Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: IJsland

Atlas of World: IJsland. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van IJsland.

Hoofdpagina - Europa - IJsland

Informatie over IJsland

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van IJsland. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van IJsland. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van IJsland hier:

IJsland - Overzicht:

Wat moet je weten over IJsland? Laten we beginnen met dit: De Althing werd opgericht door Noorse en Keltische (Schotse en Ierse) immigranten aan het eind van de 9e en 10e eeuw na Christus en heeft de oudste functionerende wetgevende vergadering ter wereld, die in 930 werd opgericht. Onafhankelijk sinds meer dan 300 jaar werd IJsland geregeerd door Noorwegen en Denemarken . Fallout van de Askja-vulkaan van 1875 verwoestte de IJslandse economie en veroorzaakte wijdverbreide hongersnood. In de volgende kwarteeuw emigreerde 20% van de bevolking van het eiland, voornamelijk naar Canada en de VS. Denemarken verleende in 1874 een beperkte huisregel en volledige onafhankelijkheid in 1944. In de tweede helft van de 20e eeuw daalde de economische groei hoofdzakelijk door de visserijsector. De economie diversifieerde sterk nadat het land in 1994 tot de Europese Economische Ruimte toetrad, maar IJsland werd vooral zwaar getroffen door de wereldwijde financiële crisis in de jaren na 2008. De economie bevindt zich nu in een opwaarts traject, voornamelijk aangewakkerd door een toename van het toerisme en de bouw. Geletterdheid, duurzaamheid en sociale cohesie zijn eerste klas volgens wereldstandaarden.

Geografie van IJsland

Waar op de wereld is IJsland? De locatie van dit land is Noord-Europa, eiland tussen de Groenlandse Zee en de Noord-Atlantische Oceaan, ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk. Het totale gebied van IJsland is 103,000 km2, waarvan 100,250 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal plateau afgewisseld met bergtoppen, ijsvelden; kust diep ingesprongen door baaien en fiords. Het laagste punt van IJsland is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt Hvannadalshnukur 2110 m (bij Vatnajokull-gletsjer). En het klimaat is gematigd; gemodereerd door North Atlantic Current; milde, winderige winters; vochtige, koele zomers.


Inwoners van IJsland

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in IJsland wonen. Het nummer is: 339,747 (7/2017 schatting). Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? homogene mix van afstammelingen van de Noorse en Kelten 94%, bevolking van buitenlandse afkomst 6%. Wat zijn de talen in IJsland? IJslandse, Engelse, Scandinavische talen, Duits veel gesproken. En de religies: Evangelisch-Lutherse kerk van IJsland (officieel) 69,9%, rooms-katholiek 3,8%, Reykjavik Free Church 2,9%, Hafnarfjorour Free Church 2%, Asatru Association 1,1%, The Independent Congregation 1%, andere religies 4% (inclusief Zuist en Pinksteren), geen 6,1%, andere of niet-gespecificeerd 9,2% (2017 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 36.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 83.1 jaar. Waar wonen de mensen in IJsland? Hier: IJsland is bijna volledig stedelijk, met de helft van de bevolking in en rond de hoofdstad Reykjavik; kleinere clusters worden voornamelijk gevonden langs de kust in het noorden en westen van. De belangrijkste stedelijke gebieden van IJsland zijn: Reykjavik (hoofdstad) 184.000 (2014).

Overheid en economie van IJsland

De hoofdstad van IJsland is Reykjavik en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 8 regio's; Austurland, Hofudhborgarsvaedhi, Nordhurland Eystra, Nordhurland Vestra, Sudhurland, Sudhurnes, Vestfirdhir, Vesturland. Met betrekking tot de economie van IJsland zijn belangrijke industriële producten toerisme, visverwerkende; aluminium smelten ;; geothermische energie, waterkracht; medische / farmaceutische producten. Belangrijke landbouwproducten zijn Aardappelen, wortelen, groene groenten, tomaten, komkommers ; schapenvlees, kip, varkensvlees, rundvlees, zuivelproducten; vissen. De belangrijkste exportgoederen zijn vis en visproducten (42%), aluminium (38%), landbouwproducten, medicinale en medische producten, ferrosilicium (2015) en de belangrijkste exportpartners zijn Nederland 25,4%, VK 11,3%, Spanje 10,5%, VS 7,8%, Duitsland 7%, Frankrijk 6,7%, Noorwegen 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, aardolieproducten, levensmiddelen, textiel en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 10,1%, VS 10%, Noorwegen 9,1%, Nederland 7,5%, China 7,4%, Denemarken 6,1%, VK 5,8% (2016). Hoe rijk is IJsland en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $52,100 (2017 schatting). Dit betekent dat de mensen hier gemiddeld rijk zijn. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: onbekend%.


Kaart van IJslandGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy