Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Bosnië en Herzegovina

Atlas of World: Bosnië en Herzegovina. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Bosnië en Herzegovina.

Hoofdpagina - Europa - Bosnië en Herzegovina

Informatie over Bosnië en Herzegovina

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Bosnië en Herzegovina. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Bosnië en Herzegovina. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Bosnië en Herzegovina hier:

Bosnië en Herzegovina - Overzicht:

Wat moet je weten over Bosnië en Herzegovina? Laten we beginnen met dit: Bosnië en Herzegovina heeft in oktober 1991 de soevereiniteit en onafhankelijkheid van het voormalige Joegoslavië op 3 maart 1992 uitgeroepen na een referendum dat door etnische Serviërs werd geboycot. De Bosnische Serven - ondersteund door buurland Servië en Montenegro - reageerden met gewapend verzet gericht op het opsplitsen van de republiek langs etnische lijnen en het toetreden tot door de Serviërs bewoonde gebieden om een ​​"Groot-Servië" te vormen. In maart 1994 verlaagden Bosniaks en Kroaten het aantal strijdende partijen van drie naar twee door een overeenkomst te ondertekenen die een gezamenlijke Bosniak-Kroatische Federatie van Bosnië en Herzegovina zou creëren. Op 21 november 1995, in Dayton, Ohio, parafeerden de strijdende partijen een vredesakkoord dat drie jaar interetnische civiele strijd beëindigde (de definitieve overeenkomst werd op 14 december 1995 in Parijs ondertekend). De vredesakkoorden van Dayton behielden Bosnië en Herzegovina ' internationale grenzen en creëerde een multi-etnische en democratische regering belast met het voeren van buitenlands, diplomatiek en fiscaal beleid. Erkend werd ook een tweede bestuurslaag bestaande uit twee entiteiten die ongeveer even groot zijn: de overwegend Bosniak-Bosnische Kroatische Federatie van Bosnië en Herzegovina en de overwegend door de Bosnische Serviërs geleide Republika Srpska (RS). De federatie en de RS-regeringen zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de meeste overheidsfuncties. Bovendien hebben de Dayton-akkoorden het bureau van de hoge vertegenwoordiger ingesteld om toe te zien op de uitvoering van de civiele aspecten van de overeenkomst. De Vredesimplementatieraad op zijn conferentie in 1997 in Bonn gaf de Hoge Vertegenwoordiger ook de bevoegdheid om wetgeving op te leggen en ambtenaren te verwijderen, de zogenaamde "Bonn-mogendheden". Een originele, door de NAVO geleide internationale vredesmacht (IFOR) van 60.000 manschappen verzameld in 1995 werd na verloop van tijd opgevolgd door een kleinere door de NAVO geleide stabilisatiemacht (SFOR). In 2004 hebben de vredestroepen van de Europese Unie (Eufor) SFOR vervangen. Momenteel zet Eufor ongeveer 600 troepen in het theater in voor een veiligheidsondersteuning en trainingcapaciteit.

Geografie van Bosnië en Herzegovina

Waar op de wereld is Bosnië en Herzegovina? De locatie van dit land is Zuidoost-Europa, grenzend aan de Adriatische Zee en Kroatië. Het totale gebied van Bosnië en Herzegovina is 51,197 km2, waarvan 51,187 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: en valleien. Het laagste punt van Bosnië en Herzegovina is Adriatische Zee 0 m, het hoogste punt Maglic 2.386 m. En het klimaat is hete zomers en koude winters; gebieden met grote hoogte hebben korte, koele zomers en lange, strenge winters; milde, regenachtige winters langs kustbergen.


Inwoners van Bosnië en Herzegovina

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Bosnië en Herzegovina wonen. Het nummer is: 3,856,181 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Bosniak 50,1%, Servische 30,8%, Croat 15,4%, andere 2,7%, niet aangegeven / geen antwoord 1%. Wat zijn de talen in Bosnië en Herzegovina? Bosnisch (officieel) 52,9%, Servisch (officieel) 30,8%, Kroatisch (officieel) 14,6%, andere 1,6%, geen antwoord 0,2% (2013 est.). En de religies: Moslim 50,7%, orthodoxe 30,7%, rooms-katholieke 15,2%, atheïst 0,8% , agnostische 0,3%, andere 1,2%, niet-aangegeven / geen antwoord 1,1% (2013 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 42.1 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 76.9 jaar. Waar wonen de mensen in Bosnië en Herzegovina? Hier: de noordelijke en centrale gebieden van het land zijn de meest dichtbevolkte. De belangrijkste stedelijke gebieden van Bosnië en Herzegovina zijn: Sarajevo (hoofdstad) 318.000 (2015) ).

Overheid en economie van Bosnië en Herzegovina

De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 3 eerste-orde administratieve afdelingen - Brcko District (Brcko Distrikt) (etnisch gemengd), de Federatie van Bosnië en Herzegovina (Federacija Bosne i Hercegovine) (voornamelijk Bosniak-Croatië), de Republiek Srpska (Republika Srpska) (overwegend Servisch). Met betrekking tot de economie van Bosnië en Herzegovina zijn belangrijke industriële producten staal, kolen, ijzererts, lood, zink, mangaan, bauxiet, aluminium, assemblage van motorvoertuigen, textiel, tabaksproducten, houten meubels, munitie, huishoudelijke apparaten, olieraffinage. Belangrijke landbouwproducten zijn tarwe, maïs, fruit, groenten; vee. De belangrijkste exportgoederen zijn metalen, kleding, houtproducten en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 16,6%, Italië 12,7%, Kroatië 11%, Servië 9,2%, Slovenië 9,1%, Oostenrijk 8,2%, Turkije 4,5% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, chemicaliën, brandstoffen, levensmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 12,3%, Italië 11,7%, Servië 11,2% , Kroatië 9,9%, China 6,8%, Slovenië 5%, Rusland 4,4%, Turkije 4,3% (2016). Hoe rijk is Bosnië en Herzegovina en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $11,400 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 17.2% (2011 schatting).


Kaart van Bosnië en HerzegovinaGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy