Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Panama

Atlas of World: Panama. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Panama.


Informatie over Panama

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Panama. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Panama. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Panama hier:

Panama - Overzicht:

Wat moet je weten over Panama? Laten we beginnen met dit: Verkend en geregeld door de Spanjaarden in de 16e eeuw, brak Panama met Spanje in 1821 en voegde zich bij een unie van Colombia, Ecuador en Venezuela - genaamd de Republiek Gran Colombia. Toen de laatste in 1830 ontbond, bleef Panama een deel van Colombia. Met de steun van de VS scheidde Panama zich in 1903 af van Colombia en sloot onmiddellijk een verdrag met de VS, dat de aanleg van een kanaal en de soevereiniteit van de VS over een strook land aan weerszijden van de structuur (de Panamakanaalstreek) mogelijk maakte. Het Panamakanaal werd tussen 1904 en 1914 gebouwd door het US Army Corps of Engineers. In 1977 werd een overeenkomst getekend voor de volledige overdracht van het kanaal van de VS naar Panama aan het einde van de eeuw. Bepaalde delen van de Zone en de toenemende verantwoordelijkheid voor het Kanaal werden in de daaropvolgende decennia overgedragen. Met Amerikaanse hulp,

Geografie van Panama

Waar op de wereld is Panama? De locatie van dit land is Midden-Amerika, grenzend aan zowel de Caribische Zee als de Noord-Pacifische Oceaan, tussen Colombia en Costa Rica. Het totale gebied van Panama is 75,420 km2, waarvan 74,340 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: interieur meestal steile, ruige bergen met ontlede, hoogvlakten; kustvlaktes met glooiende heuvels. Het laagste punt van Panama is Pacifische oceaan 0 m, het hoogste punt Volcan Baru 3.475 m. En het klimaat is tropische zee; heet, vochtig, bewolkt; langdurig regenseizoen (mei tot januari), kort droog seizoen (januari tot mei).


Inwoners van Panama

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Panama wonen. Het nummer is: 3,753,142 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? mestizo (gemengd Amerindiaans en wit) 65%, Indiaan 12,3% (Ngabe 7,6%, Kuna 2,4%, Embera 0,9%, Bugle 0,8%, andere 0,4%, niet-gespecificeerd 0,2%), zwarte of Afrikaanse afkomst 9,2%, mulat 6,8% , wit 6,7% (2010 est.). Wat zijn de talen in Panama? Spaans (officieel), inheemse talen (waaronder Ngabere (of Guaymi), Buglere, Kuna, Embera, Wounaan, Naso (of Teribe) en Bri Bri), Panamese Engels Creools (vergelijkbaar met Jamaicaans Engels Creools, een mengeling van Engels en Spaans met elementen van Ngabere, ook bekend als Guari Guari en Colon Creole), Engels, Chinees (Yue en Hakka), Arabisch, Frans Creools, andere (Jiddisch, Hebreeuws, Koreaans, Japans). En de religies: Rooms-katholiek 85%, protestant 15%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 29.2 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 78.8 jaar. Waar wonen de mensen in Panama? Hier: de bevolking is geconcentreerd naar het centrum van het land, met name rond het kanaal, maar een aanzienlijk deel van de bevolking leeft ook in het uiterste westen rond David; het oostelijke derde deel van het land is dunbevolkte. De belangrijkste stedelijke gebieden van Panama zijn: Panama CITY (hoofdstad) 1.673 miljoen (2015).

Overheid en economie van Panama

De hoofdstad van Panama is Panama City en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 10 provincies (provincias, enkelvoud - provincia) en 3 inheemse regio's (comarcas); Bocas del Toro, Chiriqui, Cocle, Colon, Darien, Embera-Wounaan, Herrera, Guna Yala, Los Santos, Ngobe-Bugle, Panama, Panama Oeste, Veraguas. Met betrekking tot de economie van Panama zijn belangrijke industriële producten bouw, brouwen, cement en andere bouwmaterialen, suiker malen. Belangrijke landbouwproducten zijn Bananen, rijst, maïs, koffie, suikerriet, groenten; vee; garnalen. De belangrijkste exportgoederen zijn fruit en noten, vis, ijzer en staal afval, hout en de belangrijkste exportpartners zijn VS 21,4%, Nederland 15,2%, Costa Rica 6%, China 5,6% (2016 ). De belangrijkste importgoederen zijn brandstoffen, machines, voertuigen, ijzer- en staalstaven, farmaceutische producten en de belangrijkste importpartners zijn VS 25,7%, China 9,2%, Mexico 5,3% (2016). Hoe rijk is Panama en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $24,300 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 23% (2015 schatting).


Kaart van PanamaGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy