Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Bulgarije

Atlas of World: Bulgarije. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Bulgarije.

Hoofdpagina - Europa - Bulgarije

Informatie over Bulgarije

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Bulgarije. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Bulgarije. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Bulgarije hier:

Bulgarije - Overzicht:

Wat moet je weten over Bulgarije? Laten we beginnen met dit: De Bulgars, een Centraal-Aziatische Turkse stam, fuseerde met de lokale Slavische inwoners in de late 7e eeuw om de eerste Bulgaarse staat te vormen. In de daaropvolgende eeuwen worstelde Bulgarije met het Byzantijnse rijk om zijn plaats op de Balkan te bevestigen, maar aan het einde van de 14e eeuw werd het land overspoeld door de Ottomaanse Turken. Noord-Bulgarije bereikte autonomie in 1878 en geheel Bulgarije werd onafhankelijk van het Ottomaanse rijk in 1908. Na in beide wereldoorlogen tegen de verliezende partij gevochten te hebben, viel Bulgarije binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie en werd het een volksrepubliek in 1946. De communistische overheersing eindigde in 1990, toen Bulgarije zijn eerste meerpartijenverkiezing hield sinds de Tweede Wereldoorlog en het controversiële proces van de overgang naar politieke democratie en een markteconomie begon, terwijl het de inflatie, werkloosheid, corruptie en misdaad bestreed.

Geografie van Bulgarije

Waar op de wereld is Bulgarije? De locatie van dit land is Zuidoost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, tussen Roemenië en Turkije. Het totale gebied van Bulgarije is 110,879 km2, waarvan 108,489 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: voornamelijk bergen met laagland in het noorden en zuidoosten. Het laagste punt van Bulgarije is Zwarte Zee 0 m, het hoogste punt Musala 2.925 m. En het klimaat is gematigd; koude, vochtige winters; warme, droge zomers.


Inwoners van Bulgarije

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Bulgarije wonen. Het nummer is: 7,101,510 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Bulgaarse 76.9%, Turkse 8%, Romani 4.4%, andere 0.7% (inclusief Russische, Armeense en Vlach), andere (onbekende) 10% (2011 est.). Wat zijn de talen in Bulgarije? Bulgaarse (officiële) 76.8% , Turks 8,2%, Romani 3,8%, andere 0,7%, niet-gespecificeerd 10,5% (2011 est.). En de religies: Eastern Orthodox 59,4%, Moslim 7,8%, andere (met inbegrip van katholieke, protestantse, Armeense Apostolische Orthodoxe, en joodse) 1,7%, geen 3,7%, niet gespecificeerd 27,4% (2011 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 42.7 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 74.7 jaar. Waar wonen de mensen in Bulgarije? Hier: Een vrij gelijkmatige verdeling in het grootste deel van het land, met stedelijke gebieden die grotere populaties aantrekken. De belangrijkste stedelijke gebieden van Bulgarije zijn: Sofia (hoofdstad) 1,226 miljoen (2015).

Overheid en economie van Bulgarije

De hoofdstad van Bulgarije is Sofia en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 28 provincies (oblasti, enkelvoud - oblast); Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Haskovo, Kardzhali, Kyustendil, Lovech, Montana, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Shumen, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofia, Sofia-Grad (Sofia City), Stara Zagora , Targovishte, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vratsa, Yambol. Met betrekking tot de economie van Bulgarije zijn belangrijke industriële producten elektriciteit, gas, water; voedsel, dranken, tabak; machines en uitrusting, auto-onderdelen, basismetalen, chemische producten, cokes, geraffineerde aardolie, splijtstoffen; outsourcing centers. Belangrijke landbouwproducten zijn Groenten, fruit, tabak, wijn, tarwe, gerst, zonnebloemen, suikerbieten; vee. De belangrijkste exportgoederen zijn kleding, schoeisel, ijzer en staal, machines en uitrusting, brandstoffen, landbouw, tabak, IT-componenten en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 13,7%, Italië 9,3%, Roemenië 8,8%, Turkije 7,9%, Griekenland 7%, Frankrijk 4,5% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting; metalen en ertsen; chemicaliën en kunststoffen; brandstoffen, mineralen en grondstoffen en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 13,1%, Rusland 8,9%, Italië 7,9%, Roemenië 7%, Turkije 6,2%, Griekenland 4,8%, Polen 4,1% (2016). Hoe rijk is Bulgarije en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $21,600 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 22% (2015 schatting).


Kaart van BulgarijeGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy