Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Nepal

Atlas of World: Nepal. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Nepal.

Hoofdpagina - Azië - Nepal

Informatie over Nepal

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Nepal. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Nepal. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Nepal hier:

Nepal - Overzicht:

Wat moet je weten over Nepal? Laten we beginnen met dit: Tijdens de late 18e-vroege 19e eeuw, verenigde het vorstendom Gorkha veel van de andere vorstendommen en staten van de sub-Himalaya regio tot een Nepalees koninkrijk. Nepal behield zijn onafhankelijkheid na de Anglo-Nepalese oorlog van 1814-16 en het daaropvolgende vredesverdrag legde de basis voor twee eeuwen van vriendschappelijke betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Nepal. (De Brigade van Gurkhas blijft tot op de dag van vandaag in het Britse leger dienen.) In 1951 beëindigde de Nepalees-monarch het eeuwenoude systeem van heerschappij door erfelijke premières en stelde een kabinetsysteem in dat politieke partijen in de regering bracht. Die regeling duurde tot 1960, toen politieke partijen opnieuw werden verboden, maar in 1990 werd hersteld met de oprichting van een meerpartijendemocratie in het kader van een constitutionele monarchie. Een opstand onder leiding van maoïsten brak uit in 1996. De daaropvolgende 10-jarige burgeroorlog tussen Maoïstische en regeringstroepen was getuige van de ontbinding van het kabinet en het parlement en de hernieuwde aanname van absolute macht door de koning in 2002. Een vredesakkoord in 2006 leidde tot de afkondiging van een interim-grondwet in 2007. Na een verkiezing van de nationale constituerende vergadering (CA) in 2008, verklaarde de nieuw gevormde CA Nepal een federale democratische republiek, schafte de monarchie af en koos de eerste president van het land. Nadat de CA er niet in was geslaagd een grondwet op te stellen tegen een door het Supreme Court vastgestelde deadline van mei 2012, ontbond toen premier Baburam Bhattarai de CA. Maandenlange onderhandelingen volgden tot maart 2013 toen de grote politieke partijen overeenkwamen om een ​​interimregering te creëren onder leiding van de toenmalige opperrechter Khil Raj Regmi met een mandaat om verkiezingen te houden voor een nieuwe CA. Verkiezingen werden gehouden in november 2013, waarbij het Nepalees Congres het grootste aandeel zetels in de CA won en in februari 2014 een coalitieregering vormde met de tweede plaats de Communistische Partij van de Nepal-Verenigde Marxistisch-Leninistische en met Nepalees Congres President Sushil Koirala als premier. De nieuwe grondwet van Nepal trad in september 2015 in werking, waarna de CA het parlement werd. Khagda Prasad Sharma OLI was de eerste post-grondwetse premier van oktober 2015 - augustus 2016, toen een nieuwe coalitie onder leiding van maoïstische leider Pushpa Kamal Dahal (ook bekend als "Prachanda") het premierschap overnam. De grondwet voorzag in een overgangsperiode waarin drie reeksen verkiezingen - lokaal, provinciaal en nationaal - moesten plaatsvinden. De eerste lokale verkiezingen in 20 jaar vonden plaats in drie fasen tussen mei en september 2017, terwijl de federale en federale verkiezingen in twee fasen in november en december 2017 plaatsvonden.

Geografie van Nepal

Waar op de wereld is Nepal? De locatie van dit land is Zuid-Azië, tussen China en India. Het totale gebied van Nepal is 147,181 km2, waarvan 143,351 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: Tarai of vlakke riviervlakte van de Ganges in het zuiden; centrale heuvellandschap met ruige Himalaya in het noorden. Het laagste punt van Nepal is Kanchan Kalan 70 m, het hoogste punt Mount Everest 8.848 m (hoogste top in Azië en het hoogste punt op aarde boven zeeniveau). En het klimaat is varieert van koele zomers en strenge winters in noordelijke tot subtropische zomers en zachte winters in zuid.


Inwoners van Nepal

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Nepal wonen. Het nummer is: 29,384,297 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Chhettri 16,6%, Brahman-Hill 12,2%, Magar 7,1%, Tharu 6,6%, Tamang 5,8%, Newar 5%, Kami 4,8%, Muslim 4,4%, Yadav 4%, Rai 2,3%, Gurung 2%, Damai / Dholii 1,8 %, Thakuri 1,6%, Limbu 1,5%, Sarki 1,4%, Teli 1,4%, Chamar / Harijan / Ram 1,3%, Koiri / Kushwaha 1,2%, andere 19%. Wat zijn de talen in Nepal? Nepali (officieel) 44,6%, Maithali 11,7%, Bhojpuri 6%, Tharu 5,8%, Tamang 5,1%, Newar 3,2%, Magar 3%, Bajjika 3%, Urdu 2,6%, Avadhi 1,9%, Limbu 1,3%, Gurung 1,2%, andere 10,4%, niet-gespecificeerd 0,2%. En de religies: Hindu 81,3%, boeddhistisch 9% , Moslim 4,4%, Kirant 3,1%, christen 1,4%, andere 0,5%, niet-gespecificeerd 0,2% (2011 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 24.1 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 71 jaar. Waar wonen de mensen in Nepal? Hier: grootste deel van de bevolking is vrijwel gelijk verdeeld tussen een concentratie in de meest zuidelijke vlaktes van de Tarai-regio en het centrale heuvelachtige gebied; de totale dichtheid is vrij laag. De belangrijkste stedelijke gebieden van Nepal zijn: Kathmandu (hoofdstad) 1.183 miljoen (2015).

Overheid en economie van Nepal

De hoofdstad van Nepal is Kathmandu en het overheidstype federale parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 14 zones (anchal, singular en plural); Bagmati, Bheri, Dhawalagiri, Gandaki, Janakpur, Karnali, Kosi, Lumbini, Mahakali, Mechi, Narayani, Rapti, Sagarmatha, Seti. Met betrekking tot de economie van Nepal zijn belangrijke industriële producten toerisme, tapijten, textiel; kleine rijst-, jute-, suiker- en oliezaadmolens; productie van sigaretten, cement en bakstenen. Belangrijke landbouwproducten zijn Pulsen, rijst, maïs, tarwe, suikerriet, jute, wortelgewassen; melk, waterbuffel vlees. De belangrijkste exportgoederen zijn kleding, pulsen, tapijten, textiel, sap, juteartikelen en de belangrijkste exportpartners zijn India 56,6%, VS 11,5%, Turkije 4% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardolieproducten, machines en uitrusting, goud, elektrische goederen, medicijnen en de belangrijkste importpartners zijn India 70,1%, China 10,3% (2016). Hoe rijk is Nepal en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $2,700 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 25.2% (2011 schatting).


Kaart van NepalGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy