Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Guyana

Atlas of World: Guyana. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Guyana.


Informatie over Guyana

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Guyana. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Guyana. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Guyana hier:

Guyana - Overzicht:

Wat moet je weten over Guyana? Laten we beginnen met dit: Oorspronkelijk een Nederlandse kolonie in de 17e eeuw, in 1815 was Guyana een Brits bezit geworden. De afschaffing van de slavernij leidde tot de vestiging van stedelijke gebieden door voormalige slaven en de invoer van contractarbeiders uit India om de suikerplantages te bewerken. De resulterende etnisch culturele kloof is blijven bestaan ​​en heeft geleid tot turbulente politiek. Guyana bereikte onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1966, en sindsdien is het voornamelijk geregeerd door socialistisch georiënteerde regeringen. In 1992 werd Cheddi Jagan tot president verkozen in wat wordt beschouwd als de eerste vrije en eerlijke verkiezing van het land sinds de onafhankelijkheid. Na zijn dood vijf jaar later, werd zijn vrouw, Janet Jagan, president maar nam ontslag in 1999 vanwege een slechte gezondheid. Haar opvolger, Bharrat Jagdeo, werd gekozen in 2001 en opnieuw in 2006.

Geografie van Guyana

Waar op de wereld is Guyana? De locatie van dit land is Noord-Zuid-Amerika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan, tussen Suriname en Venezuela. Het totale gebied van Guyana is 214,969 km2, waarvan 196,849 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal glooiende hooglanden; lage kustvlakte; savanne in het zuiden. Het laagste punt van Guyana is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt Laberintos del Norte op de Monte Roraima 2.775 m. En het klimaat is tropisch; warm, vochtig, gematigd door noordoost passaatwinden; twee regenachtige seizoenen (mei tot augustus, november tot januari).


Inwoners van Guyana

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Guyana wonen. Het nummer is: 737,718. Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Oost-Indisch 39,8%, zwart (Afrikaans) 29,3%, gemengd 19,9%, Amerindiaans 10,5%, andere 0,5% (inclusief Portugees, Chinees, wit) (2012 est.). Wat zijn de talen in Guyana? Engels (officieel), Guyaans Creools, Amerindische talen (inclusief Caribisch gebied en Arawak-talen), Indiase talen (inclusief Caribische Hindoestanen, een Hindi-dialect), Chinees (est van 2014). En de religies: Protestant 34,8% (Pinksterman 22,8%, Zevende-dags Adventist 5,4%, Anglicaan 5,2%, Methodist 1,4%), hindoe 24,8%, Rooms-katholiek 7,1%, moslim 6,8%, Jehovah's getuige 1,3%, Rastafarian 0,5%, andere christen 20,8%, andere 0,9%, geen 3,1% (2012est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 26.2 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 68.6 jaar. Waar wonen de mensen in Guyana? Hier: de bevolking is sterk geconcentreerd in het noordoosten in en rond Georgetown, met opmerkelijke concentraties langs de rivier de Berbice in het oosten; de rest van het land is dunbevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Guyana zijn: Georgetown (hoofdstad) 124.000 (2014).

Overheid en economie van Guyana

De hoofdstad van Guyana is Georgetown en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 10 regio's; Barima-Waini, Cuyuni-Mazaruni, Demerara-Mahaica, Oost Berbice-Corentyne, Essequibo-eilanden-West Demerara, Mahaica-Berbice, Pomeroon-Supenaam, Potaro-Siparuni, Boven-Demerara-Berbice, Boven-Takutu-Boven-Essequibo. Met betrekking tot de economie van Guyana zijn belangrijke industriële producten bauxiet, suiker, rijst malen, hout, textiel, goudwinning. Belangrijke landbouwproducten zijn suikerriet, rijst, eetbare oliën; rundvlees, varkensvlees, gevogelte; garnalen, vis. De belangrijkste exportgoederen zijn suiker, goud, bauxiet, aluminiumoxide, rijst, garnalen, melasse, rum, timbe en de belangrijkste exportpartners zijn Canada 30,6%, VS 20,7%, Trinidad en Tobago 11,4% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn produceert, machines, aardolie, voedsel en de belangrijkste importpartners zijn Trinidad en Tobago 29%, VS 27,5%, China 7,3%, Suriname 5,5% (2016). Hoe rijk is Guyana en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $8,300 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 35% (2006 schatting).


Kaart van GuyanaGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy