Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Guinee-Bissau

Atlas of World: Guinee-Bissau. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Guinee-Bissau.

Hoofdpagina - Afrika - Guinee-Bissau

Informatie over Guinee-Bissau

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Guinee-Bissau. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Guinee-Bissau. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Guinee-Bissau hier:

Guinee-Bissau - Overzicht:

Wat moet je weten over Guinee-Bissau? Laten we beginnen met dit: Sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1974 heeft Guinee-Bissau aanzienlijke politieke en militaire omwentelingen doorgemaakt. In 1980 vestigde een militaire staatsgreep autoritaire generaal Joao Bernardo 'Nino' ​​Vieira als president. Hoewel het regime van Vieira uiteindelijk de weg effende naar een markteconomie en een meerpartijenstelsel, werd het gekenmerkt door de onderdrukking van politieke oppositie en het zuiveren van politieke rivalen. Verschillende couppogingen in de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig konden hem niet ontslaan. In 1994 werd Vieira tot president gekozen in de eerste vrije, meerpartijenverkiezingen van het land. Een militaire muiterij en de daaruit voortvloeiende burgeroorlog in 1998 leidden in mei 1999 uiteindelijk tot de afzetting van Vieira. In februari 2000 keerde een overgangsregering de macht over aan oppositieleider Kumba YALA nadat hij tot president was gekozen in transparante verkiezingen. In september 2003 na slechts drie jaar in functie, werd YALA omvergeworpen in een bloedeloze militaire coup en werd zakenman Henrique ROSA beëdigd als interim-president. In 2005 werd oud-president Vieira herkozen en beloofde hij economische ontwikkeling en nationale verzoening na te streven; hij werd vermoord in maart 2009. Malam Bacai Sanha werd gekozen in een noodsituatie verkiezing gehouden in juni 2009, maar hij stierf in januari 2012 van een langdurige ziekte. Een militaire staatsgreep in april 2012 verhinderde dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Guinee-Bissau - om de opvolger van Sanha te bepalen - zou plaatsvinden. Na bemiddeling door de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten nam een ​​civiele overgangsregering de macht over in 2012 en bleef tot Jose Mario VAZ een vrije en eerlijke verkiezing won in 2014. Een langlopend geschil tussen facties in de regerende Paigc-partij heeft de regering in een politieke impasse gebracht; er zijn sinds augustus 2015 vijf premiers.

Geografie van Guinee-Bissau

Waar op de wereld is Guinee-Bissau? De locatie van dit land is West-Afrika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan, tussen Guinee en Senegal. Het totale gebied van Guinee-Bissau is 36,125 km2, waarvan 28,120 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal laaggelegen kustvlakte met een diep ingesprongen estuaire kustlijn die stijgt naar de savanne in het oosten; tal van off-shore eilanden waaronder de Arquipelago Dos Bijagos bestaande uit 18 hoofdeilanden en vele kleine eilandjes. Het laagste punt van Guinee-Bissau is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt naamloze hoogte in het oostelijke deel van het land 300 m. En het klimaat is tropisch; over het algemeen warm en vochtig; regentijd van het moesson-type (juni tot november) met zuidwestelijke winden; droog seizoen (december tot mei) met noordoostelijke harmattan winden,.


Inwoners van Guinee-Bissau

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Guinee-Bissau wonen. Het nummer is: 1,792,338 (7/2017 schatting). Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Fulani 28,5%, Balanta 22,5%, Mandinga 14,7%, Papel 9,1%, Manjaco 8,3%, Beafada 3,5%, Mancanha 3,1%, Bijago 2,1 %, Felupe 1,7%, Mansoanca 1,4%, Balanta Mane 1%, andere 1,8%, geen 2,2% (2008 est.). Wat zijn de talen in Guinee-Bissau? Crioulo (lingua franca), Portugees (officieel, grotendeels gebruikt als een tweede of derde taal), Pular (a Fula-taal), Mandingo. En de religies: Muslim 45,1%, Christian 22,1%, animist 14,9%, geen 2%, niet-gespecificeerd 15% (2008 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 20.1 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 51 jaar. Waar wonen de mensen in Guinee-Bissau? Hier: ongeveer een vijfde van de bevolking woont in de hoofdstad Bissau langs de Atlantische kust; de rest wordt verdeeld over de acht andere, voornamelijk landelijke, regio's. De belangrijkste stedelijke gebieden van Guinee-Bissau zijn: Bissau (hoofdstad) 492.000 (2015).

Overheid en economie van Guinee-Bissau

De hoofdstad van Guinee-Bissau is Bissau en het overheidstype semi-presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 9 regio's ( regioes, singular - regiao); Bafata, Biombo, Bissau, Bolama / Bijagos, Cacheu, Gabu, Oio, Quinara, Tombali. Met betrekking tot de economie van Guinee-Bissau zijn belangrijke industriële producten landbouwproducten verwerking, bier, frisdranken. Belangrijke landbouwproducten zijn Rijst, maïs, bonen, cassave (maniok, tapioca), cashewnoten, pinda's, palmpitten, katoen; hout; vis. De belangrijkste exportgoederen zijn vis, garnalen; cashewnoten, pinda's, palmpitten, onbewerkt en gezaagd licht en de belangrijkste exportpartners zijn India 64,6%, Vietnam 9,4%, Wit-Rusland 9,4%, Nigeria 4,7% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn voedingsmiddelen, machines en transportmiddelen, aardolieproducten en de belangrijkste importpartners zijn Portugal 44,2%, Senegal 19,2%, China 7,2%, Pakistan 6,7%, Nederland 4,4% (2016). Hoe rijk is Guinee-Bissau en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $1,800 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 67% (2015 schatting).


Kaart van Guinee-BissauGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy