Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Guatemala

Atlas of World: Guatemala. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Guatemala.


Informatie over Guatemala

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Guatemala. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Guatemala. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Guatemala hier:

Guatemala - Overzicht:

Wat moet je weten over Guatemala? Laten we beginnen met dit: De Maya-beschaving bloeide in Guatemala en de omliggende regio's gedurende het eerste millennium na Christus. Na bijna drie eeuwen als Spaanse kolonie won Guatemala zijn onafhankelijkheid in 1821. Tijdens de tweede helft van de 20e eeuw beleefde het een verscheidenheid aan militaire en burgerregeringen, zoals en ook een 36-jarige guerrillaoorlog. In 1996 ondertekende de regering een vredesakkoord dat formeel een einde maakte aan het interne conflict, waarbij meer dan 200.000 mensen waren omgekomen en volgens schattingen ongeveer 1 miljoen vluchtelingen hadden gecreëerd.

Geografie van Guatemala

Waar op de wereld is Guatemala? De locatie van dit land is Midden-Amerika, grenzend aan de Noord-Pacifische Oceaan, tussen El Salvador en Mexico, en grenzend aan de Golf van Honduras (Caribische zee) tussen Honduras en Belize. Het totale gebied van Guatemala is 108,889 km2, waarvan 107,159 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: twee oost-west trending bergketens verdelen het land in drie regio's: de bergachtige hooglanden, de Pacifische kust ten zuiden van bergen en de uitgestrekte noordelijke Peten-laaglanden. Het laagste punt van Guatemala is Stille Oceaan 0 m, het hoogste punt Volcan Tajumulco 4.220 m (hoogste punt in Midden-Amerika ). En het klimaat is tropisch; warm, vochtig in laaglanden; koeler in de hooglanden.


Inwoners van Guatemala

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Guatemala wonen. Het nummer is: 15,460,732 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? mestizo (gemengde Amerindiaans-Spaans - in het lokaal Spaans genaamd Ladino) en Europese 60,1%, Maya 39,3% (K'iche 11,3%, Q'eqchi 7,6%, Kaqchikel 7,4%, Mam 5,5%, andere 7,5%), niet-Maya , niet-mestizo 0,15% (Xinca (inheems, niet-Maya), Garifuna (gemengd West- en Centraal-Afrikaans, Eiland Carib en Arawak)), andere 0,5% (2001 est.). Wat zijn de talen in Guatemala? Spaans (officieel) 68,9%, Maya-talen 30,9 % (K'iche 8,7%, Q'eqchi 7%, Mam 4,6%, Kaqchikel 4,3%, andere 6,3%), andere 0,3% (inclusief Xinca en Garifuna). En de religies: Rooms-katholiek, protestant, inheems Maya-geloof. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 22.1 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 72.6 jaar. Waar wonen de mensen in Guatemala? Hier: de overgrote meerderheid van de bevolking woont in de zuidelijke helft van het land, met name in de bergachtige gebieden; meer dan de helft van de bevolking woont op het platteland. De belangrijkste stedelijke gebieden van Guatemala zijn: Guatemala CITY (hoofdstad) 2.918 miljoen (2015).

Overheid en economie van Guatemala

De hoofdstad van Guatemala is Guatemala-stad en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 22 departementen (departamentos, enkelvoud - departamento); Alta Verapaz, Baja Verapaz, Chimaltenango, Chiquimula, El Progreso, Escuintla, Guatemala, Huehuetenango, Izabal, Jalapa, Jutiapa, Peten, Quetzaltenango, Quiche, Retalhuleu, Sacatepequez, San Marcos, Santa Rosa, Solola, Suchitepequez, Totonicapan, Zacapa. Met betrekking tot de economie van Guatemala zijn belangrijke industriële producten suiker, textiel en kleding, meubels, chemicaliën, aardolie, metalen, rubber, toerisme. Belangrijke landbouwproducten zijn Suikerriet, maïs, bananen, koffie, bonen, kardemom; vee, schapen, varkens, kippen. De belangrijkste exportgoederen zijn Suiker, koffie, aardolie, kleding, bananen, fruit en groenten, kardemom, productiemiddelen, edelstenen en metalen, elektriciteit en de belangrijkste exportpartners zijn US 34%, El Salvador 11,5%, Honduras 7,1%, Nicaragua 6%, Costa Rica 4,5%, Mexico 4,3% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn brandstoffen, machines en transportmiddelen, bouwmaterialen, graan, kunstmest, elektriciteit, minerale producten, chemische producten, plastic materialen en producten en de belangrijkste importpartners zijn VS 38,1%, Mexico 11%, China 9,9%, El Salvador 5%, Panama 4,2% (2016). Hoe rijk is Guatemala en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $8,200 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 59.3% (2014 schatting).


Kaart van GuatemalaGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy