Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Ivoorkust

Atlas of World: Ivoorkust. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Ivoorkust.

Hoofdpagina - Afrika - Ivoorkust

Informatie over Ivoorkust

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Ivoorkust. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Ivoorkust. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Ivoorkust hier:

Ivoorkust - Overzicht:

Wat moet je weten over Ivoorkust? Laten we beginnen met dit: Nauwe banden met Frankrijk na de onafhankelijkheid in 1960, de ontwikkeling van de cacaoproductie voor de export en buitenlandse investeringen maakten van Ivoorkust een van de meest welvarende West-Afrikaanse staten, maar beschermde het niet tegen politieke onrust. In december 1999 heeft een militaire staatsgreep - de allereerste in de geschiedenis van Ivoorkust - de regering omvergeworpen. Junta-leider Robert GUEI heeft de verkiezingen eind 2000 op schaamteloze wijze getypeerd en zichzelf tot winnaar uitgeroepen. Populair protest dwong hem een ​​stap opzij te zetten en een verkiezing bracht Laurent Gbagbo aan de macht. Ivoirische dissidenten en ontevreden leden van het leger lanceerden in september 2002 een mislukte staatsgreeppoging die zich ontwikkelde tot een rebellie en vervolgens een burgeroorlog. In 2003 resulteerde een staakt-het-vuren erin dat het land werd verdeeld met de rebellen in het noorden, de regering in het zuiden, en vredeshandhaving dwingt een bufferzone tussen de twee. In maart 2007 ondertekenden president Gbagbo en voormalig New Forces rebellenleider Guillaume SORO een overeenkomst waarin SORO zich bij de regering van Gbagbo voegde als premier en de twee overeenkwamen om het land te herenigen door de bufferzone te ontmantelen, rebellenkrachten in de nationale strijdkrachten te integreren, en verkiezingen houden. Moeilijkheden bij het opstellen van kiesregisters vertraagden de stemming tot 2010. In november 2010 won Alassane Dramane Ouattara de presidentsverkiezingen over Gbagbo, maar Gbagbo weigerde de macht over te dragen, wat resulteerde in een hervatting van vijf maanden van gewelddadige conflicten. In april 2011, na wijdverspreide gevechten, werd Gbagbo formeel uit zijn ambt gezet door gewapende Ouattara-aanhangers met de hulp van VN- en Franse troepen. De VN-vredesmissie vertrok in juni 2017. Ouattara richt zich op het opnieuw opbouwen van de economie en infrastructuur van het land en het opnieuw opbouwen van de veiligheidstroepen. Gbagbo staat in Den Haag terecht voor misdaden tegen de menselijkheid.

Geografie van Ivoorkust

Waar op de wereld is Ivoorkust? De locatie van dit land is West-Afrika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan, tussen Ghana en Liberia. Het totale gebied van Ivoorkust is 322,463 km2, waarvan 318,003 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: overwegend vlak tot golvende vlaktes; bergen in het noordwesten. Het laagste punt van Ivoorkust is Golf van Guinea 0 m, het hoogste punt Monts Nimba 1.752 m. En het klimaat is tropisch langs de kust, vrijdiarig in het hoge noorden; drie seizoenen - warm en droog (november tot maart), warm en droog (maart tot mei), warm en nat (juni tot oktober).


Inwoners van Ivoorkust

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Ivoorkust wonen. Het nummer is: 24,184,810. Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Akan 28.8%, Voltaique of Gur 16.1%, Northern Mande 14.5%, Kru 8.5%, Southern Mande 6.9%, niet-gespecificeerde 0.9%, niet-Ivoirische 42.3% ( 2014 est.). Wat zijn de talen in Ivoorkust? Frans (officieel), 60 inheemse dialecten waarvan Dioula de meest gesproken. En de religies: moslim is 42,9%, katholiek 17,2%, evangelisch 11,8%, methodist 1,7%, andere christen 3,2%, animist 3,6%, andere religie 0,5%, geen 19,1%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 20.9 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 59 jaar. Waar wonen de mensen in Ivoorkust? Hier: de bevolking bevindt zich voornamelijk in het beboste zuiden, met de hoogste concentratie van mensen die in en rond de steden aan de Atlantische kust wonen; het grootste deel van de noordelijke savanne blijft dunbevolkt met hogere concentraties gelegen langs transportcorridors. De belangrijkste stedelijke gebieden van Ivoorkust zijn: Yamoussoukro (hoofdstad) 259.000 (2014); Abidjan (zetel van de overheid) 4,86 ​​miljoen; Bouake 762.000 (2015).

Overheid en economie van Ivoorkust

De hoofdstad van Ivoorkust is Yamoussoukro (wetgevingskapitaal), Abidjan (administratieve hoofdstad); opmerking - hoewel Yamoussoukro sinds 1983 de officiële hoofdstad is, blijft Abidjan de administratieve hoofdstad en de officieel aangewezen commerciële hoofdstad; de VS, net als andere landen, onderhoudt zijn ambassade in Abidjan en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 12 districten en 2 autonome districten; Abidjan, Bas-Sassandra, Comoe, Denguele, Goh-Djiboua, Lacs, Lagunes, Montagnes, Sassandra-Marahoue, Savanes, Vallee du Bandama, Woroba, Yamoussoukro, Zanzan. Met betrekking tot de economie van Ivoorkust zijn belangrijke industriële producten levensmiddelen, dranken; houtproducten, olieraffinage, goudwinning, vrachtwagen- en busassemblage, textiel, kunstmest, bouwmaterialen, elektriciteit. Belangrijke landbouwproducten zijn koffie, cacaobonen, bananen, palmpitten, maïs, rijst, cassave (maniok, tapioca), zoete aardappelen, suiker, katoen, rubber; timbe. De belangrijkste exportgoederen zijn cacao, koffie, hout, aardolie, katoen, bananen, ananassen, palmolie, vis en de belangrijkste exportpartners zijn Nederland 11,3%, VS 7,4%, Frankrijk 6,8%, België 6,1%, Duitsland 5,2%, India 5,1%, Burkina Faso 4,6%, Mali 4,5%, Zwitserland 4,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn brandstof, kapitaalgoederen, levensmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Frankrijk 13,5%, Nigeria 13,3%, China 11,8%, VS 4,2% (2016). Hoe rijk is Ivoorkust en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $3,900 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 46.3% (2015 schatting).


Kaart van IvoorkustGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy