Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Denemarken

Atlas of World: Denemarken. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Denemarken.

Hoofdpagina - Europa - Denemarken

Informatie over Denemarken

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Denemarken. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Denemarken. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Denemarken hier:

Denemarken - Overzicht:

Wat moet je weten over Denemarken? Laten we beginnen met dit: Eens de zetel van Viking-raiders en later een belangrijke Noord-Europese macht, is Denemarken geëvolueerd tot een moderne, welvarende natie die deelneemt aan de algemene politieke en economische integratie van Europa. Het sloot zich aan bij de NAVO in 1949 en de EEG (nu de EU) in 1973. Het land heeft echter gekozen voor bepaalde elementen van het EU-Verdrag van Maastricht, waaronder de Europese Economische en Monetaire Unie, Europese defensiesamenwerking en kwesties met betrekking tot bepaalde gerechtigheid en binnenlandse zaken.

Geografie van Denemarken

Waar op de wereld is Denemarken? De locatie van dit land is Noord-Europa, grenzend aan de Oostzee en de Noordzee, op een schiereiland ten noorden van Duitsland (Jutland); omvat ook verschillende grote eilanden (Sjaelland, Fyn en Bornholm). Het totale gebied van Denemarken is 43,094 km2, waarvan 42,434 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: laag en vlak tot zacht glooiende vlaktes. Het laagste punt van Denemarken is Lammefjord -7 m, het hoogste punt Mollehoj / Ejer Bavnehoj 171 m. En het klimaat is gematigd; vochtig en bewolkt; milde, winderige winters en koele zomers.


Inwoners van Denemarken

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Denemarken wonen. Het nummer is: 5,605,948 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Deens (inclusief Groenland (die overwegend Inuit zijn) en Faeröer) 86.7%, Turks 1,1%, andere 12,2% (grootste groepen zijn Pools, Syrisch, Duits, Iraaks en Roemeens). Wat zijn de talen in Denemarken? Deens, Faeröer, Groenlands (een Inuit-dialect), Duits (kleine minderheid). En de religies: Evangelisch Lutheraan (officieel) 76%, moslim 4%, andere (denominaties van minder dan 1% elk, inclusief rooms-katholiek, Jehova's getuige, Servisch orthodox christen, joods, baptist en boeddhist) 20% (2017 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 42.2 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 79.5 jaar. Waar wonen de mensen in Denemarken? Hier: Met uitstekende toegang tot de Noordzee, Skagerrak, Kattegat en de Oostzee, bevolkingscentra zijn over het algemeen langs kustgebieden, met name in Kopenhagen en de oostelijke kant van het vasteland van het land. De belangrijkste stedelijke gebieden van Denemarken zijn: Kopenhagen (hoofdstad) 1,268 miljoen ( 2015).

Overheid en economie van Denemarken

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen en het overheidstype Parlementaire constitutionele monarchie. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - grootstedelijk Denemarken - 5 regio's (regioner, singulier - regio); Hovedstaden (Hoofdstad), Midtjylland (Midden-Jutland), Noord-Jutland (Noord-Jutland), Sjaelland (Seeland), Syddanmark (Zuid-Denemarken). Met betrekking tot de economie van Denemarken zijn belangrijke industriële producten ijzer, staal, non-ferro metalen, chemicaliën, voedingsmiddelen, machines en transportmiddelen, textiel en kleding, elektronica, bouw, meubels en andere houtproducten, de scheepsbouw en renovatie, windmolens, farmaceutische producten, medische apparatuur. Belangrijke landbouwproducten zijn Gerst, tarwe, aardappelen, suikerbieten; varkensvlees, zuivelproducten; vis. De belangrijkste exportgoederen zijn machines en instrumenten, vlees en vleesproducten, zuivelproducten, vis, farmaceutica, meubels en design, windmolens en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 16,3%, Zweden 11,9%, VS 8,2%, VK 6,5%, Noorwegen 6,1%, Nederland 5,1%, China 4,4% (2016 ). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, grondstoffen en halffabrikaten voor de industrie, chemicaliën, granen en levensmiddelen, consumptiegoederen en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 21,4%, Zweden 12,2%, Nederland 8%, China 7,3%, Noorwegen 5,5%, VK 4,2% (2016). Hoe rijk is Denemarken en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $49,600 (2017 schatting). Dit betekent dat de mensen hier gemiddeld rijk zijn. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 13.4% (2011 schatting).


Kaart van DenemarkenGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy