Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Nieuw-Zeeland

Atlas of World: Nieuw-Zeeland. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Nieuw-Zeeland.


Informatie over Nieuw-Zeeland

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Nieuw-Zeeland. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Nieuw-Zeeland hier:

Nieuw-Zeeland - Overzicht:

Wat moet je weten over Nieuw-Zeeland? Laten we beginnen met dit: De Polynesische Maori bereikte Nieuw-Zeeland in ongeveer 800 na Christus. In 1840 sloten hun leiders een complot met Groot-Brittannië, het Verdrag van Waitangi, waarin zij de soevereiniteit aan Koningin Victoria overdroegen met behoud van territoriale rechten. Datzelfde jaar begonnen de Britten aan de eerste georganiseerde koloniale nederzetting. Een reeks landoorlogen tussen 1843 en 1872 eindigde met de nederlaag van de inheemse volkeren. De Britse kolonie Nieuw Zeeland werd in 1907 een onafhankelijke heerschappij en steunde het Verenigd Koninkrijk militair in beide wereldoorlogen. De volledige deelname van Nieuw-Zeeland aan een aantal defensie allianties is in de jaren tachtig vervallen. De afgelopen jaren heeft de regering getracht de aloude grieven van Maori aan te pakken.

Geografie van Nieuw-Zeeland

Waar op de wereld is Nieuw-Zeeland? De locatie van dit land is Oceanië, eilanden in de Zuid-Pacifische Oceaan, ten zuidoosten van Australië. Het totale gebied van Nieuw-Zeeland is 268,838 km2, waarvan 264,537 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: overwegend bergachtig met grote kustvlaktes. Het laagste punt van Nieuw-Zeeland is Stille Oceaan 0 m, het hoogste punt Aoraki-Mount Cook 3.724 m. En het klimaat is gematigd met scherpe regionale contrasten.


Inwoners van Nieuw-Zeeland

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Nieuw-Zeeland wonen. Het nummer is: 4,510,327 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Europese 71,2%, Maori 14,1%, Aziatische 11,3%, Pacific-volkeren 7,6%, Midden-Oosters, Latijns-Amerikaans, Afrikaanse 1,1%, andere 1,6%, niet vermeld of niet geïdentificeerd 5,4%. Wat zijn de talen in Nieuw-Zeeland? Engels (de facto officieel) 89,8%, Maori (de jure official) 3,5%, Samoan 2%, Hindi 1,6%, Frans 1,2%, Noord-Chinees 1,2%, Yue 1%, andere of niet vermeld 20,5%, Nieuw-Zeelandse gebarentaal (de jure official). En de religies: christen 44,3% (katholiek 11,6%, anglicaans 10,8%, presbyteriaan en congregationeel 7,8%, methodisten, 2,4%, pinkster 1,8%, andere 9,9%), hindoe 2,1%, boeddhist 1,4%, Maori christen 1,3%, Islam 1,1%, andere religie 1,4% (inclusief Jodendom, Spiritualisme en New Age-religies, Baha'i, Aziatische religies anders dan Boeddhisme), geen religie 38,5%, niet vermeld of ongeïdentificeerd 8,2%, had bezwaar tegen 4,1%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 37.9 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 81.3 jaar. Waar wonen de mensen in Nieuw-Zeeland? Hier: dan driekwart van de Nieuw-Zeelanders, waaronder de inheemse Maori, wonen op het Noordereiland, voornamelijk in stedelijke gebieden. De belangrijkste stedelijke gebieden van Nieuw-Zeeland zijn: Auckland 1.344 miljoen; Wellington (hoofdstad) 383.000 (2015).

Overheid en economie van Nieuw-Zeeland

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington en het overheidstype Parlementaire democratie (Nieuw-Zeelandse parlement) onder een constitutionele monarchie; een Commonwealth rijk. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 16 regio's en 1 grondgebied; Auckland, Bay of Plenty, Canterbury, Chatham-eilanden, Gisborne, Hawke's Bay, Manawatu-Wanganui, Marlborough, Nelson, Northland, Otago, Southland, Taranaki, Tasman, Waikato, Wellington, Westkust. Met betrekking tot de economie van Nieuw-Zeeland zijn belangrijke industriële producten landbouw, bosbouw, visserij, boomstammen en houtwaren, productie, mijnbouw, bouw, financiële diensten, vastgoeddiensten, toerisme. Belangrijke landbouwproducten zijn Zuivelproducten, schapen, rundvlees, gevogelte, fruit, groenten, wijn, zeevruchten, tarwe en gerst. De belangrijkste exportgoederen zijn zuivelproducten, vlees en eetbare slachtafvallen, boomstammen en houtwaren, fruit, ruwe olie, wijn en de belangrijkste exportpartners zijn China 19,4%, Australië 17,1%, VS 10,9%, Japan 6,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardolie en producten, mechanische machines, voertuigen en onderdelen, elektrische machines, textiel en de belangrijkste importpartners zijn China 19,9%, Australië 12,6%, VS 11,3%, Japan 7,1%, Duitsland 4,8%, Thailand 4,5%, Zuid-Korea 4,2% (2016). Hoe rijk is Nieuw-Zeeland en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $38,500 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: onbekend%.


Kaart van Nieuw-ZeelandGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy