Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Liberia

Atlas of World: Liberia. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Liberia.

Hoofdpagina - Afrika - Liberia

Informatie over Liberia

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Liberia. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Liberia. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Liberia hier:

Liberia - Overzicht:

Wat moet je weten over Liberia? Laten we beginnen met dit: Nederzetting van bevrijde slaven uit de VS in wat tegenwoordig Liberia is, begon in 1822; tegen 1847 konden de Americo-Liberianen een republiek vestigen. William Tubman, president van 1944-71, heeft veel gedaan om buitenlandse investeringen te bevorderen en de economische, sociale en politieke kloven te overbruggen tussen de afstammelingen van de oorspronkelijke kolonisten en de bewoners van het binnenland. In 1980 luidde een militaire coup geleid door Samuel DOE een decennium van autoritaire heerschappij. In december 1989 lanceerde Charles Taylor een rebellie tegen het regime van DOE die leidde tot een langdurige burgeroorlog waarin DOE werd gedood. Een periode van relatieve vrede in 1997 zorgde voor een verkiezing die Taylor aan de macht bracht, maar belangrijke gevechten werden hervat in 2000. Een vredesovereenkomst van augustus 2003 beëindigde de oorlog en leidde tot het aftreden van de voormalige president Charles Taylor, die door het door de VN gesteunde speciale hof voor Sierra Leone in Den Haag werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de burgeroorlog in Sierra Leone. Na twee jaar regeren door een overgangsregering brachten democratische verkiezingen eind 2005 President Ellen Johnson Sirleaf aan de macht. Ze won vervolgens de herverkiezing in 2011, maar werd uitgedaagd om Liberia's economie te herbouwen, vooral na de ebolaire epidemie van 2014-15, en om een ​​natie te verzoenen die nog steeds herstelt van veertien jaar vechten. In juli 2016 hebben de VN vredeshandhavingsverantwoordelijkheid overgedragen aan Liberia en de aanwezigheid van VN-troepen verminderd, die nu een ondersteunende rol vervult. Grondwettelijke termijnen beperken president Johnson Sirleaf van het lopen voor herverkiezing. De presidentsverkiezingen in november 2017 werden stopgezet in afwachting van een uitspraak over aantijgingen van fraude.

Geografie van Liberia

Waar op de wereld is Liberia? De locatie van dit land is West-Afrika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan, tussen Ivoorkust en Sierra Leone. Het totale gebied van Liberia is 111,369 km2, waarvan 96,320 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal vlak tot glooiende kustvlaktes oplopend tot glooiend plateau en lage bergen in noordoosten. Het laagste punt van Liberia is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt Wuteve oplopend 1,447 m. En het klimaat is tropisch; warm, vochtig; droge winters met warme dagen en koele tot koude nachten; natte, bewolkte zomers met frequente hevige buien.


Inwoners van Liberia

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Liberia wonen. Het nummer is: 4,689,021 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Kelple 20,3%, Bassa 13,4%, Grebo 10%, Gio 8%, Mano 7,9%, Kru 6%, Lorma 5,1%, Kissi 4,8%, Gola 4,4%, andere 20,1% (2008 Census). Wat zijn de talen in Liberia? Engels 20% (officieel), zo'n 20 etnische groepstalen waarvan er maar weinigen kunnen worden geschreven of gebruikt in correspondentie. En de religies: Christelijke 85,6%, moslim 12,2%, traditionele 0,6%, andere 0,2%, geen 1,4% (volkstelling van 2008). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 17.8 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 63.3 jaar. Waar wonen de mensen in Liberia? Hier: meer dan de helft van de bevolking woont in stedelijke gebieden, met ongeveer een derde woont binnen een straal van 80 km van Monrovia. De belangrijkste stedelijke gebieden van Liberia zijn: Monrovia (hoofdstad) 1,264 miljoen (2015).

Overheid en economie van Liberia

De hoofdstad van Liberia is Monrovia en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 15 provincies; Bomi, Bong, Gbarpolu, Grand Bassa, Grand Cape Mount, Grand Gedeh, Grand Kru, Lofa, Margibi, Maryland, Montserrado, Nimba, River Cess, River Gee, Sinoe. Met betrekking tot de economie van Liberia zijn belangrijke industriële producten mining (ijzererts en goud), rubberverwerking, verwerking van palmolie, diamanten. Belangrijke landbouwproducten zijn rubber, koffie, cacao, rijst, cassave (maniok, tapioca), palmolie, suikerriet, bananen; schapen, geiten; timbe. De belangrijkste exportgoederen zijn rubber, hout, ijzer, diamanten, cacao, koffie en de belangrijkste exportpartners zijn Polen 18,5%, Zwitserland 9,7%, VAE 9,4%, Nederland 8,9% , Duitsland 6,1%, VS 5,9%, Zuid-Afrika 5%, China 4,4%, Ghana 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn brandstoffen, chemicaliën, machines, transportmiddelen, gefabriceerde goederen; levensmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Zuid-Korea 38,3%, Singapore 18%, China 15,9%, Japan 10,9% (2016). Hoe rijk is Liberia en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $900 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 54.1% (2014 schatting).


Kaart van LiberiaGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy