Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Armenië

Atlas of World: Armenië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Armenië.

Hoofdpagina - Azië - Armenië

Informatie over Armenië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Armenië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Armenië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Armenië hier:

Armenië - Overzicht:

Wat moet je weten over Armenië? Laten we beginnen met dit: Armenië is er trots op de eerste natie te zijn die het christendom formeel heeft aangenomen (begin 4e eeuw). Ondanks periodes van autonomie, kwam Armenië door de eeuwen heen onder de heerschappij van verschillende rijken waaronder de Romeinse, Byzantijnse, Arabische, Perzische en Ottomaanse. Tijdens de Eerste Wereldoorlog in het westelijk deel van Armenië stelde het Ottomaanse rijk een politiek van gedwongen hervestiging in, gekoppeld aan andere harde praktijken die resulteerden in minstens 1 miljoen Armeense sterfgevallen. Het oostelijke deel van Armenië werd in 1828 afgestaan ​​door de Ottomanen aan Rusland; dit deel verklaarde zijn onafhankelijkheid in 1918, maar werd in 1920 veroverd door het Sovjet Rode Leger. Armeense leiders blijven in beslag genomen door het lange conflict met Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach, een voornamelijk Armeens bevolkte regio, toegewezen aan de Sovjet-Azerbeidzjan in de jaren 1920 door Moskou . Armenië en Azerbeidzjan begonnen in 1988 met vechten over het gebied; de strijd escaleerde nadat beide landen in 1991 onafhankelijk werden van de Sovjet-Unie. In mei 1994, toen een trilateraal staakt-het-vuren tussen Armenië, Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach plaatsvond, hielden de etnische Armeense strijdkrachten niet alleen Nagorno-Karabach, maar ook zeven regio's - ongeveer 14 procent van het grondgebied van Azerbeidzjan. De economieën van beide partijen zijn gekwetst door hun onvermogen om aanzienlijke vooruitgang te boeken in de richting van een vreedzame oplossing. Turkije sloot de gemeenschappelijke grens met Armenië in 1993 ter ondersteuning van Azerbeidzjan in zijn conflict met Armenië over de controle over Nagorno-Karabach en de omliggende gebieden, waardoor de Armeense economische groei verder werd belemmerd. In 2009 begonnen de leidende Armeense leiders toenadering te zoeken tot Turkije, gericht op het veiligstellen van de opening van de grens, maar Turkije heeft de protocollen nog niet geratificeerd om de betrekkingen tussen beide landen te normaliseren. In januari 2015 trad Armenië toe tot Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan als lid van de Euraziatische Economische Unie.

Geografie van Armenië

Waar op de wereld is Armenië? De locatie van dit land is Zuidwest-Azië, tussen Turkije (in het westen) en Azerbeidzjan; nota - Armenië beschouwt zichzelf als een deel van Europa; geopolitiek kan het worden geclassificeerd als valt het binnen Europa, het Midden-Oosten, of beide. Het totale gebied van Armenië is 29,743 km2, waarvan 28,203 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: Armeens hoogland met bergen; klein bosland; snel stromende rivieren; goede grond in de vallei van de Aras. Het laagste punt van Armenië is Riviervallei 400 m, het hoogste punt Aragats Lerrnagagat '4.090 m. En het klimaat is hoogland continentaal, hete zomers, koude winters.


Inwoners van Armenië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Armenië wonen. Het nummer is: 3,045,191 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Armeense 98.1%, Yezidi (Koerd) 1.1%, andere 0.7% (2011 est.). Wat zijn de talen in Armenië? Armeense (officiële) 97.9%, Koerdische (gesproken door Yezidi minderheid) 1%, andere 1% (2011 est. ). En de religies: Armeens Apostolisch 92,6%, evangelisch 1%, andere 2,4%, geen 1,1%, niet-gespecificeerd 2,9% (2011 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 35.1 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 74.9 jaar. Waar wonen de mensen in Armenië? Hier: grootste deel van de bevolking bevindt zich in de noordelijke helft van het land; de hoofdstad van Jerevan is de thuisbasis van meer dan vijf keer zoveel mensen als Gyumri, de tweede grootste stad van het land. De belangrijkste stedelijke gebieden van Armenië zijn: Yerevan (hoofdstad) 1.044 (2015).

Overheid en economie van Armenië

De hoofdstad van Armenië is Yerevan en het overheidstype parlementaire democratie. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 11 provincies (marzer, singular - marz); Aragatsotn, Ararat, Armavir, Geghark'unik ', Kotayk', Lorri, Shirak, Syunik ', Tavush, Vayots' Dzor, Yerevan. Met betrekking tot de economie van Armenië zijn belangrijke industriële producten brandewijn, mijnbouw, diamantbewerking, gereedschap voor het snijden van metalen, smeden en persen van machines, elektromotoren, gebreide kleding, kousen, schoenen, zijdestof, chemicaliën, vrachtwagens, instrumenten, micro-elektronica, juwelen, software, voedselverwerking. Belangrijke landbouwproducten zijn Fruit (vooral druiven en abrikozen), groenten; vee. De belangrijkste exportgoederen zijn ruw koper, ruwijzer, non-ferrometalen, goud, diamanten, minerale producten, voedingsmiddelen, cognac, sigaretten, energie en de belangrijkste exportpartners zijn Rusland 21%, Bulgarije 8,7%, Georgië 8,1%, Canada 7,9%, Duitsland 7,9%, Irak 7,8%, China 5,7%, Iran 4,2%, Zwitserland 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardgas, aardolie, tabaksproducten, levensmiddelen, diamanten, geneesmiddelen, auto's en de belangrijkste importpartners zijn Rusland 30,7%, China 11%, Iran 5,1%, Turkije 5%, Duitsland 5% (2016). Hoe rijk is Armenië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $9,100 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 32% (2013 schatting).


Kaart van ArmeniëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy