Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Turkmenistan

Atlas of World: Turkmenistan. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Turkmenistan.

Hoofdpagina - Azië - Turkmenistan

Informatie over Turkmenistan

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Turkmenistan. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Turkmenistan. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Turkmenistan hier:

Turkmenistan - Overzicht:

Wat moet je weten over Turkmenistan? Laten we beginnen met dit: Het huidige Turkmenistan beslaat een gebied dat al eeuwenlang op het kruispunt van beschavingen ligt. Het gebied werd geregeerd in de oudheid door verschillende Perzische rijken, en werd veroverd door Alexander de Grote, islamitische legers, de Mongolen, Turkse krijgers en uiteindelijk de Russen. In de middeleeuwen was Merv (gelegen in de huidige provincie Mary) een van de grote steden van de islamitische wereld en een belangrijke halte op de zijderoute. Aan het eind van de 19e eeuw gehecht door Rusland, kwam Turkmenistan later prominent voor in de anti-bolsjewistische beweging in Centraal-Azië. In 1924 werd Turkmenistan een Sovjetrepubliek; het bereikte onafhankelijkheid bij de ontbinding van de USSR in 1991. Uitgebreide koolwaterstof / aardgasreserves, die nog volledig moeten worden geëxploiteerd, zijn begonnen het land te transformeren. De regering van Turkmenistan is begonnen met de uitbreiding van haar winnings- en leveringsprojecten en heeft getracht haar gasuitvoerroutes buiten het pijpleidingennetwerk van Rusland te diversifiëren. In 2010 zijn nieuwe gasuitvoerpijpleidingen van start gegaan die Turkmeens gas naar China en Noord-Iran vervoeren, waardoor het Russische monopolie op de export van Turkmenese gassen effectief werd beëindigd. In 2016 hebben Rusland en Iran hun aankoop van gas uit Turkmenistan stopgezet waardoor China de enige koper van Turkmeens gas was. President for Life Saparmurat Nyyazow stierf in december 2006, en Turkmenistan hield zijn eerste multi-kandidaat presidentsverkiezingen in februari 2007. Gurbanguly Berdimuhamedow, een vice-kabinetsvoorzitter onder Nyyazow, verscheen als de nieuwe president van het land. Hij werd herkozen in 2012 en opnieuw in 2017 met meer dan 97% van de stemmen in beide gevallen, bij verkiezingen die algemeen als ondemocratisch werden beschouwd.

Geografie van Turkmenistan

Waar op de wereld is Turkmenistan? De locatie van dit land is Centraal Azië, grenzend aan de Kaspische Zee, tussen Iran en Kazachstan. Het totale gebied van Turkmenistan is 488,100 km2, waarvan 469,930 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: vlak-naar-golvende zandwoestijn met duinen die oprijzen naar de bergen in het zuiden; lage bergen langs de grens met Iran; grenst aan de Kaspische Zee in het westen. Het laagste punt van Turkmenistan is Vpadina Akchanaya -81 m (Sarygamysh Koli is een meer in het noorden van Turkmenistan met een waterniveau dat fluctueert boven en onder de hoogte van Vpadina Akchanaya, het meer is maar -110 m lang), het hoogste punt Gora Ayribaba 3.139 m. En het klimaat is subtropische woestijn.


Inwoners van Turkmenistan

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Turkmenistan wonen. Het nummer is: 5,351,277 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Turkmenen 85%, Oezbeeks 5%, Russisch 4%, andere 6% (2003). Wat zijn de talen in Turkmenistan? Turkmeens (officieel) 72%, Russisch 12%, Oezbeeks 9%, andere 7%. En de religies: moslims 89%, Oosters-orthodox 9 %, onbekend 2%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 27.9 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 70.4 jaar. Waar wonen de mensen in Turkmenistan? Hier: de meest dichtbevolkte gebieden zijn de zuidelijke, oostelijke en noordoostelijke oases; ongeveer 50% van de bevolking woont in en rond de hoofdstad van Ashgabat. De belangrijkste stedelijke gebieden van Turkmenistan zijn: Ashgabat (hoofdstad) 746.000 (2015).

Overheid en economie van Turkmenistan

De hoofdstad van Turkmenistan is Ashgabat (Ashkhabad) en het overheidstype presidentiële republiek; autoritaire. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 5 provincies (welayatlar, singular - welayat) en 1 onafhankelijke stad: Ahal Welayaty (Anew), Ashgabat, Balkan Welayaty (Balkanabat), Dasoguz Welayaty, Lebap Welayaty (Turkmenabat), Mary Welayaty. Met betrekking tot de economie van Turkmenistan zijn belangrijke industriële producten aardgas, olie, aardolieproducten, textiel, voedselverwerking. Belangrijke landbouwproducten zijn Katoen, graan, meloenen; vee. De belangrijkste exportgoederen zijn gas, ruwe olie, petrochemie, textiel, katoenvezel en de belangrijkste exportpartners zijn China 70%, Turkije 5,3%, Italië 5,3%, Afghanistan 4,5%, Rusland 4,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, chemicaliën, voedingsmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Turkije 26,4%, Rusland 10,5%, Japan 8,6%, Duitsland 8,2%, Zuid-Korea 7,8%, China 7,2%, Italië 5,2% (2016). Hoe rijk is Turkmenistan en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $18,700 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 0.2% (2012 schatting).


Kaart van TurkmenistanGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy