Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Suriname

Atlas of World: Suriname. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Suriname.


Informatie over Suriname

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Suriname. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Suriname. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Suriname hier:

Suriname - Overzicht:

Wat moet je weten over Suriname? Laten we beginnen met dit: Voor het eerst door de Spanjaarden in de 16e eeuw verkend en vervolgens door de Engelsen in het midden van de 17e eeuw, Suriname werd een Nederlandse kolonie in 1667. Met de afschaffing van de Afrikaanse slavernij in 1863 werden arbeiders uit India en Java binnengebracht. Nederland verleende de kolonie-onafhankelijkheid in 1975. Vijf jaar later werd de burgerregering vervangen door een militair regime dat Suriname al snel tot een socialistische republiek verklaarde. Het bleef de controle uitoefenen door een opeenvolging van nominaal civiele administraties tot 1987, toen internationale druk uiteindelijk een democratische verkiezing dwong. In 1990 heeft het leger het civiele leiderschap omvergeworpen, maar in 1991 keerde een democratisch gekozen regering - een vierpartijencoalitie aan de macht. De coalitie breidde zich in 2005 uit tot acht partijen en regeerde tot augustus 2010, toen kiezers voormalig militair leider Desire Bouterse en zijn oppositiecoalitie aan de macht brachten. President Bouterse is in 2015 herkozen zonder stemmen.

Geografie van Suriname

Waar op de wereld is Suriname? De locatie van dit land is Noord-Zuid-Amerika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan, tussen Guyana en Guyana. Het totale gebied van Suriname is 163,820 km2, waarvan 156,000 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal glooiende heuvels; smalle kustvlakte met moerassen. Het laagste punt van Suriname is naamloze locatie in de kustvlakte -2 m, het hoogste punt Juliana Top 1.230 m. En het klimaat is tropisch; gematigd door passaatwinden,.


Inwoners van Suriname

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Suriname wonen. Het nummer is: 591,919 (7/2017 schatting). Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Hindoestanen (ook plaatselijk bekend als "Oost-Indiërs", hun voorouders geëmigreerd uit Noord-India in het laatste deel van de 19e eeuw) 27,4%, "Maroon" (hun Afrikaanse voorouders werden in de 17e en 18e eeuw als slaven naar het land gebracht) ontsnapt naar het binnenland) 21,7%, Creools (gemengd wit en zwart) 15,7%, Javaans 13,7%, gemengd 13,4%, andere 7,6%, niet gespecificeerd 0,6% (2012 est.). Wat zijn de talen in Suriname? Nederlands (officieel), Engels (veel gesproken), Sranang Tongo (Surinaams, soms Taki-Taki genoemd, is de moedertaal van Creolen en een groot deel van de jongere bevolking en is onder andere lingua franca), Caribbean Hindustani (een dialect van het Hindi), Javaans. En de religies: Protestant 23,6% (inclusief evangelische 11,2%, Moravische 11,2%, gereformeerde, 7%, Lutheraanse 0,5%), hindoe 22,3%, rooms-katholieke 21,6%, moslim 13,8%, andere christelijke 3,2%, winti 1,8%, Jehovah's getuige 1,2% , andere 1,7%, geen 7,5%, niet-gespecificeerd 3,2% (2012. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 29.8 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 72.5 jaar. Waar wonen de mensen in Suriname? Hier: bevolking geconcentreerd langs de noordelijke kuststrook; de rest van het land is dunbevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Suriname zijn: Paramaribo (hoofdstad) 234.000 (2014).

Overheid en economie van Suriname

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 10 districten (distrikten, enkelvoud - distrikt); Brokopondo, Commewijne, Coronie, Marowijne, Nickerie, Para, Paramaribo, Saramacca, Sipaliwini, Wanica. Met betrekking tot de economie van Suriname zijn belangrijke industriële producten bauxiet en goudwinning, productie van aluminiumoxide; olie, logge, voedselverwerking, visserij. Belangrijke landbouwproducten zijn Rijst, bananen, palmpitten, kokosnoten, bakbananen, pinda's; rundvlees, kippen; garnalen; bosproducten. De belangrijkste exportgoederen zijn aluminiumoxide, goud, ruwe olie, hout, garnalen en vis, rijst, bananen en de belangrijkste exportpartners zijn Zwitserland 28,3%, VAE 27,1%, België 9,1%, Guyana 9%, VS 4,7% , Trinidad en Tobago 4,5% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn kapitaalgoederen, aardolie, levensmiddelen, katoen, consumptiegoederen en de belangrijkste importpartners zijn VS 21,2%, Nederland 10,9%, China 10,5%, Trinidad en Tobago 10,1%, St. Lucia 7% (2016). Hoe rijk is Suriname en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $13,900 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 70% (2002 schatting).


Kaart van SurinameGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy