Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Roemenië

Atlas of World: Roemenië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Roemenië.

Hoofdpagina - Europa - Roemenië

Informatie over Roemenië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Roemenië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Roemenië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Roemenië hier:

Roemenië - Overzicht:

Wat moet je weten over Roemenië? Laten we beginnen met dit: De vorstendommen van Walachije en Moldavië - eeuwenlang onder de suzereiniteit van het Turkse Ottomaanse Rijk - verzekerden hun autonomie in 1856; ze waren de facto verbonden in 1859 en formeel verenigd in 1862 onder de nieuwe naam Roemenië. Het land kreeg erkenning van zijn onafhankelijkheid in 1878. Het sloot zich aan bij de geallieerde machten in de Eerste Wereldoorlog en verwierf nieuwe gebieden - met name Transsylvanië - na het conflict. In 1940 bond Roemenië banden met de Asmogendheden en nam deel aan de Duitse invasie van de USSR in 1941. Drie jaar later, onder de voet gelopen door de Sovjets, tekende Roemenië een wapenstilstand. De naoorlogse Sovjetbezetting leidde in 1947 tot de vorming van een communistische 'volksrepubliek' en de troonsafstand van de koning. De decennialange heerschappij van dictator Nicolae Ceausescu, die in 1965 de macht overnam, en zijn Securitate-politiestaat werd in de jaren tachtig steeds beklemmender en draconischer. Ceausescu werd eind 1989 omvergeworpen en geëxecuteerd. Voormalige communisten domineerden de regering tot 1996 toen ze uit de macht werden geveegd. Roemenië trad in 2004 toe tot de NAVO en de EU in 2007.

Geografie van Roemenië

Waar op de wereld is Roemenië? De locatie van dit land is Zuidoost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, tussen Bulgarije en Oekraïne. Het totale gebied van Roemenië is 238,391 km2, waarvan 229,891 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: centraal Transylvaans bekken is gescheiden van het Moldavische plateau in het oosten door de oostelijke Karpaten en gescheiden van de vlakte Walachian in het zuiden door de Transsylvanische Alpen. Het laagste punt van Roemenië is Zwarte Zee 0 m, het hoogste punt Moldoveanu 2.544 m. En het klimaat is gematigd; koude, bewolkte winters met frequente sneeuw en mist; zonnige zomers met frequente buien en onweersbuien.


Inwoners van Roemenië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Roemenië wonen. Het nummer is: 21,529,967 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Roemeense 83.4%, Hongaarse 6.1%, Romani 3.1%, Oekraïense 0.3%, Duitse 0.2%, andere 0.7%, niet gespecificeerde 6.1% ( 2011 est.). Wat zijn de talen in Roemenië? Roemeens (officieel) 85,4%, Hongaars 6,3%, Romani 1,2%, andere 1%, niet-gespecificeerd 6,1% (est 2011). En de religies: Oosters-orthodox (inclusief alle deelnominaties) 81,9%, protestant (verschillende denominaties inclusief gereformeerd en Pinkstergelovig) 6,4%, rooms-katholiek 4,3%, andere (inclusief moslim) 0,9%, geen of atheïst 0,2%, niet-gespecificeerd 6,3% (2011 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 41.1 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 75.4 jaar. Waar wonen de mensen in Roemenië? Hier: Verstedelijking is niet bijzonder hoog, en een redelijk gelijke bevolkingsspreiding is te vinden in het grootste deel van het land, met stedelijke gebieden die grotere en dichtere populaties aantrekken; Hongaren, de grootste minderheid van het land, hebben een bijzonder sterke aanwezigheid in Oost-Transsylvanië. De belangrijkste stedelijke gebieden van Roemenië zijn: Boekarest (hoofdstad) 1,868 miljoen (2015).

Overheid en economie van Roemenië

De hoofdstad van Roemenië is Boekarest en het overheidstype semi-presidentieel republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 41 provincies (judete, singular - judet) en 1 gemeente (municipiu); Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti (Boekarest), Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Giurgiu, Harghita , Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea. Met betrekking tot de economie van Roemenië zijn belangrijke industriële producten elektrische machines en uitrusting, auto-assemblage, textiel en schoeisel, lichte machines, metallurgie, chemicaliën, voedselverwerking, petroleumraffinage, mijnbouw, hout, bouwmaterialen. Belangrijke landbouwproducten zijn tarwe, maïs, gerst, suikerbieten, zonnebloemzaad, aardappelen, druiven; eieren, schapen. De belangrijkste exportgoederen zijn machines en uitrusting, andere industrieproducten, landbouw producten en voedingsmiddelen, metalen en metalen producten, chemicaliën, mineralen en brandstoffen, grondstoffen en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 21,5%, Italië 11,6%, Frankrijk 7,2%, Hongarije 5,2%, VK 4,3% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, andere industrieproducten, chemicaliën, landbouw producten en voedingsmiddelen, brandstoffen en mineralen, metalen en metalen producten, grondstoffen en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 20,5%, Italië 10,3%, Hongarije 7,5%, Frankrijk 5,6%, Polen 5,1%, China 5,1%, Nederland 4,1% (2016). Hoe rijk is Roemenië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $24,000 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 22.4% (2012 schatting).


Kaart van RoemeniëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy