Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Marokko

Atlas of World: Marokko. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Marokko.

Hoofdpagina - Afrika - Marokko

Informatie over Marokko

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Marokko. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Marokko. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Marokko hier:

Marokko - Overzicht:

Wat moet je weten over Marokko? Laten we beginnen met dit: In 788, ongeveer een eeuw na de Arabische verovering van Noord-Afrika, begon een reeks Marokkaanse moslimdynastieën in Marokko te regeren. In de 16e eeuw, de Sa'adi monarchie, met name onder Ahmad al-Mansur (1578-1603), buitenlandse indringers afgeweerd en een gouden eeuw ingehuldigd. De Alaouite-dynastie, waartoe de huidige Marokkaanse koninklijke familie behoort, dateert uit de 17e eeuw. In 1860 bezet Spanje het noorden van Marokko en luidde een halve eeuw van handelsrivaliteit in tussen de Europese machten die zagen dat de soevereiniteit van Marokko gestaag afbrokkelde; in 1912 legden de Fransen een protectoraat op over het land. Een langdurige onafhankelijkheidsstrijd met Frankrijk werd in 1956 met succes afgesloten. De geïnternationaliseerde stad Tanger en de meeste Spaanse bezittingen werden datzelfde jaar overgedragen aan het nieuwe land. Sultan Mohammed V, de grootvader van de huidige monarch, organiseerde de nieuwe staat als een constitutionele monarchie en aanvaardde in 1957 de titel van koning. Sinds de terugtrekking van Spanje in 1976, wat tegenwoordig de Westelijke Sahara wordt genoemd, heeft Marokko zijn de facto administratieve controle uitgebreid tot ongeveer 80% van dit grondgebied; de VN erkennen Marokko echter niet als de heersende macht voor de Westelijke Sahara. De VN volgen sinds 1991 een staakt-het-vuren tussen Marokko en de Polisario Front-West-Sahara's bevrijdingsbeweging en leiden lopende onderhandelingen over de status van het gebied. Koning Mohammed VI reageerde begin 2011 op de verspreiding van pro-democratische protesten in de regio door het implementeren van een hervormingsprogramma met een nieuwe grondwet, aangenomen door een populair referendum in juli 2011, waaronder enkele nieuwe bevoegdheden werden uitgebreid tot het parlement en de premier, maar de uiteindelijke autoriteit blijft in handen van de vorst. In november 2011 won de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), een gematigde islamistische partij, het grootste aantal zetels in parlementsverkiezingen en werd de eerste islamitische partij die de Marokkaanse regering leidde. In september 2015 hield Marokko voor het eerst rechtstreekse verkiezingen voor regionale raden, een van de hervormingen die in de grondwet van 2011 waren opgenomen. De PJD won opnieuw het grootste aantal zetels in landelijke parlementsverkiezingen in oktober 2016. Marokko hield zijn eerste rechtstreekse verkiezingen voor regionale raden ooit, een van de hervormingen die in de grondwet van 2011 waren opgenomen. De PJD won opnieuw het grootste aantal zetels in landelijke parlementsverkiezingen in oktober 2016. Marokko hield zijn eerste rechtstreekse verkiezingen voor regionale raden ooit, een van de hervormingen die in de grondwet van 2011 waren opgenomen. De PJD won opnieuw het grootste aantal zetels in landelijke parlementsverkiezingen in oktober 2016.

Geografie van Marokko

Waar op de wereld is Marokko? De locatie van dit land is Noord-Afrika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, tussen Algerije en de Westelijke Sahara. Het totale gebied van Marokko is 446,550 km2, waarvan 446,300 km2 land is. Dus dit is een vrij groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: bergachtige noordkust (Rifgebergte) en binnenland (Atlas Bergen) begrensd door grote plateaus met intermontane valleien, en vruchtbare kustvlakten. Het laagste punt van Marokko is Sebkha Tah -59 m, het hoogste punt Jebel Toubkal 4.165 m. En het klimaat is Middellandse Zee, steeds extremer in de interio.


Inwoners van Marokko

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Marokko wonen. Het nummer is: 33,986,655 (7/2017 schatting). Er wonen dus vrij veel mensen hier. Wie woont hier? Arab-Berber 99%, andere 1%. Wat zijn de talen in Marokko? Arabisch (officieel), Berber-talen (Tamazight (officieel), Tachelhit, Tarifit), Frans (vaak de taal van het bedrijfsleven, overheid en diplomatie). En de religies: Moslim 99% (officieel, vrijwel alle soennieten,. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 29.3 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 77.1 jaar. Waar wonen de mensen in Marokko? Hier: de hoogste bevolkingsdichtheid wordt aangetroffen langs de Atlantische en mediterrane kusten, een aantal dichtbevolkte agglomeraties worden gevonden verspreid door het Atlasgebergte. De belangrijkste stedelijke gebieden van Marokko zijn: 3,515 miljoen Casablanca, Rabat (kapitaal) 1,967 miljoen, Fes 1,172 miljoen, Marrakech 1,134 miljoen, Tanger 982.000 (2015).

Overheid en economie van Marokko

De hoofdstad van Marokko is Rabat en het overheidstype parlementaire constitutionele monarchie. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 11 regio's (erkend); Beni Mellal-Khenifra, Casablanca-Settat, Draa-Tafilalet, Fes-Meknes, Guelmim-Oued Noun, Laayoune-Sakia al Hamra, Oriental, Marrakech-Safi, Rabat-Sale-Kenitra, Souss-Massa, Tanger-Tetouan-Al Hoceima. Met betrekking tot de economie van Marokko zijn belangrijke industriële producten auto-onderdelen, fosfaat mijnbouw en verwerking, ruimtevaart, voedselverwerking, lederwaren, textiel, bouw, energie, toerisme. Belangrijke landbouwproducten zijn Gerst, tarwe, citrusvruchten, druiven, groenten, olijven; vee; wijn. De belangrijkste exportgoederen zijn kleding en textiel, auto's, elektrische componenten, anorganische chemicaliën, transistors, ruwe mineralen, meststoffen ( inclusief fosfaten), aardolieproducten, citrusvruchten, groenten, vis en de belangrijkste exportpartners zijn Spanje 23,4%, Frankrijk 21,1%, Italië 4,6% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn ruwe aardolie, textiel, telecommunicatieapparatuur, tarwe, gas en elektriciteit, transistoren, kunststoffen en de belangrijkste importpartners zijn Spanje 15,7%, Frankrijk 13,2%, China 9,1%, VS 6,4%, Duitsland 5,9 %, Italië 5,4%, Turkije 4,4% (2016). Hoe rijk is Marokko en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $8,600 (2017 schatting). Dit is een vrij laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 15% (2007 schatting).


Kaart van MarokkoGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy