Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Irak

Atlas of World: Irak. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Irak.


Informatie over Irak

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Irak. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Irak. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Irak hier:

Irak - Overzicht:

Wat moet je weten over Irak? Laten we beginnen met dit: Voorheen onderdeel van het Ottomaanse rijk, werd Irak bezet door het Verenigd Koninkrijk in de loop van de Eerste Wereldoorlog; in 1920 werd het een Volkenbond-mandaat onder Brits bestuur. In de loop van de volgende tientallen jaren bereikte Irak in 1932 zijn onafhankelijkheid als koninkrijk. In 1958 werd een "republiek" uitgeroepen, maar in werkelijkheid regeerde een reeks sterke mannen het land tot 2003. De laatste was Saddam Husayn van 1979 tot 2003. Territoriale geschillen met Iran leidden tot een niet afdoende en kostbare achtjarige oorlog (1980-1988). In augustus 1990 greep Irak Koeweit aan, maar werd tijdens de Golfoorlog van januari-februari 1991 door de door de VS geleide coalitietroepen van de VN verdreven. Na de bevrijding van Koeweit eiste de VN-Veiligheidsraad Irak om alle massavernietigingswapens en bereik raketten en om verificatie-inspecties door de VN toe te staan. De aanhoudende Iraakse niet-naleving van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad over een periode van 12 jaar leidde tot de door de VS geleide invasie van Irak in maart 2003 en de afzetting van het regime van Saddam Husayn. Amerikaanse troepen bleven in Irak onder een mandaat van de VNVR tot en met 2009 en onder een bilaterale veiligheidsovereenkomst daarna, die hielpen bij het bieden van veiligheid en het trainen en begeleiden van Iraakse veiligheidstroepen. In oktober 2005 keurden Irakezen een grondwet goed in een nationaal referendum en verkozen overeenkomstig dit document in december 2005 een 275 leden tellende Raad van Afgevaardigden (COR). De COR keurde de meeste kabinetsministers in mei 2006 goed, wat de overgang naar de eerste Irakese regering markeert. constitutionele regering in bijna een halve eeuw. Bijna negen jaar na de start van de Tweede Golfoorlog in Irak eindigden de Amerikaanse militaire operaties daar halverwege december 2011. In januari 2009 en april 2013 Irak hield verkiezingen voor provinciale raden in alle gouvernementen, behalve de drie bestaande uit de regionale regering van Koerdistan en Kirkuk Governorate. Irak heeft in maart 2010 een nationale wetgevende verkiezing gehouden - 325 wetgevers gekozen in een uitgebreid COR - en na negen maanden impasse keurde de COR de nieuwe regering in december 2010 goed. In april 2014 hield Irak een nationale wetgevende verkiezing en breidde de COR uit tot 328 wetgevers. Premier Nuri al-Maliki sloot zijn bod af voor een derde ambtstermijn, waardoor nieuwe premier Haydar al-Abadi, een sjiitische moslim uit Bagdad, de wetgevende goedkeuring van zijn nieuwe kabinet kon verwerven in september 2014. Sinds 2014 is Irak verloofd in een militaire campagne tegen ISIS om verloren gebied in het westelijke en noordelijke deel van het land te heroveren.

Geografie van Irak

Waar op de wereld is Irak? De locatie van dit land is Midden-Oosten, grenzend aan de Perzische Golf, tussen Iran en Koeweit. Het totale gebied van Irak is 438,317 km2, waarvan 437,367 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal brede vlaktes; rietmoerassen langs de Iraanse grens in het zuiden met grote overstroomde gebieden; bergen langs de grens met Iran en Turkije. Het laagste punt van Irak is Perzische Golf 0 m, het hoogste punt Cheekha Dar (Koerdisch voor "Zwarte tent") 3.611 m. En het klimaat is grotendeels woest; milde tot koele winters met droge, hete, wolkenloze zomers; noordelijke bergachtige gebieden langs de Iraanse en Turkse grenzen ervaren koude winters met af en toe zware sneeuw die smelten in het vroege voorjaar, soms veroorzaakt uitgebreide overstromingen in centraal en zuidelijk Irak,.


Inwoners van Irak

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Irak wonen. Het nummer is: 39,192,111 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Arabisch 75-80%, Koerdisch 15-20%, andere 5% (inclusief Turkmenen, Yezidi, Shabak, Kaka'i, bedoeïenen, Romani , Assyrian, Circassian, Sabaean-Mandaean, Persian). Wat zijn de talen in Irak? Arabisch (officieel), Koerdisch (officieel), Turkmeens (een Turks dialect), Syrisch (Neo-Aramees) en Armeens zijn officieel in gebieden waar moedertaalsprekers van deze talen een meerderheid vormen van de populatie). En de religies: Moslim (officieel) 95-98% (sjiitische 64-69%, soennitische 29-34%), christelijke 1% (inclusief katholieke, orthodoxe, protestantse, Assyrische kerk van het oosten), andere 1-4%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 20 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 74.9 jaar. Waar wonen de mensen in Irak? Hier: Bevolking is geconcentreerd in het noorden, midden en oostelijke delen van het land, met veel van de grotere stedelijke agglomeraties gevonden langs uitgestrekte delen van de rivieren de Tigris en de Eufraat; veel van de westelijke en zuidelijke gebieden zijn ofwel lichtbevolkte of onbewoonde. De belangrijkste stedelijke gebieden van Irak zijn: Bagdad (hoofdstad) 6.643 miljoen; Mosul 1.694 miljoen; Erbil 1.166 miljoen; Basra 1.019 miljoen; Zoals Sulaymaniyah 1,004 miljoen; Najaf 889.000 (2015).

Overheid en economie van Irak

De hoofdstad van Irak is Bagdad en het overheidstype federale parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 18 gouvernementen (muhafazat, enkelvoud - muhafazah (Arabisch); parezgakan, enkelvoud - parezga (Koerdisch)) en 1 regio; Al Anbar; Al Basrah; Al Muthanna; Al Qadisiyah (Ad Diwaniyah); Een Najaf; Arbil (Erbil) (Arabisch), Hewler (Koerdisch); Als Sulaymaniyah (Arabisch), Slemani (Koerdisch); Babil; Bagdad; Dahuk (Arabisch), Dihok (Koerdisch); Dhi Qar; Diyala; Karbala '; Kirkuk; Regionale overheid van Koerdistan; Maysan; Ninawa; Salah ad Din; Wasit. Met betrekking tot de economie van Irak zijn belangrijke industriële producten aardolie, chemicaliën, textiel, leer, bouwmaterialen, voedselverwerking, kunstmest, metaalproductie / -verwerking. Belangrijke landbouwproducten zijn tarwe, gerst, rijst, groenten, dadels, katoen; vee, schapen, pluimvee. De belangrijkste exportgoederen zijn ruwe olie 99%, ruwe materialen exclusief brandstoffen, voedsel, levende dieren en de belangrijkste exportpartners zijn China 21,9%, India 20,6%, VS 12,3%, Zuid-Korea 10,3%, Italië 6,8%, Griekenland 5,4% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn voedsel, medicijnen, fabrikanten en de belangrijkste importpartners zijn China 26,9%, Turkije 26,6%, Zuid-Korea 5%, VS 4,4% (2016). Hoe rijk is Irak en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $17,000 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 23% (2014 schatting).


Kaart van IrakGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy