Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Moldavië

Atlas of World: Moldavië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Moldavië.

Hoofdpagina - Europa - Moldavië

Informatie over Moldavië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Moldavië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Moldavië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Moldavië hier:

Moldavië - Overzicht:

Wat moet je weten over Moldavië? Laten we beginnen met dit: Een groot deel van het huidige Moldavische grondgebied werd in 1812 een provincie van het Russische rijk en verenigde zich vervolgens met Roemenië in 1918 in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Dit gebied werd toen opgenomen in de Sovjet-Unie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Moldavië sinds 1991 onafhankelijk is van de Sovjetunie, zijn Russische troepen op Moldavisch grondgebied ten oosten van de rivier de Nistru gebleven ter ondersteuning van de afgescheiden regio Transnistrië, waarvan de bevolking ongeveer evenveel bestaat uit etnische Oekraïners, Russen en Moldaviërs. Jarenlange Communistische partijregering in Moldavië na de onafhankelijkheid eindigde uiteindelijk met verkiezingsgerelateerde gewelddadige protesten en een herhaling van parlementsverkiezingen in 2009. Sindsdien heeft een aantal pro-Europese regeringscoalities Moldavië geregeerd. Als gevolg van het land ' s meest recente parlementsverkiezingen in november 2014, wonnen de drie pro-Europese partijen die het Parlement binnenkwamen in totaal 55 van de 101 zetels van het orgaan. Strijdend tussen coalitieleden leidde tot langdurige wetgevende impasse en politieke instabiliteit, evenals de ineenstorting van twee regeringen, alle geregeerd door pro-Europese coalities rond de Liberal Democratic Party (PLDM) en de Democratische Partij (PDM). Een politieke impasse eindigde in januari 2016 toen een nieuwe parlementaire meerderheid onder leiding van PDM, vergezeld van overlopers van de communisten en PLDM, PDM-lid Pavel Filip als premier ondersteunde. Moldavië blijft de armste economie van Europa, maar heeft stappen gezet om zijn markttoegang uit te breiden door in 2014 een associatieovereenkomst met de EU te ondertekenen en te ratificeren, die volledig in werking is getreden in juli 2016 na ratificatie door alle EU-lidstaten. Igor Dodon won de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in Moldavië in meer dan 20 jaar in november 2016.

Geografie van Moldavië

Waar op de wereld is Moldavië? De locatie van dit land is Oost-Europa, ten noordoosten van Roemenië. Het totale gebied van Moldavië is 33,851 km2, waarvan 32,891 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: glooiende steppe, geleidelijke helling zuid naar zwarte zee. Het laagste punt van Moldavië is Dniester (Nistru) 2 m, het hoogste punt Dealul Balanesti 430 m. En het klimaat is gematigde winters, warme zomers.


Inwoners van Moldavië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Moldavië wonen. Het nummer is: 3,474,121 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Moldavische 75.1%, Roemeense 7%, Oekraïense 6.6 %, Gagauz 4,6%, Russisch 4,1%, Bulgaars 1,9%, andere 0,8% (est van 2014). Wat zijn de talen in Moldavië? Moldavisch / Roemeens 80,2% (officieel) (56,7% identificeert hun moedertaal als Moldavisch, dat is vrijwel hetzelfde als het Roemeens, 23,5% identificeert het Roemeens als hun moedertaal), Russisch 9,7%, Gagauz 4,2% (een Turkse taal), het Oekraïens 3,9%, Bulgaarse 1,5%, Romani 0,3%, andere 0,2% (2014 est.). En de religies: Orthodoxe 90,1%, andere Christian 2,6%, andere 0,1%, agnostische. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 36.7 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 71 jaar. Waar wonen de mensen in Moldavië? Hier: Zakken van agglomeratie bestaan ​​in het hele land , de grootste in het midden van het land rond de hoofdstad Chisinau, gevolgd door Tiraspol en Balti. De belangrijkste stedelijke gebieden van Moldavië zijn: Chisinau (hoofdstad) 725.000 (2015).

Overheid en economie van Moldavië

De hoofdstad van Moldavië is Chisinau in het Roemeens (Kishinev in het Russisch) en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 32 raions (raioane, singular - raion), 3 gemeenten (municipii, singular - municipiul), 1 autonome territoriale eenheid (unitatea teritoriala autonoma) en 1 territoriale eenheid (unitatea teritoriala). Met betrekking tot de economie van Moldavië zijn belangrijke industriële producten suiker verwerking, plantaardige olie, voedselverwerking, landbouwmachines; gieterijapparatuur, koelkasten en diepvriezers, wasmachines; kousen, schoenen, textiel. Belangrijke landbouwproducten zijn Groenten, fruit, druiven, graan, suikerbieten, zonnebloempitten, tabak; rundvlees, melk; wijn. De belangrijkste exportgoederen zijn voedingsmiddelen, textiel, machines en de belangrijkste exportpartners zijn Roemenië 25,5%, Rusland 11,6%, Italië 9,9%, Duitsland 6,3%, VK 5,7%, Wit-Rusland 5,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn minerale producten en brandstof, machines en uitrusting, chemicaliën, textiel en de belangrijkste importpartners zijn Roemenië 13,7%, Rusland 13,3%, China 9,8%, Oekraïne 9,5%, Duitsland 7,9%, Italië 7%, Turkije 6,8% (2016). Hoe rijk is Moldavië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $5,700 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 20.8% (2013 schatting).


Kaart van MoldaviëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy