Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Filipijnen

Atlas of World: Filipijnen. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Filipijnen.

Hoofdpagina - Azië - Filipijnen

Informatie over Filipijnen

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Filipijnen. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Filipijnen. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Filipijnen hier:

Filipijnen - Overzicht:

Wat moet je weten over Filipijnen? Laten we beginnen met dit: De Filippijnse eilanden werden een Spaanse kolonie in de 16e eeuw; ze werden in 1898 afgestaan ​​aan de VS na de Spaans-Amerikaanse oorlog. In 1935 werden de Filippijnen een zelfbesturend gemenebest. Manuel Quezon werd tot president verkozen en moest het land voorbereiden op zijn onafhankelijkheid na een overgang van tien jaar. In 1942 vielen de eilanden onder de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, en Amerikaanse troepen en Filippino's vochten in 1944-45 samen om de controle terug te krijgen. Op 4 juli 1946 bereikte de Republiek der Filipijnen haar onafhankelijkheid. Een 20-jarige regel door Ferdinand Marcos eindigde in 1986, toen een "people power" -beweging in Manila ("EDSA 1") hem tot ballingschap dwong en Corazon Aquino installeerde als president. Haar voorzitterschap werd belemmerd door verschillende couppogingen die een terugkeer naar volledige politieke stabiliteit en economische ontwikkeling in de weg stonden. Fidel Ramos werd in 1992 tot president gekozen. Zijn bestuur werd gekenmerkt door toegenomen stabiliteit en vooruitgang bij economische hervormingen. In 1992 sloten de VS zijn laatste militaire bases op de eilanden. Joseph Estrada werd in 1998 tot president gekozen. Hij werd opgevolgd door zijn vice-president, Gloria Macapagal-arroyo, in januari 2001 nadat het stormachtige afzettingsproces tegen corruptie van Estrada was mislukt en een andere "people power" -beweging ("EDSA 2") zijn ontslag. Macapagal-arroyo werd verkozen voor een termijn van zes jaar als president in mei 2004. Haar presidentschap werd ontsierd door verschillende beschuldigingen van corruptie, maar de Filippijnse economie was een van de weinigen die krimp na de wereldwijde financiële crisis van 2008, die elk jaar van haar administratie uitbreidde, zou voorkomen. Benigno Aquino III werd verkozen voor een termijn van zes jaar als president in mei 2010 en werd opgevolgd door Rodrigo Duterte in mei 2016. De Filippijnse regering wordt geconfronteerd met bedreigingen van verschillende groepen, waarvan sommige op de lijst van buitenlandse terroristische organisaties van de Amerikaanse regering staan. Manila voert een decennia durende strijd tegen etnische Moro-opstanden in de zuidelijke Filippijnen, wat heeft geleid tot een vredesakkoord met het Moro National Liberation Front en voortdurende vredesbesprekingen met het Moro Islamic Liberation Front. De decennialang door maoïsten geïnspireerde opstandelingen van het New People's Army opereren ook in een groot deel van het land.

Geografie van Filipijnen

Waar op de wereld is Filipijnen? De locatie van dit land is Zuidoost-Azië, archipel tussen de Filippijnse Zee en de Zuid-Chinese Zee, ten oosten van Vietnam. Het totale gebied van Filipijnen is 300,000 km2, waarvan 298,170 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal bergen met smalle tot uitgebreide kustvlakten. Het laagste punt van Filipijnen is Filipijnse zee 0 m, het hoogste punt Berg Apo 2.954 m. En het klimaat is tropische zee; noordoost moesson (november tot april); zuidwest moesson (mei tot oktober).


Inwoners van Filipijnen

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Filipijnen wonen. Het nummer is: 104,256,076 (7/2017 schatting). Dus dit land is een van de meest bevolkte in de wereld. Wie woont hier? Tagalog 28,1%, Cebuano 13,1%, Ilocano 9%, Bisaya / Binisaya 7,6%, Hiligaynon Ilonggo 7,5%, Bikol 6%, Waray 3,4%, andere 25,3% (2000 telling). Wat zijn de talen in Filipijnen? Filipijns (officieel op Tagalog gebaseerd) en Engels (officieel ); acht belangrijke dialecten - Tagalog, Cebuano, Ilocano, Hiligaynon of Ilonggo, Bicol, Waray, Pampango en Pangasinan. En de religies: Catholic 82,9% (rooms-katholiek 80,9%, Aglipayan 2%), Muslim 5%, Evangelical 2,8%, Iglesia ni Kristo 2,3%, andere christelijke 4,5%, andere 1,8%, niet-gespecificeerde 0,6%, geen 0,1% (telling van 2000). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 23.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 69.4 jaar. Waar wonen de mensen in Filipijnen? Hier: bevolking geconcentreerd waar goede landbouwgronden liggen; hoogste concentraties zijn noordwesten en zuid-centraal Luzon, de zuidoostelijke uitbreiding van Luzon, en de eilanden van de Visayan-zee, in het bijzonder Cebu en Negros; Manila is de thuisbasis van een achtste van de gehele nationale bevolking. De belangrijkste stedelijke gebieden van Filipijnen zijn: Manila (hoofdstad) 12,946 miljoen; Davao 1,63 miljoen; Cebu City 951.000; Zamboanga 936.000 (2015).

Overheid en economie van Filipijnen

De hoofdstad van Filipijnen is Manilla en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 80 provincies en 39 gecharterde steden. Met betrekking tot de economie van Filipijnen zijn belangrijke industriële producten en elektronica assemblage, voedsel en drank productie, bouw, elektrische / gas / watervoorziening, chemische producten, radio / televisie / communicatie uitrusting en apparaten, aardolie en brandstof, textiel en kleding, niet-metaalhoudende mineralen, basismetaalindustrie, transportapparatuur. Belangrijke landbouwproducten zijn rijst, vis, vee, pluimvee, bananen, kokosnoot / kopra, maïs, suikerriet, mango's, ananas, cassavehalfgeleiders. De belangrijkste exportgoederen zijn halfgeleiders en elektronische producten, machines en transportmiddelen, houtproducten, chemicaliën, verwerkte voedingsmiddelen en dranken, kleding, kokosolie, koperconcentraten, zeevruchten, bananen / fruit en de belangrijkste exportpartners zijn Japan 20,8%, VS 15,5%, Hong Kong 11,7%, China 11%, Singapore 6,6%, Duitsland 4,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn elektronische producten, minerale brandstoffen, machines en transportmiddelen, ijzer en staal, textiel, granen, chemicaliën, kunststof en de belangrijkste importpartners zijn China 17,3%, Japan 11,1%, VS 8,4%, Thailand 7,3%, Zuid-Korea 6,1%, Singapore 6,1%, Indonesië 5,1 % (2016). Hoe rijk is Filipijnen en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $8,200 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 21.6% (2015 schatting).


Kaart van FilipijnenGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy