Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Kazachstan

Atlas of World: Kazachstan. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Kazachstan.

Hoofdpagina - Azië - Kazachstan

Informatie over Kazachstan

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Kazachstan. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Kazachstan. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Kazachstan hier:

Kazachstan - Overzicht:

Wat moet je weten over Kazachstan? Laten we beginnen met dit: Etnische Kazachen, een mix van Turkse en Mongoolse nomadische stammen die tegen de 13e eeuw naar de regio migreerden, waren zelden verenigd als een enkele natie. Het gebied werd in de 18e eeuw veroverd door Rusland en Kazachstan werd een Sovjetrepubliek in 1936. Het Sovjetbeleid verminderde het aantal etnische Kazachen in de jaren dertig en stelde niet-etnische Kazachen in staat om meer dan autochtonen te overtreffen. Tijdens het landbouwprogramma "Virgin Lands" in de jaren vijftig en zestig werden Sovjetburgers aangemoedigd om te helpen bij het cultiveren van de noordelijke weiden van Kazachstan. Deze instroom van immigranten (meestal Russen, maar ook enkele andere gedeporteerde nationaliteiten) heeft de etnische mix nog verder scheefgetrokken. Niet-moslim etnische minderheden vertrokken in grote aantallen van Kazachstan vanaf het midden van de jaren negentig tot het midden van de jaren 2000 en een nationaal programma heeft ongeveer een miljoen etnische Kazachen terug naar Kazachstan gerepatrieerd. Deze trends hebben Kazakhs in staat gesteld om weer titulair te worden. Deze dramatische demografische verschuiving heeft ook de vorige religieuze diversiteit ondermijnd en het land voor meer dan 70% moslim gemaakt. De economie van Kazachstan is groter dan die van alle andere Centraal-Aziatische staten, grotendeels als gevolg van de enorme natuurlijke hulpbronnen van het land. Huidige kwesties zijn: een samenhangende nationale identiteit ontwikkelen, de ontwikkeling van de enorme energiebronnen van het land uitbreiden en deze exporteren naar de wereldmarkten, de economie diversifiëren, de economische concurrentiepositie van Kazachstan versterken en de relaties met buurlanden en buitenlandse mogendheden versterken. Astana organiseerde met succes een internationaal erkende expositie in 2017. De drie maanden durende Expo 2017, met als thema Future Energy, was de eerste tentoonstelling van een voormalig Sovjetland.

Geografie van Kazachstan

Waar op de wereld is Kazachstan? De locatie van dit land is Centraal-Azië, ten noordwesten van China; een klein deel ten westen van de rivier de Oeral (Zhayyq) in het meest oostelijke deel van Europa. Het totale gebied van Kazachstan is 2,724,900 km2, waarvan 2,699,700 km2 land is. Dus dit is een heel groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: uitgestrekte vlakke steppe die zich uitstrekt van de Wolga in het westen tot de Altai-gebergte in het oosten en van de vlaktes van West-Siberië in het noorden tot oasen en woestijnen van Centraal-Azië in het zuiden. Het laagste punt van Kazachstan is Vpadina Kaundy -132 m, het hoogste punt Khan Tangiri Shyngy (Pik Khan-Tengri) 6.995 m. En het klimaat is continentaal, koude winters en hete zomers, dorre en semi-aride.


Inwoners van Kazachstan

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Kazachstan wonen. Het nummer is: 18,556,698 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Kazachse (Qazaq) 63,1%, Russische 23,7%, Oezbeekse 2,9%, Oekraïense 2,1%, Uighur 1,4%, Tatar 1,3%, Duits 1,1%, overig 4,4% (2009 est.). Wat zijn de talen in Kazachstan? Kazachs (officieel, Qazaq) 74% (verstaan ​​gesproken taal), Russisch (officieel, gebruikt in het dagelijks leven, aangeduid als de "taal van interetnische communicatie") 94,4% (spreektaal verstaan ) (2009 est.). En de religies: Moslim 70,2%, christen 26,2% (voornamelijk Russisch-orthodox), andere 0,2%, atheïst 2,8%, niet-gespecificeerd 0,5% (2009est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 30.6 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 71.1 jaar. Waar wonen de mensen in Kazachstan? Hier: het grootste deel van het land vertoont een lage bevolkingsdichtheid, met name het binnenland; bevolkingsgroepen verschijnen in stedelijke agglomeraties in het verre noorden en het zuidelijke deel van het land. De belangrijkste stedelijke gebieden van Kazachstan zijn: Almaty 1.523 miljoen; Astana (hoofdstad) 759.000 (2015).

Overheid en economie van Kazachstan

De hoofdstad van Kazachstan is Astana en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 14 provincies (oblyslar, enkelvoud - oblys) en 2 steden (qalalar, singular - qala); Almaty (Taldyqorghan), Almaty, Aqmola (Kokshetau), Aqtobe, Astana, Atyrau, Batys Qazaqstan [West Kazakhstan] (Oral), Mangghystau (Aqtau), Ongtustik Qazaqstan [Zuid-Kazachstan] (Shymkent), Pavlodar, Qaraghandy, Qostanay, Qyzylorda , Shyghys Qazaqstan [Oost-Kazachstan] (Oskemen), Soltustik Qazaqstan [Noord-Kazachstan] (Petropavl), Zhambyl (Taraz). Met betrekking tot de economie van Kazachstan zijn belangrijke industriële producten olie, steenkool, ijzererts, mangaan, chromiet, lood, zink, koper, titanium, bauxiet, goud, zilver, fosfaten, zwavel, uranium, ijzer en staal; trekkers en andere landbouwmachines, elektromotoren, bouwmaterialen. Belangrijke landbouwproducten zijn Graan (meestal zomertarwe en gerst), aardappelen, groenten, meloenen; vee. De belangrijkste exportgoederen zijn olie en olieproducten, aardgas, ferrometalen, chemicaliën, machines, graan, wol, vlees, steenkool en de belangrijkste exportpartners zijn Italië 20,3%, China 11,5%, Rusland 9,5 %, Nederland 8,9%, Zwitserland 7,3%, Frankrijk 4,9% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn machines en uitrusting, metalen producten, levensmiddelen en de belangrijkste importpartners zijn Rusland 36,2%, China 14,5%, Duitsland 5,7%, VS 5,1% (2016). Hoe rijk is Kazachstan en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $26,100 (2017 schatting). Dit betekent dat de levensstandaard hier goed is. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 2.7% (2015 schatting).


Kaart van KazachstanGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy