Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Mali

Atlas of World: Mali. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Mali.


Informatie over Mali

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Mali. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Mali. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Mali hier:

Mali - Overzicht:

Wat moet je weten over Mali? Laten we beginnen met dit: De Soedanese Republiek en Senegal werden in 1960 onafhankelijk van Frankrijk als de Mali Federatie. Toen Senegal zich na slechts enkele maanden terugtrok, werd de voormalige Sudanese Republiek hernoemd tot Mali. Regel door dictatuur werd in 1991 tot een einde gebracht door een militaire coup die een periode van democratisch bestuur inluidde. President Alpha Konare won Mali's eerste twee democratische presidentsverkiezingen in 1992 en 1997. In overeenstemming met Mali's grondwettelijke limiet voor twee termijnen, trad hij af in 2002 en werd opgevolgd door Amadou Toumani Toure, die in een verkiezing van 2007 tot tweede ambtstermijn werd gekozen. werd algemeen beschouwd als vrij en eerlijk. Malinese terugkeerders uit Libië in 2011 verergerden de spanningen in het noorden van Mali en de etnische milities van Toeareg kwamen in januari 2012 in opstand. Lage- en middenniveau-soldaten, gefrustreerd door de slechte afhandeling van de rebellie, heeft Toure op 22 maart omvergeworpen. Intensieve bemiddelingspogingen onder leiding van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) gaven in april de macht terug aan een burgeradministratie met de benoeming van interim-president Dioncounda Traore. De chaos na de coup leidde ertoe dat rebellen het Malinese leger uit de drie noordelijke gebieden van het land verdreven en de islamitische militanten in staat stelden bolwerken op te richten. Honderdduizenden Noord-Mali's ontvluchtten het geweld naar het zuiden van Mali en de buurlanden en verergerden de regionale voedseltekorten in gastgemeenschappen. Een internationale militaire interventie om de drie noordelijke regio's te heroveren, begon in januari 2013 en binnen een maand was het grootste deel van het noorden heroverd. Tijdens een democratische presidentsverkiezing in juli en augustus 2013 werd Ibrahim Boubacar Keita tot president gekozen.

Geografie van Mali

Waar op de wereld is Mali? De locatie van dit land is binnenland West-Afrika, ten zuidwesten van Algerije, ten noorden van Guinee, Ivoorkust en Burkina Faso, ten westen van Nige. Het totale gebied van Mali is 1,240,192 km2, waarvan 1,220,190 km2 land is. Dus dit is een heel groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: overwegend vlak tot glooiende, met zand bedekte, noordelijke vlaktes; savanne in het zuiden, ruige heuvels in het noordoosten. Het laagste punt van Mali is Senegal rivier 23 m, het hoogste punt Hombori Tondo 1.155 m. En het klimaat is subtropisch tot droog; warm en droog (februari tot juni); regenachtig, vochtig en mild (juni tot november); koel en droog (november tot februari).


Inwoners van Mali

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Mali wonen. Het nummer is: 17,885,245 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Bambara 34,1%, Fulani (Peul) 14,7%, Sarakole 10,8%, Senufo 10,5%, Dogon 8,9%, Malinke 8,7%, Bobo 2,9%, Songhai 1,6%, Tuareg 0,9%, andere Malinees 6,1%, van lid van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten 0,3%, andere 0,4% (2012-13 est.). Wat zijn de talen in Mali? Frans (officieel), Bambara 46,7%, Peul / Foulfoulbe 9,4%, Dogon 7,2%, Maraka / Soninke 6,4%, Malinke 5,6%, Sonrhai / Djerma 5,6% , Minianka 4,3%, Tamacheq 3,5%, Senoufo 2,6%, Bobo 2,1%, niet-gespecificeerd 0,7%, andere 6,3%. En de religies: moslim 94,8%, christen 2,4%, animist 2%, geen 0,5%, niet-gespecificeerd 0,3% (2009 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 15.8 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 60.3 jaar. Waar wonen de mensen in Mali? Hier: De overgrote meerderheid van de bevolking leeft in de zuidelijke helft van het land, met een grotere dichtheid langs de grens met Burkina Faso. De belangrijkste stedelijke gebieden van Mali zijn: Bamako (hoofdstad) 2.515 miljoen (2015).

Overheid en economie van Mali

De hoofdstad van Mali is Bamako en het overheidstype semi-presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 8 regio's (regio's, enkelvoud - regio), 1 district; District de Bamako, Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Segou, Sikasso, Tombouctou (Timboektoe); opmerking - twee nieuwe regio's, Menaka en Taoudenni, zijn naar verluidt begin 2016 gecreëerd, maar deze zijn nog niet gecontroleerd door de Amerikaanse raad voor geografische namen. Met betrekking tot de economie van Mali zijn belangrijke industriële producten voedselverwerking; bouw; fosfaat- en goudwinning. Belangrijke landbouwproducten zijn Katoen, gierst, rijst, maïs, groenten, pinda's; vee, schapen, geiten. De belangrijkste exportgoederen zijn katoen, goud, vee en de belangrijkste exportpartners zijn Zwitserland 30,4%, India 12,2%, Oekraïne 5,1%, China 5,1%, Burkina Faso 4,9%, Senegal 4,3%, Frankrijk 4%, Zuid-Afrika 4% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardolie, machines en uitrusting, bouwmaterialen, levensmiddelen, textiel en de belangrijkste importpartners zijn Senegal 12,2 %, China 12,2%, Frankrijk 10,3%, Benin 8,6%, Cote dIvoire 8,4% (2016). Hoe rijk is Mali en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $2,200 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 36.1% (2005 schatting).


Kaart van MaliGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy