Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Tsjechië

Atlas of World: Tsjechië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Tsjechië.

Hoofdpagina - Europa - Tsjechië

Informatie over Tsjechië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Tsjechië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Tsjechië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Tsjechië hier:

Tsjechië - Overzicht:

Wat moet je weten over Tsjechië? Laten we beginnen met dit: Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog fuseerden de Tsjechen en Slowaken van het voormalige Austro-Hongaarse rijk tot Tsjechoslowakije. Tijdens het interbellum, na een federaal systeem te hebben verworpen, waren de overwegend Tsjechische leiders van het nieuwe land vaak bezig met het voldoen aan de steeds strenger wordende eisen van andere etnische minderheden in de republiek, met name de Slowaken, de Sudeten-Duitsers en de Roethenen (Oekraïners). Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog bezette Nazi-Duitsland het grondgebied dat tegenwoordig Tsjechië omvat, en Slowakije werd een onafhankelijke staat die banden had met Duitsland. Na de oorlog viel een herenigd maar verkort Tsjechoslowakije (minder Ruthenia) binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie. In 1968 beëindigde een invasie door troepen van het Warschau Pact de pogingen van de leiders van het land om de communistische overheersing te liberaliseren en te creëren " het land onderging een niet-gewelddadige "fluwelen scheiding" in zijn twee nationale componenten, Tsjechië en Slowakije. De Tsjechische Republiek trad toe tot de NAVO in 1999 en de Europese Unie in 2004. Het land veranderde zijn short-form naam in Tsjechië in 2016. het land onderging een niet-gewelddadige "fluwelen scheiding" in zijn twee nationale componenten, Tsjechië en Slowakije. De Tsjechische Republiek trad toe tot de NAVO in 1999 en de Europese Unie in 2004. Het land veranderde zijn short-form naam in Tsjechië in 2016.

Geografie van Tsjechië

Waar op de wereld is Tsjechië? De locatie van dit land is Midden-Europa, tussen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Het totale gebied van Tsjechië is 78,867 km2, waarvan 77,247 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: Bohemen in het westen bestaat uit glooiende vlaktes, heuvels en plateaus omgeven door lage bergen; Moravië in het oosten bestaat uit zeer heuvelachtig land. Het laagste punt van Tsjechië is Labe (Elbe) River 115 m, het hoogste punt Snezka 1.602 m. En het klimaat is gematigd; koele zomers; koude, bewolkte, vochtige winters.


Inwoners van Tsjechië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Tsjechië wonen. Het nummer is: 10,674,723 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Tsjechisch 64,3%, Moravië 5%, Slowaaks 1,4%, andere 1,8%, niet gespecificeerd 27,5% (2011 est.). Wat zijn de talen in Tsjechië? Tsjechisch (officieel) 95,4%, Slowaaks 1,6%, andere 3% (volkstelling 2011). En de religies: Rooms-katholiek 10,4%, protestant (inclusief Tsjechische broeders en Hussite) 1,1%, andere en niet-gespecificeerd 54%, geen 34,5% (2011 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 42.1 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 78.8 jaar. Waar wonen de mensen in Tsjechië? Hier: Een redelijk gelijkmatige verdeling in het grootste deel van het land, maar de noordelijke en oostelijke regio's hebben doorgaans een grotere stedelijke concentratie. De belangrijkste stedelijke gebieden van Tsjechië zijn: Praag (hoofdstad) 1,314 miljoen (2015).

Overheid en economie van Tsjechië

De hoofdstad van Tsjechië is Praag en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 13 regio's (kraje, singular - kraj) en 1 hoofdstad (hlavni mesto); Jihocesky (Zuid-Bohemen), Jihomoravsky (Zuid-Moravië), Karlovarsky (Karlovy Vary), Kralovehradecky (Hradec Kralove), Liberecky (Liberec), Moravskoslezsky (Moravia-Silesia), Olomoucky (Olomouc), Pardubicky (Pardubice), Plzensky (Pilsen) , Praha (Praag), Stredocesky (Midden Bohemen), Ustecky (Usti), Vysocina (Hooglanden), Zlinsky (Zlin). Met betrekking tot de economie van Tsjechië zijn belangrijke industriële producten motorvoertuigen, metallurgie, machines en uitrusting, glas, bewapening. Belangrijke landbouwproducten zijn tarwe, aardappelen, suikerbieten, hop, fruit; varkens, pluimvee. De belangrijkste exportgoederen zijn machines en transportmiddelen, grondstoffen, brandstof, chemicaliën en de belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 32,4%, Slowakije 8,4%, Polen 5,8%, VK 5,2%, Frankrijk 5,2%, Italië 4,3%, Oostenrijk 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en transportmiddelen, grondstoffen en brandstoffen, chemicaliën en de belangrijkste importpartners zijn Duitsland 30,6%, Polen 9,6%, China 7,5%, Slowakije 6,3%, Nederland 5,3%, Italië 4,1% (2016). Hoe rijk is Tsjechië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $35,200 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 9.7% (2015 schatting).


Kaart van TsjechiëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy