Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Albanië

Atlas of World: Albanië. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Albanië.

Hoofdpagina - Europa - Albanië

Informatie over Albanië

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Albanië. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Albanië. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Albanië hier:

Albanië - Overzicht:

Wat moet je weten over Albanië? Laten we beginnen met dit: Albanië verklaarde zich onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk in 1912, maar werd in 1939 door Italië veroverd en in 1943 door Duitsland bezet. Communistische partizanen namen het land in 1944 over. Albanië bond zich eerst samen met de USSR (tot 1960) en vervolgens met China (tot 1978). Begin jaren negentig eindigde Albanië met 46 jaar xenofobe communistische overheersing en vestigde een meerpartijendemocratie. De overgang is een uitdaging gebleken, omdat opeenvolgende regeringen hebben geprobeerd om te gaan met hoge werkloosheid, wijdverspreide corruptie, vervallen infrastructuur, krachtige netwerken van georganiseerde misdaad en strijdlustige politieke tegenstanders. Albanië heeft vooruitgang geboekt met zijn democratische ontwikkeling sinds het voor het eerst in 1991 verkiezingen voor meerdere partijen hield, maar er zijn nog steeds tekortkomingen. De meeste postcommunistische verkiezingen in Albanië werden ontsierd door beweringen over verkiezingsfraude; echter, internationale waarnemers oordeelden dat verkiezingen grotendeels vrij en eerlijk zijn sinds het herstel van de politieke stabiliteit na de ineenstorting van piramidespelen in 1997. Albanië trad toe tot de NAVO in april 2009 en werd in juni 2014 kandidaat voor toetreding tot de EU. Albanië ontving in november 2016 een aanbeveling van de Europese Commissie om toetredingsonderhandelingen met de EU te openen, afhankelijk van de uitvoering van een eerder in hetzelfde jaar aangenomen hervormingspakket voor justitie. Hoewel de economie van Albanië blijft groeien, is deze vertraagd en is het land nog steeds een van de armste in Europa. Een grote informele economie en een zwakke energie- en transportinfrastructuur blijven obstakels. Albanië trad in april 2009 toe tot de NAVO en werd in juni 2014 kandidaat voor toetreding tot de EU. Albanië ontving in november 2016 een aanbeveling van de Europese Commissie om toetredingsonderhandelingen met de EU te openen, afhankelijk van de uitvoering van een eerder in hetzelfde jaar aangenomen hervormingspakket voor justitie. Hoewel de economie van Albanië blijft groeien, is deze vertraagd en is het land nog steeds een van de armste in Europa. Een grote informele economie en een zwakke energie- en transportinfrastructuur blijven obstakels. Albanië trad in april 2009 toe tot de NAVO en werd in juni 2014 kandidaat voor toetreding tot de EU. Albanië ontving in november 2016 een aanbeveling van de Europese Commissie om toetredingsonderhandelingen met de EU te openen, afhankelijk van de uitvoering van een eerder in hetzelfde jaar aangenomen hervormingspakket voor justitie. Hoewel de economie van Albanië blijft groeien, is deze vertraagd en is het land nog steeds een van de armste in Europa. Een grote informele economie en een zwakke energie- en transportinfrastructuur blijven obstakels.

Geografie van Albanië

Waar op de wereld is Albanië? De locatie van dit land is Zuidoost-Europa, grenzend aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee, tussen Griekenland in het zuiden en Montenegro en Kosovo in het noorden. Het totale gebied van Albanië is 28,748 km2, waarvan 27,398 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: voornamelijk bergen en heuvels; kleine vlaktes langs de kust. Het laagste punt van Albanië is Adriatische zee 0 m, het hoogste punt Maja e Korabit (Golem Korab) 2.764 m. En het klimaat is mild gematigd; koele, bewolkte, natte winters; warme, heldere, droge zomers; het interieur is koeler en heeft.


Inwoners van Albanië

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Albanië wonen. Het nummer is: 3,047,987 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Albanees 82,6%, Grieks 0,9%, andere 1% (inclusief Vlach, Romani, Macedonisch, Montenegrijns en Egyptisch), niet-gespecificeerd 15,5% (2011 est.). Wat zijn de talen in Albanië? Albanees 98,8% (officieel - afgeleid van Tosk-dialect), Grieks 0,5%, andere 0,6% (inclusief Macedonisch, Romani, Vlach, Turks, Italiaans en Servo-Kroatisch), niet gespecificeerd 0,1% (2011 est.). En de religies: Moslim 56,7%, rooms-katholiek 10%, orthodox 6,8%, atheïst 2,5%, Bektashi (een Soefi-orde ) 2,1%, andere 5,7%, niet-gespecificeerd 16,2%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 32.9 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 78.5 jaar. Waar wonen de mensen in Albanië? Hier: een redelijk gelijke verdeling, met enigszins hogere concentraties van mensen in het westelijke en centrale deel van het land. De belangrijkste stedelijke gebieden van Albanië zijn: Tirana (hoofdstad) 454.000 (2015).

Overheid en economie van Albanië

De hoofdstad van Albanië is Tirana (Tirane) en het overheidstype parlementaire republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 12 provincies (qarqe, enkelvoud - qark); Berat, Diber, Durres, Elbasan, Fier, Gjirokaster, Korce, Kukes, Lezhe, Shkoder, Tirane, Vlore. Met betrekking tot de economie van Albanië zijn belangrijke industriële producten ; schoeisel, kleding en kleding; timmerhout, olie, cement, chemicaliën, mijnbouw, basismetalen, hydropowe. Belangrijke landbouwproducten zijn tarwe, maïs, aardappelen, groenten, fruit, olijven en olijfolie, druiven; vlees, zuivelproducten; schapen- en geitenvoedsel. De belangrijkste exportgoederen zijn kleding en kleding, schoeisel; asfalt, metalen en metaalertsen, ruwe olie; cement en bouwmaterialen, groenten, fruit, tabak en de belangrijkste exportpartners zijn Italië 50,5%, Servië 8,1%, Kosovo 7,5%, Griekenland 4,2% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, levensmiddelen, textiel, chemicaliën en de belangrijkste importpartners zijn Italië 29%, Duitsland 9,4%, China 8,7%, Griekenland 7,8%, Turkije 7,8%, Servië 4,1% (2016). Hoe rijk is Albanië en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $12,500 (2017 schatting). Dit is best goed. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 14.3% (2012 schatting).


Kaart van AlbaniëGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy