Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Slovenië

Atlas of World: Slovenië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Slovenië.

Hoofdpagina - Europa - Slovenië

Informatie over Slovenië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Slovenië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Slovenië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Slovenië hier:

Slovenië - Overzicht:

Wat moet je weten over Slovenië? Laten we beginnen met dit: De Sloveense gebieden maakten deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse rijk tot de ontbinding van laatstgenoemde aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 1918 voegden de Slovenen zich bij de Serviërs en de Kroaten in de vorming van een nieuwe multinationale staat, die in 1929 Joegoslavië werd genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog II, Slovenië werd een republiek van het vernieuwde Joegoslavië, dat hoewel communistisch, zich distantieerde van de heerschappij van Moskou. Ontevreden over de uitoefening van de macht door de meerderheid van de Serviërs, slaagden de Slovenen erin om hun onafhankelijkheid te vestigen in 1991 na een korte oorlog van tien dagen. Historische banden met West-Europa, een sterke economie en een stabiele democratie hebben bijgedragen aan de transformatie van Slovenië tot een moderne staat. Slovenië is in het voorjaar van 2004 toegetreden tot zowel de NAVO als de EU; het is toegetreden tot de eurozone en de Schengen-zone in 2007.

Geografie van Slovenië

Waar op de wereld is Slovenië? De locatie van dit land is Zuid-Centraal Europa, Julische Alpen tussen Oostenrijk en Kroatië. Het totale gebied van Slovenië is 20,273 km2, waarvan 20,151 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: een korte zuidwestelijke kuststrook van de Karst-topografie aan de Adriatische kust; een alpine berggebied ligt grenzend aan Italië en Oostenrijk in het noorden; gemengde bergen en valleien met talrijke rivieren naar het oosten. Het laagste punt van Slovenië is Adriatische zee 0 m, het hoogste punt Triglav 2.864 m. En het klimaat is Mediterraan klimaat aan de kust, landklimaat met milde tot hete zomers en koude winters op de plateaus en valleien in het oosten.


Inwoners van Slovenië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Slovenië wonen. Het nummer is: 1,972,126 (7/2017 schatting). Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Sloveen 83.1%, Servisch 2%, Kroatisch 1.8%, Bosniak 1.1%, andere of niet gespecificeerd 12% (telling van 2002). Wat zijn de talen in Slovenië? Sloveense (officiële) 91.1%, Serbo - Kroatisch 4,5%, andere of niet gespecificeerd 4,4%, Italiaans (officieel, alleen in gemeenten waar Italiaanse nationale gemeenschappen wonen), Hongaars (officieel, alleen in gemeenten waar Hongaarse nationale gemeenschappen wonen) (telling van 2002). En de religies: Katholiek 57,8%, moslim 2,4%, Orthodox 2,3%, andere christelijke 0,9%, niet-gelieerde 3,5%, andere of niet-gespecificeerde 23%, geen 10,1% (census van 2002). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 44.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 78.3 jaar. Waar wonen de mensen in Slovenië? Hier: een vrij gelijkmatige verdeling over het grootste deel van het land, met stedelijke gebieden die grotere en dichtere bevolkingsgroepen aantrekken; zakken in het bergachtige noordwesten vertonen minder dichtheid dan elders. De belangrijkste stedelijke gebieden van Slovenië zijn: Ljubljana (hoofdstad) 279.000 (2014).

Overheid en economie van Slovenië

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 201 gemeenten (obcine, singular - obcina ) en 11 stedelijke gemeenten (mestne obcine, singular - mestna obcina). Met betrekking tot de economie van Slovenië zijn belangrijke industriële producten ijzerhoudende metallurgie en aluminiumproducten, lood en zinksmelting; elektronica (inclusief militaire elektronica), vrachtwagens, auto's, elektrische uitrusting, houtproducten, textiel, chemicaliën, werktuigmachines. Belangrijke landbouwproducten zijn hop, tarwe, koffie, maïs, appels peren; vee, schapen, pluimvee. De belangrijkste exportgoederen zijn gefabriceerde goederen, machines en transportmiddelen, chemicaliën, levensmiddelen en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 19,3%, Italië 10,4%, Oostenrijk 7,5%, Kroatië 7,3%, Hongarije 4,4%, Frankrijk 4,1% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en transportmiddelen, industrieproducten, chemicaliën, brandstoffen en smeermiddelen, voedsel en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 16,8%, Italië 13,5%, Oostenrijk 9,9%, Kroatië 5,5%, China 4,8%, Turkije 4,4% (2016). Hoe rijk is Slovenië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $34,100 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 14.3% (2015 schatting).


Kaart van SloveniëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy