Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Vietnam

Atlas of World: Vietnam. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Vietnam.

Hoofdpagina - Azië - Vietnam

Informatie over Vietnam

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Vietnam. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Vietnam. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Vietnam hier:

Vietnam - Overzicht:

Wat moet je weten over Vietnam? Laten we beginnen met dit: De verovering van Vietnam door Frankrijk begon in 1858 en werd voltooid in 1884. Het werd een deel van Frans Indochina in 1887. Vietnam verklaarde onafhankelijkheid na de Tweede Wereldoorlog, maar Frankrijk bleef heersen tot aan zijn nederlaag van 1954 door communistische troepen onder Ho Chi MINH. Onder de Geneefse akkoorden van 1954 was Vietnam verdeeld in het communistische noorden en het anticommunistische zuiden. Amerikaanse economische en militaire hulp aan Zuid-Vietnam groeide in de jaren zestig in een poging om de regering te ondersteunen, maar de Amerikaanse strijdkrachten werden teruggetrokken na een wapenstilstandsakkoord in 1973. Twee jaar later overrompelden Noord-Vietnamese troepen het zuiden om het land opnieuw te verenigen onder communistisch regel. Ondanks de terugkeer van de vrede heeft het land gedurende meer dan een decennium weinig economische groei doorgemaakt vanwege conservatief leiderschapsbeleid, de vervolging en massale uittocht van individuen - veel van hen succesvolle Zuid-Vietnamese handelaren - en groeiend internationaal isolement. Sinds het Vietnamese "doi moi" -beleid (renovatie) in 1986 is vastgesteld, hebben de Vietnamese autoriteiten toegezegd de economische liberalisering te intensiveren en structurele hervormingen door te voeren die nodig zijn om de economie te moderniseren en meer concurrerende, door de export aangedreven industrieën te produceren. De communistische leiders houden strak toezicht op de politieke expressie, maar hebben enkele bescheiden stappen getoond in de richting van een betere bescherming van de mensenrechten. Het land ondervindt nog steeds kleine protesten, de overgrote meerderheid is verbonden met kwesties van landgebruik, roept op tot meer politieke ruimte, of het gebrek aan billijke mechanismen voor het oplossen van geschillen.

Geografie van Vietnam

Waar op de wereld is Vietnam? De locatie van dit land is Zuidoost-Azië, grenzend aan de Golf van Thailand, de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese Zee, evenals China, Laos en Cambodja. Het totale gebied van Vietnam is 331,210 km2, waarvan 310,070 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: lage, vlakke delta in het zuiden en noorden; centrale hooglanden; heuvelachtig, bergachtig in het noorden en noordwesten. Het laagste punt van Vietnam is Zuid-Chinese Zee 0 m, het hoogste punt Fan Si Pan 3.144 m. En het klimaat is tropisch in het zuiden; moesson in het noorden met warm, regenseizoen (mei tot september) en warm, droog seizoen (oktober tot maart).


Inwoners van Vietnam

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Vietnam wonen. Het nummer is: 96,160,163 (7/2017 schatting). Dus dit land is een van de meest bevolkte in de wereld. Wie woont hier? Kinh (Viet) 85.7 %, Tay 1,9%, Thai 1,8%, Muong 1,5%, Khmer 1,5%, Mong 1,2%, Nung 1,1%, Hoa 1%, andere 4,3%. Wat zijn de talen in Vietnam? Vietnamees (officieel), Engels (steeds populairder als een tweede taal), sommige Fransen , Chinees en Khmer, bergtalen (Mon-Khmer en Malayo-Polynesisch). En de religies: Boeddhistisch 7,9%, katholiek 6,6%, Hoa Hao 1,7%, Cao Dai 0,9%, protestant 0,9%, moslim 0,1%, geen 81,8% (2009 est .). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 30.5 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 73.7 jaar. Waar wonen de mensen in Vietnam? Hier: hoewel het een van de hoogste bevolkingsdichtheden ter wereld heeft, is de bevolking niet gelijkmatig verspreid; clustering is het zwaarst langs de Zuid-Chinese Zee en de Golf van Tonkin, met de Mekong Delta (in het zuiden) en de Red River Valley (in het noorden) met de grootste concentraties mensen. De belangrijkste stedelijke gebieden van Vietnam zijn: Ho Chi Minh City 7.298 miljoen; Hanoi (hoofdstad) 3,629 miljoen; Kan Tho 1,175 miljoen; Haiphong 1,075 miljoen; Da Nang 952.000; Bien Hoa 834.000 (2015).

Overheid en economie van Vietnam

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi (Ha Noi) en het overheidstype communistische staat. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 58 provincies (tinh, enkelvoud en meervoud) en 5 gemeenten (thanh pho, enkelvoud en meervoud). Met betrekking tot de economie van Vietnam zijn belangrijke industriële producten voedselverwerking, kleding, schoenen, machinebouw; mijnbouw, kolen, staal; cement, kunstmest, glas, banden, olie, mobiele telefoons. Belangrijke landbouwproducten zijn Rijst, koffie, rubber, thee, peper, sojabonen, cashewnoten, suikerriet, pinda's, bananen; varkensvlees; gevogelte; zeevruchten. De belangrijkste exportgoederen zijn kleding, schoenen, elektronica, vis, ruwe olie, rijst, koffie, houten producten, machines en de belangrijkste exportpartners zijn VS 20,2%, China 14,2%, Japan 8,2% , Zuid-Korea 6,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, aardolieproducten, staalproducten, grondstoffen voor de kleding- en schoenenindustrie, elektronica, kunststoffen, auto's en de belangrijkste importpartners zijn China 25,1%, Zuid-Korea 17,5%, Japan 7,9%, VS 6%, Thailand 4,7% (2016). Hoe rijk is Vietnam en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $6,900 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 11.3% (2012 schatting).


Kaart van VietnamGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy