het verwijderen van constitutionele termijnlimieten en won opnieuw een controversiële verkiezing in 2006. Sporadische rebellencampagnes werden gedurende 2006 en 2007 voortgezet. De hoofdstad maakte begin 2008 een aanzienlijke opstand door, maar heeft sindsdien geen significante rebellengevaren meegemaakt dan, mede als gevolg van de toenadering van Tsjaad tot 2010 met Soedan, die eerder Tsjadische rebellen als proxy's gebruikten. Eind 2015 legde de regering een noodtoestand op in het Tsjaad-meer ten gevolge van meerdere aanvallen door de terroristische groep Boko Haram gedurende het hele jaar; Boko Haram lanceerde medio 2015 ook verschillende bomaanslagen in N'Djamena. DEBY werd in 2016 herkozen voor zijn vijfde termijn in een verkiezing die vreedzaam maar gebrekkig was. In december 2015 heeft Chad een tweejaarlijkse roulatie afgerond bij de VN-Veiligheidsraad. In januari 2017 rondde DEBY een termijn van een jaar af als president van de Afrikaanse Unie. DEBY werd in 2016 herkozen voor zijn vijfde termijn in een verkiezing die vreedzaam maar gebrekkig was. In december 2015 heeft Chad een tweejaarlijkse roulatie afgerond bij de VN-Veiligheidsraad. In januari 2017 rondde DEBY een termijn van een jaar af als president van de Afrikaanse Unie. DEBY werd in 2016 herkozen voor zijn vijfde termijn in een verkiezing die vreedzaam maar gebrekkig was. In december 2015 heeft Chad een tweejaarlijkse roulatie afgerond bij de VN-Veiligheidsraad. In januari 2017 rondde DEBY een termijn van een jaar af als president van de Afrikaanse Unie.

Geografie van Tsjaad

Waar op de wereld is Tsjaad? De locatie van dit land is Centraal-Afrika, ten zuiden van Libië. Het totale gebied van Tsjaad is 1.284 miljoen km2, waarvan 1,259,200 km2 land is. Dus dit is een heel groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: breed, dorre vlaktes in het midden, woestijn in het noorden, bergen in het noordwesten, laagland in het zuiden. Het laagste punt van Tsjaad is Djourab 160 m, het hoogste punt Emi Koussi 3.445 m. En het klimaat is tropisch in het zuiden, woestijn in het noorden.


Inwoners van Tsjaad

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Tsjaad wonen. Het nummer is: 12,075,985 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Sara (Ngambaye / Sara / Madjingaye / Mbaye) 30,5%, Kanembu / Bornu / Buduma 9,8%, Arab 9,7%, Wadai / Maba / Masalit / Mimi 7%, Gorane 5,8%, Masa / Musseye / Musgum 4,9%, Bulala / Medogo / Kuka 3,7%, Marba / Lele / Mesme 3,5%, Mundang 2,7%, Bidiyo / Migaama / Kenga / Dangleat 2,5%, Dadjo / Kibet / Muro 2,4%, Tupuri / Kera 2%, Gabri / Kabalaye / Nanchere / Somrai 2% , Fulani / Fulbe / Bodore 1,8%, Karo / Zime / Peve 1,3%, Baguirmi / Barma 1,2%, Zaghawa / Bideyat / Kobe 1,1%, Tama / Assongori / Mararit 1,1%, Mesmedje / Massalat / Kadjakse 0,8%, andere Tsjadische etniciteiten 3,4%, Tsjadiërs van buitenlandse afkomst 0,9%, buitenlanders 0,3%, niet-gespecificeerd 1,7% (2014-15 est.). Wat zijn de talen in Tsjaad? Frans (officieel), Arabisch (officieel), Sara (in het zuiden), meer dan 120 verschillende talen en dialecten. En de religies: Moslim 52,1%, protestant 23,9%, rooms-katholiek 20%, animist 0,3%, andere christen 0,2%, geen 2,8%, niet-gespecificeerd 0,7% (2014-15 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 17.8 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 50.6 jaar. Waar wonen de mensen in Tsjaad? Hier: De bevolking is ongelijk verdeeld vanwege contrasten in klimaat en fysieke geografie; de hoogste dichtheid wordt gevonden in het zuidwesten, in het bijzonder rond het Tsjaadmeer en wijst naar het zuiden; de droge Sahara-zone in het noorden is de minst dichtbevolkte. De belangrijkste stedelijke gebieden van Tsjaad zijn: N'Djamena (hoofdstad) 1,26 miljoen (2015).

Overheid en economie van Tsjaad

De hoofdstad van Tsjaad is N'Djamena en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 23 regio's (regio's, enkelvoud - regio); Barh el Gazel, Batha, Borkou, Chari-Baguirmi, Ennedi-Est, Ennedi-Ouest, Guera, Hadjer-Lamis, Kanem, Lac, Logone Occidental, Logone Oriental, Mandoul, Mayo-Kebbi Est, Mayo-Kebbi Ouest, Moyen- Chari, Ouaddai, Salamat, Sila, Tandjile, Tibesti, Ville de N'Djamena, Wadi Fira. Met betrekking tot de economie van Tsjaad zijn belangrijke industriële producten olie, katoenen textiel, brouwen, natron (natriumcarbonaat), zeep, sigaretten, bouwmaterialen. Belangrijke landbouwproducten zijn Katoen, sorghum , gierst, pinda's, sesam, maïs, rijst, aardappelen, uien, cassave (maniok, tapioca), vee, schapen, geiten, kamelen. De belangrijkste exportgoederen zijn Olie, vee, katoen, sesam, arabische gom, shea butte en de belangrijkste exportpartners zijn VS 57%, India 8,9%, China 6,7%, Frankrijk 6,4%, Verenigde Arabische Emiraten 4,3%, Japan 4,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en transportmiddelen, industriële goederen, levensmiddelen, textiel en de belangrijkste importpartners zijn Frankrijk 19,8%, China 15,7%, Kameroen 15,1%, India 6,1%, VS 5,4%, België 4,4% (2016). Hoe rijk is Tsjaad en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $2,400 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 46.7% (2011 schatting).


Kaart van TsjaadGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy