Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Haïti

Atlas of World: Haïti. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Haïti.


Informatie over Haïti

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Haïti. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Haïti. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Haïti hier:

Haïti - Overzicht:

Wat moet je weten over Haïti? Laten we beginnen met dit: De inheemse Taino - die het eiland Hispaniola bewoonde toen het door Christoffel Columbus in 1492 werd ontdekt - werd binnen 25 jaar vrijwel volledig vernietigd door Spaanse kolonisten. In het begin van de 17e eeuw vestigden de Fransen zich op Hispaniola. In 1697 staakte Spanje de Fransen, het westelijke derde deel van het eiland, dat later Haïti werd. De Franse kolonie, gebaseerd op bosbouw en suiker gerelateerde industrieën, werd een van de rijkste in het Caribisch gebied, maar alleen door de zware invoer van Afrikaanse slaven en aanzienlijke aantasting van het milieu. In de late 18e eeuw kwamen Haïti's bijna half miljoen slaven in opstand onder Toussaint L'Ouverture. Na een langdurige strijd werd Haïti de eerste postkoloniale zwarte natie ter wereld, die zijn onafhankelijkheid in 1804 verklaarde. Momenteel het armste land op het westelijk halfrond, Haïti heeft het grootste deel van zijn geschiedenis politieke instabiliteit ervaren. Een enorme aardbeving met een kracht van 7,0 op Haïti trof Haïti in januari 2010 met een epicentrum ongeveer 25 km ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Schattingen zijn dat meer dan 300.000 mensen werden gedood en ongeveer 1,5 miljoen mensen dakloos werden. De aardbeving werd beoordeeld als de ergste in deze regio van de afgelopen 200 jaar. President Michel Martelly nam ontslag in februari 2016 en werd vervangen door interim-president Jocelerme Privert. President Jovenel Moise heeft de verkiezingen van november 2016 gewonnen en is in februari 2017 aan de macht gekomen. 5 miljoen daklozen zijn achtergebleven. De aardbeving werd beoordeeld als de ergste in deze regio van de afgelopen 200 jaar. President Michel Martelly nam ontslag in februari 2016 en werd vervangen door interim-president Jocelerme Privert. President Jovenel Moise heeft de verkiezingen van november 2016 gewonnen en is in februari 2017 aan de macht gekomen. 5 miljoen daklozen zijn achtergebleven. De aardbeving werd beoordeeld als de ergste in deze regio van de afgelopen 200 jaar. President Michel Martelly nam ontslag in februari 2016 en werd vervangen door interim-president Jocelerme Privert. President Jovenel Moise heeft de verkiezingen van november 2016 gewonnen en is in februari 2017 aan de macht gekomen.

Geografie van Haïti

Waar op de wereld is Haïti? De locatie van dit land is Caraïben, westelijk een derde van het eiland Hispaniola, tussen de Caribische Zee en de Noord-Atlantische Oceaan, ten westen van de Dominicaanse Republiek. Het totale gebied van Haïti is 27,750 km2, waarvan 27,560 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal ruw en bergachtig. Het laagste punt van Haïti is Caribische zee 0 m, het hoogste punt Chaine de la Selle 2.680 m. En het klimaat is tropisch; half open vlakte waar de bergen in het oosten de passaatwinden afsnijden.


Inwoners van Haïti

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Haïti wonen. Het nummer is: 10,646,714. Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? zwart 95%, mulat en wit 5%. Wat zijn de talen in Haïti? Frans (officieel), Creools (officieel). En de religies: Rooms-katholiek (officieel) 54,7%, protestant 28,5% (Baptist 15,4%, Pinkstergeweld 7,9%, Adventist 3%, Methodist 1,5%, andere 0,7%), voodoo (officieel) 2,1%, overig 4,6%, geen 10,2%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 23 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 64.2 jaar. Waar wonen de mensen in Haïti? Hier: Redelijk gelijkmatige verdeling; grootste concentraties nabij kustgebieden. De belangrijkste stedelijke gebieden van Haïti zijn: PORT-AU-Prince (hoofdstad) 2,44 miljoen (2015).

Overheid en economie van Haïti

De hoofdstad van Haïti is Port-au-Prince en het overheidstype semi-presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 10 afdelingen (departementen, enkelvoud - departement); Artibonite, Center, Grand'Anse, Nippes, Nord, Nord-Est, Nord-Ouest, Ouest, Sud, Sud-Est. Met betrekking tot de economie van Haïti zijn belangrijke industriële producten textiel, suikerraffinage , meelmalen , cement, lichte assemblage met behulp van geïmporteerde onderdelen. Belangrijke landbouwproducten zijn Koffie, mango's, cacao, suikerriet, rijst, maïs, sorghum; hout, vetief. De belangrijkste exportgoederen zijn kleding, produceert, oliën, cacao, mango's, koffie en de belangrijkste exportpartners zijn US 80,8%, Dominicaanse Republiek 5,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn gefabriceerd voedsel goederen, machines en transportmiddelen, brandstoffen, grondstoffen en de belangrijkste importpartners zijn VS 19,3%, China 18,9%, Nederlandse Antillen 18,1%, Indonesië 6,5%, Colombia 4,8% (2016). Hoe rijk is Haïti en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $1,800 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 58.5% (2012 schatting).


Kaart van HaïtiGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy