Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Ierland

Atlas of World: Ierland. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Ierland.

Hoofdpagina - Europa - Ierland

Informatie over Ierland

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Ierland. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Ierland. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Ierland hier:

Ierland - Overzicht:

Wat moet je weten over Ierland? Laten we beginnen met dit: Keltische stammen arriveerden op het eiland tussen 600 en 150 v. Chr. Invasies door Noormannen die aan het eind van de achtste eeuw begonnen, werden tenslotte beëindigd toen koning Brian BORU de Denen versloeg in 1014. Normandische invasies begonnen in de 12e eeuw en vertrokken meer dan zeven eeuwen Anglo -Iers gevecht gekenmerkt door hevige opstanden en harde repressies. De Ierse hongersnood van het midden van de 19e eeuw zag de bevolking van het eiland met een derde afnemen door honger en emigratie. Gedurende meer dan een eeuw daarna bleef de bevolking van het eiland alleen maar vallen om opnieuw te beginnen groeien in de jaren zestig. In de afgelopen 50 jaar heeft het hoge geboortecijfer van Ierland het demografisch gezien een van de jongste bevolkingsgroepen in de EU gemaakt. De moderne Ierse staat vindt zijn oorsprong in de mislukte opstand van de paasmaandag in 1916 die een aantal jaren van guerrillaoorlogvoering leidde, resulterend in onafhankelijkheid van het VK in 1921 voor 26 zuidelijke provincies; zes noordelijke (Ulster) graafschappen bleven een deel van het VK. Diepe sektarische verdeeldheid tussen katholieke en protestantse bevolkingsgroepen en systemische discriminatie in Noord-Ierland barstte los in jaren van geweld, bekend als de "problemen" die begonnen in de jaren zestig. De regering van Ierland maakte deel uit van een proces, samen met de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de VS, dat de overeenkomst van Goede Vrijdag in Noord-Ierland in 1998 heeft bemiddeld. Dit heeft geleid tot een nieuwe fase van samenwerking tussen de Ierse en de Britse regering. Ierland was neutraal in de Tweede Wereldoorlog en zet zijn beleid van militaire neutraliteit voort. Ierland trad toe tot de Europese Gemeenschap in 1973 en de monetaire unie van de eurozone in 1999. De economische hoogdagen van de Celtic Tiger (1995-2007) kenden een snelle economische groei, die in 2008 abrupt eindigde met de instorting van het Ierse bankwezen systeem. Vandaag herstelt de economie, gevoed door grote en groeiende buitenlandse directe investeringen, vooral van Amerikaanse multinationals.

Geografie van Ierland

Waar op de wereld is Ierland? De locatie van dit land is West-Europa, bezet vijf-zesde van het eiland Ierland in de Noord-Atlantische Oceaan, ten westen van Groot-Brittannië. Het totale gebied van Ierland is 70,273 km2, waarvan 68,883 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal vlak tot rollende binnenvlakte omgeven door ruige heuvels en lage bergen; zeekliffen aan de westkust. Het laagste punt van Ierland is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt Carrauntoohil 1.041 m. En het klimaat is gematigd zeegebied; gewijzigd door North Atlantic Current; zachte winters, koele zomers; consistent vochtig; bewolkt over de helft van de tijd,.


Inwoners van Ierland

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Ierland wonen. Het nummer is: 5,011,102 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Iers 82,2%, Ierse reizigers 0,7%, overig wit 9,5%, Aziatisch 2,1%, zwart 1,4%, andere 1,5%, niet-gespecificeerd 2,6% (2016 est.). Wat zijn de talen in Ierland? Engels (officieel, de algemeen gebruikte taal), Iers (Gaelic of Gaeilge) (officieel, gesproken door ongeveer 39,8% van de bevolking vanaf 2016; voornamelijk gesproken in gebieden langs de westkust van Ierland bekend als gaeltachtai, die officieel erkende regio's zijn waar het Iers de belangrijkste taal is). En de religies: Rooms-katholiek 78,3%, kerk van Ierland 2,7%, andere christenen 1,6%, orthodox 1,3%, moslim 1,3%, andere 2,4%, geen 9,8%, niet-gespecificeerd 2,6% (2016 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 36.8 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 80.9 jaar. Waar wonen de mensen in Ierland? Hier: Bevolking de distributie wordt gewogen naar de oostkant van het eiland, met de grootste concentratie in en rond Dublin; de populaties in het westen zijn klein als gevolg van bergachtig land, armere grond, gebrek aan goede transportroutes en minder banenkansen. De belangrijkste stedelijke gebieden van Ierland zijn: Dublin (hoofdstad) 1.169 miljoen (2015).

Overheid en economie van Ierland

De hoofdstad van Ierland is Dublin en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 28 graafschappen en 3 steden; Carlow, Cavan, Clare, Cork, Cork, Donegal, Dublin, Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal, Galway, Galway, Kerry, Kildare, Kilkenny, Laois, Leitrim, Limerick, Longford, Louth, Mayo, Meath, Monaghan, Offaly, Roscommon , Sligo, Zuid-Dublin, Tipperary, Waterford, Westmeath, Wexford, Wicklow. Met betrekking tot de economie van Ierland zijn belangrijke industriële producten farmaceutische producten voor zuivelproducten , chemicaliën, computerhardware en -software, voedingsmiddelen, dranken en brouwen; medische apparatuur. Belangrijke landbouwproducten zijn Gerst, aardappelen, tarwe ; rundvlees,. De belangrijkste exportgoederen zijn machines en uitrusting, computers, chemicaliën, medische hulpmiddelen, farmaceutische producten; voedingsmiddelen, dierlijke producten en de belangrijkste exportpartners zijn VS 26%, VK 12,7%, België 12,6%, Duitsland 6,7%, Zwitserland 5,4%, Nederland 5,1%, Frankrijk 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn gegevensverwerkende apparatuur, andere machines en uitrusting, chemicaliën, aardolie en aardolieproducten, textiel, kleding en de belangrijkste importpartners zijn UK 28,8%, VS 15,9%, Frankrijk 12,6%, Duitsland 10,1%, Nederland 4,7% (2016). Hoe rijk is Ierland en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $72,600 (2017 schatting). Dit betekent dat de mensen hier gemiddeld rijk zijn. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 8.2% (2013 schatting).


Kaart van IerlandGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy