Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Chili

Atlas of World: Chili. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Chili.


Informatie over Chili

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Chili. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Chili. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Chili hier:

Chili - Overzicht:

Wat moet je weten over Chili? Laten we beginnen met dit: Voorafgaand aan de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw, regeerde de Inca het noorden van Chili, terwijl een inheemse bevolking, de Mapuche, centraal en zuidelijk Chili bewoonde. Hoewel Chili zijn onafhankelijkheid in 1810 verklaarde, bereikte het geen beslissende overwinning over de Spanjaarden tot 1818. In de Oorlog van de Stille Oceaan (1879-83) versloeg Chili Peru en Bolivia om zijn huidige noordelijke regio's te winnen. In de jaren 1880 kreeg de Chileense centrale regering controle over de centrale en zuidelijke regio's die bewoond werden door de Mapuche. Na een reeks verkozen regeringen werd de drie jaar oude marxistische regering van Salvador Allende in 1973 omvergeworpen door een militaire coup geleid door generaal Augusto Pinochet, die regeerde tot een democratisch gekozen president in 1990 werd ingewijd. Goed economisch beleid, gehandhaafd sinds de jaren tachtig, heeft bijgedragen tot een gestage groei, de armoedepercentages met meer dan de helft hebben verlaagd en hebben geholpen de betrokkenheid van het land bij een democratische en representatieve regering veilig te stellen. Chili heeft in toenemende mate regionale en internationale leiderschapsrollen aangenomen die passen bij zijn status als een stabiele, democratische natie.

Geografie van Chili

Waar op de wereld is Chili? De locatie van dit land is Zuid-Zuid-Amerika, grenzend aan de Stille Zuidzee, tussen Argentinië en Peru. Het totale gebied van Chili is 756,102 km2, waarvan 743,812 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: lage kustgebergtes, vruchtbare centrale vallei, ruige Andes in het oosten. Het laagste punt van Chili is Stille Oceaan 0 m, het hoogste punt Nevado Ojos del Salado 6.880 m. En het klimaat is gematigd; woestijn in het noorden; Middellandse Zee in centraal gebied; koel en vochtig in het zuiden.


Inwoners van Chili

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Chili wonen. Het nummer is: 17,789,267 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? witte en niet-inheemse 88,9%, Mapuche 9,1%, Aymara 0,7%, andere inheemse groepen 1% (inclusief Rapa Nui, Likan Antai, Quechua, Colla, Diaguita, Kawesqar, Yagan of Yamana), niet gespecificeerd 0,3% (2012 est.). Wat zijn de talen in Chili? Spaans 99,5% (officieel), Engels 10,2%, inheems 1% (inclusief Mapudungun, Aymara, Quechua, Rapa Nui), andere 2,3%, niet-gespecificeerd 0,2%. En de religies: rooms-katholiek 66,7%, evangelisch of protestant 16,4%, Jehovah's Getuige 1%, andere 3,4%, geen 11,5%, niet-gespecificeerd 1,1% (2012 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 34.4 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 78.9 jaar. Waar wonen de mensen in Chili? Hier: 90% van de bevolking bevindt zich in het middelste derde van het land rond de hoofdstad Santiago; het verre noorden (verankerd door de Atacama-woestijn) en het extreme zuiden zijn relatief weinig bevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Chili zijn: Santiago (hoofdstad) 6.507 miljoen; Valparaiso 907.000; Concepcion 816.000 (2015).

Overheid en economie van Chili

De hoofdstad van Chili is Santiago; noot - Valparaiso is de zetel van de nationale wetgever en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 15 regio's (regio's, enkelvoud - regio); Aysen, Antofagasta, Araucania, Arica y Parinacota, Atacama, Biobio, Coquimbo, Libertador Generaal Bernardo O'Higgins, Los Lagos, Los Rios, Magallanes y de la Antartica Chilena, Maule, Region Metropolitana (Santiago), Tarapaca, Valparaiso. Met betrekking tot de economie van Chili zijn belangrijke industriële producten koper, lithium, andere mineralen, levensmiddelen, visverwerking, ijzer en staal, hout en houtproducten, transportmiddelen, cement, textiel. Belangrijke landbouwproducten zijn druiven, appels, peren, uien, tarwe, maïs, haver, perziken, knoflook, asperges, bonen; rundvlees, gevogelte, wol; vis; Timbe. De belangrijkste exportgoederen zijn koper, fruit, visproducten, papier en pulp, chemicaliën, wijn en de belangrijkste exportpartners zijn China 28,6%, VS 14,1%, Japan 8,6%, Zuid-Korea 6,9%, Brazilië 5% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardolie en aardolieproducten, chemicaliën, elektrische en telecommunicatieapparatuur, industriële machines, voertuigen, aardgas en de belangrijkste importpartners zijn China 24,3%, VS 14,7%, Brazilië 9,3%, Argentinië 4,4%, Frankrijk 4,2% (2016). Hoe rijk is Chili en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $24,600 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 14.4% (2013).


Kaart van ChiliGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy