Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Maleisië

Atlas of World: Maleisië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Maleisië.

Hoofdpagina - Azië - Maleisië

Informatie over Maleisië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Maleisië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Maleisië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Maleisië hier:

Maleisië - Overzicht:

Wat moet je weten over Maleisië? Laten we beginnen met dit: Tijdens de late 18e en 19e eeuw, Groot-Brittannië gevestigde kolonies en protectoraten in het gebied van de huidige Maleisië; deze werden bezet door Japan van 1942 tot 1945. In 1948 vormden de Brits-geregeerde gebieden op het Maleisische schiereiland met uitzondering van Singapore de Federatie van Malaya, die onafhankelijk werd in 1957. Maleisië werd in 1963 gevormd toen de voormalige Britse koloniën van Singapore, als en Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo, zijn toegetreden tot de Federatie. De eerste jaren van de onafhankelijkheid van het land werden ontsierd door een communistische opstand, een Indonesische confrontatie met Maleisië, Filippijnse beweert Sabah en de terugtrekking van Singapore in 1965. Tijdens de 22-jarige termijn van premier Mahathir bin Mohamad (1981-2003), Maleisië was succesvol in het diversifiëren van zijn economie van afhankelijkheid van de export van grondstoffen naar de ontwikkeling van productie, diensten en toerisme. Premier Mohamed Najib bin Abdul Razak (sinds april 2009 in functie) heeft dit pro-businessbeleid voortgezet.

Geografie van Maleisië

Waar op de wereld is Maleisië? De locatie van dit land is Zuidoost-Azië, schiereiland grenzend aan Thailand en noordelijk een derde deel van het eiland Borneo, grenzend aan Indonesië, Brunei en de Zuid-Chinese Zee, ten zuiden van Viëtnam. Het totale gebied van Maleisië is 329,847 km2, waarvan 328,657 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: kustvlaktes oplopend naar heuvels en bergen. Het laagste punt van Maleisië is Indische Oceaan 0 m, het hoogste punt Gunung Kinabalu 4.095 m. En het klimaat is tropisch; jaarlijkse zuidwesten (april tot oktober) en noordoosten (oktober tot februari) moessons.


Inwoners van Maleisië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Maleisië wonen. Het nummer is: 31,381,992 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Bumiputera 61,7% (Maleiers en inheemse volkeren, waaronder Orang Asli, Dayak, Anak Negeri), Chinees 20,8%, Indiaas 6,2%, andere 0,9%, niet-burgers 10,4% (2017 est.). Wat zijn de talen in Maleisië? Bahasa Maleisië (officieel), Engels, Chinees (Kantonees, Mandarijn, Hokkien, Hakka, Hainan, Foochow), Tamil, Telugu, Malayalam, Panjabi, Thaise. En de religies: moslim (officieel) 61,3%, boeddhistisch 19,8%, christen 9,2%, hindoe 6,3%, confucianisme, taoïsme, andere traditionele Chinese godsdiensten 1,3%, andere 0,4%, geen 0,8%, niet-gespecificeerd 1% (2010 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 28.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 75.2 jaar. Waar wonen de mensen in Maleisië? Hier: Een zeer ongelijke verdeling met meer dan 80% van de bevolking woonachtig op het Maleisisch schiereiland. De belangrijkste stedelijke gebieden van Maleisië zijn: Kuala Lumpur (hoofdstad) 6.837 miljoen; Johor Bahru 912.000 (2015).

Overheid en economie van Maleisië

De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur; opmerking - het nabijgelegen Putrajaya wordt een administratief centrum van de federale overheid genoemd, maar niet de hoofdstad; Parlement komt bijeen in Kuala Lumpu en het overheidstype federale parlementaire constitutionele monarchie. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 13 staten (negeri-negeri, enkelvoud - negeri); Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Terengganu; en 1 federaal territorium (Wilayah Persekutuan) met 3 componenten, Kuala Lumpur, Labuan en Putrajaya. Met betrekking tot de economie van Maleisië zijn belangrijke industriële producten Peninsular Malaysia - verwerking en productie van rubber en oliepalmen, aardolie en aardgas, lichte productie, farmaceutica, medische technologie, elektronica en halfgeleiders, houtverwerking; Sabah - houtkap, aardolie- en aardgasproductie; Sarawak - landbouwverwerking, aardolie en aardgasproductie, logging. Belangrijke landbouwproducten zijn Schiereiland Maleisië - palmolie, rubber, cacao, rijst; Sabah - palmolie, zelfvoorzienende gewassen; rubber, hout; Sarawak - palmolie, rubber, hout; peppe. De belangrijkste exportgoederen zijn Halfgeleiders en elektronische apparatuur, palmolie, aardolie en vloeibaar aardgas, hout en houtproducten, palmolie, rubber, textiel, chemicaliën, zonnepanelen en de belangrijkste exportpartners zijn Singapore 14,7%, China 12,6%, VS 10,3%, Japan 8,1%, Thailand 5,7%, Hong Kong 4,8%, India 4,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn elektronica, machines, aardolieproducten, plastics, voertuigen, ijzer- en staalproducten, chemicaliën en de belangrijkste importpartners zijn China 19,4%, Singapore 9,8%, Japan 7,7%, VS 7,6%, Thailand 5,8%, Zuid-Korea 5%, Indonesië 4% (2016). Hoe rijk is Maleisië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $28,900 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 3.8% (2009 schatting).


Kaart van MaleisiëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy