Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Gabon

Atlas of World: Gabon. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Gabon.


Informatie over Gabon

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Gabon. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Gabon. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Gabon hier:

Gabon - Overzicht:

Wat moet je weten over Gabon? Laten we beginnen met dit: Na, onafhankelijk van Frankrijk in 1960, domineerde El Hadj Omar Bongo Ondimba - een van de langst regerende staatshoofden in de wereld - het politieke toneel van het land gedurende vier decennia (1967-2009). President Bongo introduceerde begin jaren negentig een nominaal meerpartijenstelsel en een nieuwe grondwet. Door beschuldigingen van verkiezingsfraude tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in december 2002 en de presidentsverkiezingen in 2005 zijn echter de zwakke punten van formele politieke structuren in Gabon aan het licht gekomen. Na de dood van president Bongo in 2009 bracht een nieuwe verkiezing zijn zoon, Ali Bongo Ondimba, aan de macht. Ondanks de beperkte politieke omstandigheden hebben de kleine bevolking van Gabon, de overvloedige natuurlijke hulpbronnen en de aanzienlijke buitenlandse steun ertoe bijgedragen dat het een van de stabielere Afrikaanse landen is geworden. De omstreden herverkiezing van president Ali Bongo Ondimba in augustus 2016 leidde tot ongekende protesten van de oppositie die resulteerden in de verbranding van het parlementsgebouw. De verkiezing werd door de oppositie betwist nadat frauduleuze resultaten werden gemarkeerd door internationale verkiezingswaarnemers. Het Constitutionele Hof van Gabon heeft de verkiezingsuitslagen herzien, maar in het voordeel van president Bongo geoordeeld, zijn winst bevestigd en zijn mandaat verlengd tot 2023.

Geografie van Gabon

Waar op de wereld is Gabon? De locatie van dit land is Centraal-Afrika, grenzend aan de Atlantische Oceaan aan de evenaar, tussen de Republiek Congo en Equatoriaal Guinee. Het totale gebied van Gabon is 267,667 km2, waarvan 257,667 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: smalle kustvlakte; heuvelachtig binnenland; savanne in oost en zuid. Het laagste punt van Gabon is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt Mont Iboundji 1.575 m. En het klimaat is tropisch; altijd warme, vochtige.


Inwoners van Gabon

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Gabon wonen. Het nummer is: 1,772,255. Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Bantu-stammen, waaronder vier grote tribale groeperingen (Fang, Bapounou, Nzebi, Obamba); andere Afrikanen en Europeanen, 154.000, waarvan 10.700 Franse en 11.000 personen met dubbele nationaliteit. Wat zijn de talen in Gabon? Frans (officieel), Fang, Myene, Nzebi, Bapounou / Eschira, Bandjabi. En de religies: Rooms-katholiek 42,3%, Protestant 12,3%, andere christenen 27,4%, moslim 9,8%, animist 0,6%, andere 0,5%, geen / geen antwoord 7,1% (2012 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 18.6 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 52.1 jaar. Waar wonen de mensen in Gabon? Hier: de relatief kleine populatie is verspreid over het hele land; het grootste stedelijke centrum is de hoofdstad van Libreville, gelegen langs de Atlantische kust in het noordwesten. De belangrijkste stedelijke gebieden van Gabon zijn: Libreville (hoofdstad) 707.000 (2015).

Overheid en economie van Gabon

De hoofdstad van Gabon is Libreville en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 9 provincies; Estuaire, Haut-Ogooue, Moyen-Ogooue, Ngounie, Nyanga, Ogooue-Ivindo, Ogooue-Lolo, Ogooue-Maritime, Woleu-Ntem. Met betrekking tot de economie van Gabon zijn belangrijke industriële producten extractie en raffinage van visolie ; mangaan, goud; chemicaliën, scheepsreparatie, voedsel en dranken, textiel, hout en multiplex, cement. Belangrijke landbouwproducten zijn Cacao, koffie, suiker, palmolie, rubber; vee; okoume (een tropisch naaldhout);. De belangrijkste exportgoederen zijn ruwe olie, hout, mangaan, uranium en de belangrijkste exportpartners zijn VS 45,7%, China 14,6%, Zuid-Korea 6,6%, Ierland 5,5%, Italië 5,1 % (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, voedingsmiddelen, chemicaliën, bouwmaterialen en de belangrijkste importpartners zijn Frankrijk 24,7%, België 14,7%, China 12,8%, Australië 6,7% (2016). Hoe rijk is Gabon en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $19,300 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 34.3% (2015 schatting).


Kaart van GabonGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy