Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Kirgizië

Atlas of World: Kirgizië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Kirgizië.

Hoofdpagina - Azië - Kirgizië

Informatie over Kirgizië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Kirgizië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Kirgizië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Kirgizië hier:

Kirgizië - Overzicht:

Wat moet je weten over Kirgizië? Laten we beginnen met dit: Een Centraal-Aziatisch land van ongelooflijke natuurlijke schoonheid en trotse nomadische tradities, het grootste deel van het grondgebied van het huidige Kirgizië was formeel geannexeerd aan het Russische rijk in 1876. De Kirgiziërs voerden een grote opstand tegen het tsaristische rijk in 1916, waarbij bijna een zesde van de Kirgizische bevolking werd gedood. Kirgizië werd een Sovjetrepubliek in 1936 en bereikte onafhankelijkheid in 1991, toen de USSR ontbond. Landelijke demonstraties in 2005 en 2010 resulteerden in de afzetting van de eerste twee presidenten van Kirgizstan, Askar Akaev en Kurmanbek Bakiev. In 2017 werd Almazbek Atambaev de eerste Kirgizische president die aftrad na het dienen van een volledige termijn zoals vereist in de grondwet van het land. Voormalig premier en regerend sociaaldemocratische partij van Kirgizstan, Sooronbay Jeenbekov, verving hem na het winnen van een presidentsverkiezing van oktober 2017 die de meest competitieve was in de geschiedenis van Kirgizië, hoewel het werd ontsierd door beschuldigingen van ongeoorloofde overheidsbemoeienis ten gunste van Jeenbekov. De president bekleedt aanzienlijke bevoegdheden als staatshoofd, hoewel de premier toezicht houdt op de regering van Kirgizië en de meeste kabinetsleden selecteert. De president vertegenwoordigt het land internationaal en kan wetten ondertekenen of veto maken, nieuwe verkiezingen vragen en hooggerechtshoven rechters, kabinetsleden voor posten in verband met veiligheid of defensie voordragen, en tal van andere topposities op hoog niveau. De voortdurende zorgen voor Kirgizië omvatten het pad van democratisering, endemische corruptie, slechte interetnische relaties,

Geografie van Kirgizië

Waar op de wereld is Kirgizië? De locatie van dit land is Centraal Azië, ten westen van China, ten zuiden van Kazachstan. Het totale gebied van Kirgizië is 199,951 km2, waarvan 191,801 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: van de noordelijke uitlopers van het Tien-Shan-gebergte en bijbehorende valleien en bekkens omvat het hele land. Het laagste punt van Kirgizië is Kara-Daryya (Karadar'ya) 132 m, het hoogste punt Jengish Chokusu (Pik Pobedy) 7.439 m. En het klimaat is droog continentaal tot polair in het hoge Tien Shan-gebergte; subtropisch in het zuidwesten (Fergana Valley); gematigd in de uitlopers.


Inwoners van Kirgizië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Kirgizië wonen. Het nummer is: 5,789,122 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Kirgizië 73,2%, Oezbeekse 14,6%, Russische 5,8%, Dungan 1,1%, andere 5,3% (inclusief Uyghur, Tadzjiekse, Turk, Kazachse , Tataars, Oekraïens, Koreaans, Duits) (2017 est.). Wat zijn de talen in Kirgizië? Kirgizië (officieel) 71,4%, Oezbeeks 14,4%, Russisch (officieel) 9%, overige 5,2% (2009 est.). En de religies: Muslim 75%, Russian Orthodox 20%, other 5%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 26.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 70.9 jaar. Waar wonen de mensen in Kirgizië? Hier: de overgrote meerderheid van Kirgizië woont op het platteland; de dichtste bevolkingsregering is in het noorden in en rond de hoofdstad Bishkek, gevolgd door Osh in het westen; het minst dichtbevolkte gebied is het oosten, zuidoosten in het Tien Shan gebergte. De belangrijkste stedelijke gebieden van Kirgizië zijn: Bishkek (hoofdstad) 865.000 (2015).

Overheid en economie van Kirgizië

De hoofdstad van Kirgizië is Bishkek en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 7 provincies ( oblustar, singular - oblus) en 2 steden (shaarlar, singular - shaar); Batken Oblusu, Bishkek Shaary, Chuy Oblusu (Bishkek), Jalal-Abad Oblusu, Naryn Oblusu, Osh Oblusu, Osh Shaary, Talas Oblusu, Ysyk-Kol Oblusu (Karakol). Met betrekking tot de economie van Kirgizië zijn belangrijke industriële producten kleine machines, textiel, voedselverwerking, cement, schoenen, timmerhout, koelkasten, meubels, elektromotoren, goud, zeldzame aardmetalen. Belangrijke landbouwproducten zijn Katoen, aardappelen, groenten, druiven, fruit en bessen; schapen, geiten, vee, wol. De belangrijkste exportgoederen zijn goud, katoen, wol, kledingstukken, vlees; kwik, uranium, elektriciteit; machines; schoenen en de belangrijkste exportpartners zijn Zwitserland 44,9%, Kazachstan 10,5%, Rusland 10,1%, Oezbekistan 8,7%, Turkije 6,2%, China 5,5% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn olie en gas, machines en uitrusting, chemicaliën, voedingsmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn China 37,8%, Rusland 20,7%, Kazachstan 16,4%, Turkije 4,9% (2016). Hoe rijk is Kirgizië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $3,700 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 32.1% (2015 schatting).


Kaart van KirgiziëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy