Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Tadzjikistan

Atlas of World: Tadzjikistan. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Tadzjikistan.

Hoofdpagina - Azië - Tadzjikistan

Informatie over Tadzjikistan

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Tadzjikistan. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Tadzjikistan. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Tadzjikistan hier:

Tadzjikistan - Overzicht:

Wat moet je weten over Tadzjikistan? Laten we beginnen met dit: De Tadzjiekse bevolking kwam in de jaren 1860 en 1870 onder Russische heerschappij, maar Rusland's greep op Centraal-Azië verzwakte na de revolutie van 1917. Banden van inheemse guerrilla's ("basmachi" genaamd) betwistten fel de bolsjewistische controle over het gebied, dat pas volledig hersteld was 1925. Tadzjikistan werd voor het eerst gecreëerd als een autonome republiek in Oezbekistan in 1924, maar de USSR noemde Tadzjikistan in 1929 een afzonderlijke republiek en gaf er veel van de huidige provincie Sughd aan over. Etnische Oezbeken vormen een substantiële minderheid in Tadzjikistan en etnische Tadzjieken een nog grotere minderheid in Oezbekistan. Tadzjikistan werd onafhankelijk in 1991 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, en beleefde een burgeroorlog tussen regionale facties van 1992 tot 1997. Tadzjikistan heeft sinds 2010 verschillende binnenlandse veiligheidsincidenten doorstaan, inclusief gewapende conflicten tussen regeringstroepen en lokale sterke mannen in de Rasht-vallei en tussen regeringstroepen en criminele groepen in de autonome oblast Gorno-Badakhshan. In september 2015 hebben veiligheidstroepen van de regering aanvallen afgewezen die werden geleid door een voormalige hoge functionaris van het ministerie van Defensie. President Emomali Rahmon, die tijdens de burgeroorlog aan de macht kwam, gebruikte de aanvallen om de belangrijkste politieke oppositiepartij in Tadzjikistan te verbieden. In mei 2016 versterkte Rahmon zijn positie verder door zichzelf te laten aanduiden als "leider van de natie" met onbeperkte voorwaarden en levenslange immuniteit door middel van constitutionele wijzigingen geratificeerd in een referendum. Het referendum verlaagde ook de minimumleeftijd om president van 35 tot 30 te rennen, waardoor Rahmon's zoon Rustam Emomali in 2020 in aanmerking zou komen voor president. Het land blijft de armste in de voormalige Sovjet-sfeer. Tadzjikistan werd in maart 2013 lid van de WTO. Zijn economie staat echter nog steeds voor grote uitdagingen, zoals de afhankelijkheid van geldovermakingen van in Rusland werkende Tadzjieken, wijdverspreide corruptie en de opiaathandel die afkomstig is uit het naburige Afghanistan.

Geografie van Tadzjikistan

Waar op de wereld is Tadzjikistan? De locatie van dit land is Centraal-Azië, ten westen van China, ten zuiden van Kirgizië. Het totale gebied van Tadzjikistan is 144,100 km2, waarvan 141,510 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: bergachtige Pamirgebergte , gedomineerd door de Trans-Alay-reeks in het noorden en de Pamirs in het zuidoosten; westelijke Fergana-vallei in het noorden, Kofarnihon en Vakhsh-valleien in het zuidwesten. Het laagste punt van Tadzjikistan is Syr Darya (Sirdaryo) 300 m, het hoogste punt Qullai Ismoili Somoni 7.495 m. En het klimaat is breedtegraad continentaal, hete zomers, zachte winters; semi-aride tot polair in het.


Inwoners van Tadzjikistan

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Tadzjikistan wonen. Het nummer is: 8,468,555 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Tadzjiek 84,3%, Oezbeeks 13,8% (inclusief Lakai, Kongrat, Katagan, Barlos, Yuz), andere 2% (inclusief Kirgizstan, Rus, Turkmen, Tataar, Arabier) (schatting 2010). Wat zijn de talen in Tadzjikistan? Tajik (officieel ), Russisch op grote schaal gebruikt in de regering en het bedrijfsleven. En de religies: Soennitische moslim 85%, sjiitische moslim 5%, andere 10% (2003 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 24.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 68.1 jaar. Waar wonen de mensen in Tadzjikistan? Hier: De bevolking van het land is geconcentreerd op lagere hoogten, met misschien wel zoveel als 90% van de mensen in valleien; algemene dichtheid stijgt van oost naar west. De belangrijkste stedelijke gebieden van Tadzjikistan zijn: Dushanbe (hoofdstad) 822.000 (2015).

Overheid en economie van Tadzjikistan

De hoofdstad van Tadzjikistan is Dushanbe en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 2 provincies (viloyatho, singular - viloyat), 1 autonome provincie (viloyati mukhtor), 1 hoofdstedelijke regio (viloyati poytakht) en 1 gebied aangeduid als Districts Under Republic Administration; Dushanbe, Khatlon (Qurghonteppa), Kuhistoni Badakhshon [Gorno-Badakhshan] (Khorugh), Nohiyahoi Tobei Jumhuri, Sughd (Khujand). Met betrekking tot de economie van Tadzjikistan zijn belangrijke industriële producten aluminium, cement, plantaardige olie. Belangrijke landbouwproducten zijn Katoen, graan, fruit, druiven, groenten; runderen, schapen, geiten. De belangrijkste exportgoederen zijn aluminium, elektriciteit, katoen, fruit, plantaardige olie, textiel en de belangrijkste exportpartners zijn Turkije 27,8%, Rusland 15,6%, China 14,7%, Zwitserland 9,8%, Iran 6,5%, Algerije 6,5%, Italië 5,8% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn aardolieproducten, aluminiumoxide, machines en uitrusting, levensmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Rusland 31,2%, China 13,9%, Kazachstan 12,8%, Oezbekistan 5,2%, Iran 5,1% (2016). Hoe rijk is Tadzjikistan en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $3,100 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 31.5% (2016 schatting).


Kaart van TadzjikistanGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy