Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Pakistan

Atlas of World: Pakistan. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Pakistan.

Hoofdpagina - Azië - Pakistan

Informatie over Pakistan

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Pakistan. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Pakistan. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Pakistan hier:

Pakistan - Overzicht:

Wat moet je weten over Pakistan? Laten we beginnen met dit: De beschaving van de Indusvallei, een van de oudste ter wereld en minstens 5.000 jaar oud, verspreidde zich over veel van wat momenteel Pakistan is. Tijdens het tweede millennium voor Christus fuseerden restanten van deze cultuur met de migrerende Indo-Arische volkeren. Het gebied onderging opeenvolgende invasies in de daaropvolgende eeuwen van de Perzen, Grieken, Scythen, Arabieren (die de islam brachten), Afghanen en Turken. Het Mughal Rijk bloeide in de 16e en 17e eeuw; de Britten kwamen de regio domineren in de 18e eeuw. De scheiding in 1947 van Brits India in de islamitische staat Pakistan (met West- en Oost-secties) en grotendeels Hindu-India werd nooit op bevredigende wijze opgelost en India en Pakistan vochten twee oorlogen en een beperkt conflict - in 1947-48, 1965 en 1999 respectievelijk - over het betwiste grondgebied van Kasjmir. Een derde oorlog tussen deze landen in 1971 - waarbij India profiteerde van de marginalisatie van Bengalen door Islamabad in de Pakistaanse politiek - leidde ertoe dat Oost-Pakistan de onafhankelijke natie van Bangladesh werd. In reactie op Indiase kernwapentests voerde Pakistan medio 1998 eigen tests uit. De betrekkingen tussen India en Pakistan verbeterden halverwege de jaren 2000, maar zijn sinds de Mumbai-aanslagen van november 2008 rotsachtig en zijn verder onder druk komen te staan ​​door aanvallen in India door militanten die ervan verdacht worden in Pakistan te zijn gestationeerd. Nawaz Sharif trad in 2013 aan als premier en markeerde de eerste keer in de Pakistaanse geschiedenis dat een democratisch verkozen regering een volledige termijn voltooide en overging naar een opeenvolgende democratisch gekozen regering. In juli 2017 heeft het Supreme Court Sharif gediskwalificeerd van een openbaar ambt, en Shahid Khaqan Abbasi verving hem in augustus als premier. Pakistan is verwikkeld in een decennia lang gewapend conflict met militante groepen die zich richten op overheidsinstellingen en burgers, waaronder het Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) en andere militante netwerken.

Geografie van Pakistan

Waar op de wereld is Pakistan? De locatie van dit land is Zuid-Azië, grenzend aan de Arabische Zee, tussen India in het oosten en Iran en Afghanistan in het westen en China in het noorden. Het totale gebied van Pakistan is 796,095 km2, waarvan 770,875 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: verdeeld in drie belangrijke geografische gebieden: de noordelijke hooglanden, de Indus-vlakte in het midden en oosten, en het Balochistan-plateau in het zuiden en westen. Het laagste punt van Pakistan is Arabische Zee 0 m, het hoogste punt K2 (Mt. Godwin-Austen) 8.611 m. En het klimaat is meestal hete, droge woestijn; gematigd in het noordwesten; Noordpoolgebied in het noorden.


Inwoners van Pakistan

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Pakistan wonen. Het nummer is: 204,924,861 (7/2017 schatting). Dus dit land is een van de meest bevolkte in de wereld. Wie woont hier? Punjabi 44,7%, Pashtun (Pathan) 15,4%, Sindhi 14,1%, Sariaki 8,4%, Muhajirs 7,6%, Balochi 3,6%, andere 6,3%. Wat zijn de talen in Pakistan? Punjabi 48%, Sindhi 12%, Saraiki (een variant van Punjabi) 10%, Pashto (alternatief naam, Pashtu) 8%, Urdu (officieel) 8%, Balochi 3%, Hindko 2%, Brahui 1%, Engels (officieel, lingua franca van de Pakistaanse elite en de meeste overheidsministeries), Burushaski en andere 8%. En de religies: moslims (officiële ) 96,4% (soennitische 85-90%, sjiitische 10-15%), andere (inclusief christenen en hindoes) 3,6% (schatting 2010). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 23.8 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 68.1 jaar. Waar wonen de mensen in Pakistan? Hier: de rivier Indus en zijn zijrivieren trekken het grootste deel van de bevolking aan nederzetting, met de provincie Punjab het dichtst bevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Pakistan zijn: Karachi 16,618 miljoen; Lahore 8,741 miljoen; Faisalabad 3.567 miljoen; Rawalpindi 2,550 miljoen; Multan 1.921 miljoen; Islamabad (hoofdstad) 1.365 miljoen (2015).

Overheid en economie van Pakistan

De hoofdstad van Pakistan is Islamabad en het overheidstype federale parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 4 provincies, 1 grondgebied en 1 hoofdstedelijk gebied; Balochistan, federaal bestuurde stamgebieden, Islamabad Capital Territory, Khyber Pakhtunkhwa (voorheen North-West Frontier Province), Punjab, Sindh. Met betrekking tot de economie van Pakistan zijn belangrijke industriële producten textiel en kleding, voedselverwerking, farmaceutische producten, chirurgische instrumenten, bouwmaterialen, papierproducten, kunstmest, garnalen. Belangrijke landbouwproducten zijn katoen, tarwe, rijst, suikerriet, fruit, groenten; melk, rundvlees, schapenvlees, eieren. De belangrijkste exportgoederen zijn textiel (kleding, beddengoed, katoenen doek, garen), rijst, lederwaren, sportartikelen, chemicaliën , fabrikaten, chirurgische instrumenten, tapijten en vloerkleden en de belangrijkste exportpartners zijn VS 16,3%, China 7,6%, VK 7,4%, Afghanistan 6,5%, Duitsland 5,7% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardolie, aardolieproducten, machines, kunststoffen, transportmiddelen, eetbare oliën, papier en karton, ijzer en staal, thee en de belangrijkste importpartners zijn China 29,1%, VAE 13,2%, Indonesië 4,4%, VS 4,3%, Japan 4,2% (2016). Hoe rijk is Pakistan en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $5,400 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 29.5% (FY2013 schatting).


Kaart van PakistanGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy