Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Oost-Timor

Atlas of World: Oost-Timor. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Oost-Timor.

Hoofdpagina - Azië - Oost-Timor

Informatie over Oost-Timor

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Oost-Timor. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Oost-Timor. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Oost-Timor hier:

Oost-Timor - Overzicht:

Wat moet je weten over Oost-Timor? Laten we beginnen met dit: De Portugezen begonnen in het begin van de 16e eeuw handel te drijven met het eiland Timor en koloniseerden het halverwege de eeuw. Skirmishing met de Nederlanders in de regio resulteerde uiteindelijk in een verdrag uit 1859 waarin Portugal het westelijke deel van het eiland afstond. Imperial Japan bezette van 1942 tot 1945 Portugees Timor, maar Portugal hervatte het koloniale gezag na de Japanse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog. Oost-Timor verklaarde zich op 28 november 1975 onafhankelijk van Portugal en werd negen dagen later binnengevallen en bezet door de Indonesische strijdkrachten. Het werd in juli 1976 in Indonesië opgenomen als de provincie Timor Timur (Oost-Timor). Een onsuccesvolle campagne van pacificatie volgde in de loop van de volgende twee decennia, waarin naar schatting 100.000 tot 250.000 mensen stierven. In augustus 1999, een door de VN gecontroleerd volksreferendum, een overweldigende meerderheid van de bevolking van Oost-Timor stemde voor onafhankelijkheid van Indonesië. In de volgende drie weken begon de anti-onafhankelijkheid van de Timorese milities - georganiseerd en ondersteund door het Indonesische leger - een grootscheepse campagne van vergelding tegen verschroeide aarde. De milities doodden ongeveer 1400 Timorese en dwongen 300.000 mensen naar het westen van Timor als vluchtelingen. Het grootste deel van de infrastructuur van het land, waaronder huizen, irrigatiesystemen, watervoorzieningssystemen en scholen, en bijna het hele elektriciteitsnet van het land werden vernietigd. Op 20 september 1999 trokken Australisch geleide vredestroepen naar het land en brachten het geweld tot een einde. Op 20 mei 2002 werd Timor-Leste internationaal erkend als een onafhankelijke staat. In 2006 bedreigden interne spanningen de nieuwe natie ' s veiligheid toen een militaire aanval tot geweld en een ineenstorting van wet en orde leidde. Op verzoek van Dili heeft een door Australië geleide International Stabilization Force (ISF) ingezet op Timor-Leste, en de VN-Veiligheidsraad heeft de geïntegreerde missie van de VN in Timor-Leste (Unmit) opgericht, inclusief een geautoriseerde politieaanwezigheid van meer dan 1.600 personeelsleden. De ISF en Unmit herstelden de stabiliteit, waardoor in 2007 presidents- en parlementsverkiezingen konden plaatsvinden in een grotendeels vreedzame sfeer. In februari 2008 voerde een rebellengroep een mislukte aanval uit tegen de president en de premier. De leider werd gedood tijdens de aanval en de meeste rebellen gaven zich over in april 2008. Sinds de aanval heeft de regering genoten van een van de langste perioden van stabiliteit na de onafhankelijkheid,

Geografie van Oost-Timor

Waar op de wereld is Oost-Timor? De locatie van dit land is Zuidoost-Azië, ten noordwesten van Australië in de Kleine Soenda-eilanden aan de oostkant van de Indonesische archipel; opmerking - Oost-Timor omvat de oostelijke helft van het eiland Timor, de regio Oecussi (Ambeno) in het noordwesten van het eiland Timor, en de eilanden Pulau Atauro en Pulau Jaco. Het totale gebied van Oost-Timor is 14,874 km2, waarvan 14,874 km2 land is. Dus dit is een vrij klein land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: bergachtig. Het laagste punt van Oost-Timor is Timor-zee, Savu-zee en Banda-zee 0 m, het hoogste punt Foho Tatamailau 2.963 m. En het klimaat is tropisch; warm, vochtig; verschillende regenachtige en droge seizoenen.


Inwoners van Oost-Timor

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Oost-Timor wonen. Het nummer is: 1,291,358 (7/2017 schatting). Dus niet zoveel mensen wonen hier. Wie woont hier? Austronesian (Malayo-Polynesian) (inclusief Tetun, Mambai, Tokodede, Galoli, Kemak, Baikeno), Melanesian-Papuan (inclusief Bunak, Fataluku, Bakasai), kleine Chinese minderheid. Wat zijn de talen in Oost-Timor? Tetun Prasa 30,6%, Mambai 16,6%, Makasai 10,5%, Tetun Terik 6,1%, Baikenu 5,9%, Kemak 5,8%, Bunak 5,5%, Tokodede 4%, Fataluku 3,5%, Waima'a 1,8%, Galoli 1,4%, Naueti 1,4%, Idate 1,2%, Midiki 1,2%, andere 4,5%. En de religies: Roman Katholiek 97,6%, protestant / evangelisch 2%, moslim 0,2%, anders 0,2% (2015 est.). Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 18.9 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 68.4 jaar. Waar wonen de mensen in Oost-Timor? Hier: deel van de bevolking geconcentreerd in het westelijke derde deel van het land, in het bijzonder rond Dili. De belangrijkste stedelijke gebieden van Oost-Timor zijn: DILI (hoofdstad ) 228.000 (2014).

Overheid en economie van Oost-Timor

De hoofdstad van Oost-Timor is Dili en het overheidstype semi-presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 13 administratieve districten; Aileu, Ainaro, Baucau, Bobonaro (Maliana), Cova-Lima (Suai), Dili, Ermera (Gleno), Lautem (Los Palos), Liquica, Manatuto, Manufahi (Same), Oecussi (Ambeno), Viqueque. Met betrekking tot de economie van Oost-Timor zijn belangrijke industriële producten printen, zeepproductie, handwerk, geweven doek. Belangrijke landbouwproducten zijn Koffie, rijst, maïs, cassave (maniok, tapioca), zoet aardappelen, sojabonen, kool, mango's, bananen, vanille. De belangrijkste exportgoederen zijn olie, koffie, sandelhout, marmer en de belangrijkste exportpartners zijn dit is onbekend. De belangrijkste importgoederen zijn voedsel, benzine, kerosine, machines en de belangrijkste importpartners zijn dit is onbekend. Hoe rijk is Oost-Timor en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $5,000 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 41.8% (2014 schatting).


Kaart van Oost-TimorGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy