Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Sri Lanka

Atlas of World: Sri Lanka. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Sri Lanka.

Hoofdpagina - Azië - Sri Lanka

Informatie over Sri Lanka

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Sri Lanka. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Sri Lanka. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Sri Lanka hier:

Sri Lanka - Overzicht:

Wat moet je weten over Sri Lanka? Laten we beginnen met dit: De eerste Singalezen arriveerden laat in de 6e eeuw voor Christus in Sri Lanka, waarschijnlijk uit Noord-India. Boeddhisme werd geïntroduceerd rond 250 voor Christus, en de eerste koninkrijken ontwikkeld in de steden van Anuradhapura (van circa 200 voor Christus tot circa 1000 na Christus) en Polonnaruwa (van ongeveer 1070 tot 1200). In de 14e eeuw vestigde een Zuid-Indiase dynastie een Tamil-koninkrijk in het noorden van Sri Lanka. De Portugezen controleerden de kustgebieden van het eiland in de 16e eeuw en de Nederlanders in de 17e eeuw. Het eiland werd afgestaan ​​aan de Britten in 1796, werd een kroonkolonie in 1802, en werd formeel verenigd onder Britse overheersing in 1815. Als Ceylon, werd het onafhankelijk in 1948; de naam werd veranderd in Sri Lanka in 1972. De heersende spanningen tussen de Singalezen en de Tamil-separatisten barstten uit in de oorlog in 1983. Na twee decennia van vechten, de regering en Liberation Tigers van Tamil Eelam (LTTE) hebben in februari 2002 een staakt-het-vuren geformaliseerd waarbij Noorwegen vredesonderhandelingen bemiddelde. Zowel de LTTE als de regering hebben het staakt-het-vuren en geweld tussen de LTTE en de regeringstroepen onofficieel opgeheven in 2006, maar de regering heeft de controle over de oostelijke provincie in 2007 herwonnen. De regering trok zich officieel terug uit de wapenstilstandsovereenkomst in januari 2008 en in mei In 2009 waren de overblijfselen van de LTTE verslagen. Sinds het einde van het conflict heeft de regering een ambitieus programma van economische ontwikkelingsprojecten vastgesteld, waarvan vele worden gefinancierd met leningen van de Chinese regering. Naast inspanningen om zijn economie te reconstrueren, de regering heeft meer dan 95% van de burgers die tijdens de laatste fase van het conflict zijn ontheemd, hervestigd en de overgrote meerderheid van de voormalige LTTE-strijders vrijgelaten die door de regeringstroepen zijn gevangengenomen. Langzame vooruitgang zet zich voort op meer omstreden en politiek moeilijke kwesties, zoals het bereiken van een politieke regeling met verkozen Tamil-afgevaardigden en verantwoordelijk stellen van degenen die naar verluidt betrokken waren bij mensenrechtenschendingen en andere schendingen tijdens het conflict.

Geografie van Sri Lanka

Waar op de wereld is Sri Lanka? De locatie van dit land is Zuid-Azië, eiland in de Indische Oceaan, ten zuiden van India. Het totale gebied van Sri Lanka is 65,610 km2, waarvan 64,630 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: meestal laag, vlak tot rollende vlakte; bergen in zuid-centraal binnenland. Het laagste punt van Sri Lanka is Indische Oceaan 0 m, het hoogste punt Pidurutalagala 2,524 m. En het klimaat is tropische moesson; noordoost moesson (december tot maart); zuidwest moesson (juni tot oktober).


Inwoners van Sri Lanka

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Sri Lanka wonen. Het nummer is: 22,409,381 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Singalees 74.9%, Sri Lankaanse Tamil 11.2%, Sri Lankaanse heidevelden 9.2%, Indiase Tamil 4.2%, andere 0.5% (2012 est.). Wat zijn de talen in Sri Lanka? Sinhala (officiële en nationale taal) 74%, Tamil (officiële en nationale taal) 18%, andere 8%. En de religies: boeddhistische (officiële) 70,2%, hindoe 12,6%, moslim 9,7%, rooms-katholieke 6,1%, andere christelijke 1,3%, andere 0,05 % (2012 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 32.8 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 76.9 jaar. Waar wonen de mensen in Sri Lanka? Hier: De bevolking is voornamelijk geconcentreerd in een brede natte zone in het zuidwesten, stedelijke centra langs de oostkust en op het Jaffna-schiereiland in het noorden. De belangrijkste stedelijke gebieden van Sri Lanka zijn: Sri Jayewardenepura Kotte (wetgevingskapitaal ) 128.000 (2014); Colombo (hoofdstad) 707.000 (2015).

Overheid en economie van Sri Lanka

De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo (commerciële hoofdstad); Sri Jayewardenepura Kotte (administratieve hoofdstad) en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 9 provincies; Centraal, Oost, Noord Centraal, Noordelijk, Noordwest, Sabaragamuwa, Zuidelijk, Uva, westelijk. Met betrekking tot de economie van Sri Lanka zijn belangrijke industriële producten verwerking van rubber, thee, kokosnoten, tabak en andere landbouwproducten; telecommunicatie, verzekeringen, bankzaken; toerisme, scheepvaart; kleding, textiel; cement, aardolieraffinage, informatietechnologie, bouw. Belangrijke landbouwproducten zijn Rijst, suikerriet , granen, peulvruchten, oliezaad, specerijen, groenten, fruit, thee, rubber, kokosnoten; melk, eieren, huiden, rundvlees; vis. De belangrijkste exportgoederen zijn textiel en kleding, thee en specerijen; rubberfabrikaten; edelstenen; kokosproducten, vis en de belangrijkste exportpartners zijn VS 27,3%, VK 10,2%, India 7,3%, Duitsland 5%, Italië 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardolie, textiel, machines en transportmiddelen, bouwmaterialen, minerale producten, levensmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn India 21,7%, China 12,1%, VAE 6,1%, Singapore 5,9%, Japan 5,4% (2016). Hoe rijk is Sri Lanka en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $13,000 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 6.7% (2012 schatting).


Kaart van Sri LankaGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy