Hoofdpagina
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika
Edit Trip

Atlas van de Wereld: Sierra Leone

Atlas of World: Sierra Leone. Op deze pagina ziet u de kaart, de landvlag en veel gedetailleerde informatie over de mensen, geschiedenis en economie van Sierra Leone.

Hoofdpagina - Afrika - Sierra Leone

Informatie over Sierra Leone

Hier vindt u online geselecteerde informatie over de geografie, inwoners, overheid, economie en geschiedenis van Sierra Leone. Inbegrepen zijn geselecteerde statistieken, een overzichtskaart en de gedetailleerde kaart van Sierra Leone. (Sommige teksten op deze pagina worden automatisch vertaald, dus de vertaling kan onnauwkeurig zijn. We werken momenteel aan een betere vertaling.) Maar laten we beginnen met de vlag van Sierra Leone hier:

Sierra Leone - Overzicht:

Wat moet je weten over Sierra Leone? Laten we beginnen met dit: De Britten richtten in de 17e eeuw een handelspost op nabij het huidige Freetown. Oorspronkelijk ging het om hout en ivoor, maar later groeide het uit tot slaven. Na de Amerikaanse revolutie werd in 1787 een kolonie gesticht en Sierra Leone werd een bestemming voor het hervestigen van zwarte loyalisten die oorspronkelijk waren gevestigd in Nova Scotia. Na de afschaffing van de slavenhandel in 1807, leverden Britse bemanningen duizenden Afrikanen bevrijd van illegale slavenschepen aan Sierra Leone, met name Freetown. De kolonie breidde geleidelijk uit het binnenland in de loop van de 19e eeuw; onafhankelijkheid werd bereikt in 1961. De democratie wordt langzaam hersteld na de burgeroorlog (1991-2002) die resulteerde in tienduizenden doden en de verplaatsing van meer dan 2 miljoen mensen (ongeveer een derde van de bevolking). Het leger, die de volledige verantwoordelijkheid op zich nam voor de veiligheid na het vertrek van VN-vredestroepen aan het einde van 2005, heeft zich ontwikkeld als een garantie voor de stabiliteit van het land; de strijdkrachten bleven tijdens de nationale verkiezingen van 2007 en 2012 aan de zijlijn. In maart 2014 betekende de sluiting van het VN-kantoor voor vredesopbouw in Sierra Leone het einde van meer dan 15 jaar vredes- en politieke operaties in Sierra Leone. De door de overheid gestelde prioriteiten zijn onder meer het bevorderen van ontwikkeling - waaronder het herstellen van de ebola-epidemie - het creëren van banen en het uitroeien van endemische corruptie. In maart 2014 betekende de sluiting van het VN-kantoor voor vredesopbouw in Sierra Leone het einde van meer dan 15 jaar vredes- en politieke operaties in Sierra Leone. De door de overheid gestelde prioriteiten zijn onder meer het bevorderen van ontwikkeling - waaronder het herstellen van de ebola-epidemie - het creëren van banen en het uitroeien van endemische corruptie. In maart 2014 betekende de sluiting van het VN-kantoor voor vredesopbouw in Sierra Leone het einde van meer dan 15 jaar vredes- en politieke operaties in Sierra Leone. De door de overheid gestelde prioriteiten zijn onder meer het bevorderen van ontwikkeling - waaronder het herstellen van de ebola-epidemie - het creëren van banen en het uitroeien van endemische corruptie.

Geografie van Sierra Leone

Waar op de wereld is Sierra Leone? De locatie van dit land is West-Afrika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan, tussen Guinee en Liberia. Het totale gebied van Sierra Leone is 71,740 km2, waarvan 71,620 km2 land is. Dit is dus geen groot land. Hoe kunnen we het terrein van het land beschrijven? Op deze manier: kustgordel van mangrovemoerassen, bebost heuvelland, hooglandplateau, bergen in oostelijke richting. Het laagste punt van Sierra Leone is Atlantische Oceaan 0 m, het hoogste punt Loma Mansa (Bintimani) 1.948 m. En het klimaat is tropisch; warm, vochtig; zomer regenseizoen (mei tot december); droog winterseizoen (december tot april).


Inwoners van Sierra Leone

Laten we eens kijken hoeveel mensen er in Sierra Leone wonen. Het nummer is: 6,163,195 (7/2017 schatting). Dit is dus geen erg grote populatie. Wie woont hier? Temne 35%, Mende 31%, Limba 8%, Kono 5%, Kriole 2% (nazaten van bevrijde Jamaicaanse slaven die eind 18e eeuw in het gebied van Freetown waren gevestigd, ook bekend als Krio), Mandingo 2%, Loko 2%, andere 15% (inclusief vluchtelingen uit de recente burgeroorlog van Liberia, en een klein aantal Europeanen, Libanezen, Pakistani en Indiërs) (volkstelling van 2008). Wat zijn de talen in Sierra Leone? Engels (officieel, regulier gebruik beperkt tot geletterde minderheid), Mende (hoofdtaal in de Zuid), Temne (voornaamste volkstaal in het noorden), Krio (Engels-Creools, gesproken door de afstammelingen van bevrijde Jamaicaanse slaven die zich in het Freetown-gebied vestigden, een lingua franca en een eerste taal voor 10% van de bevolking, maar begrepen met 95%). En de religies: Moslim 60%, inheemse overtuigingen 30%, christelijke 10%. Hoe oud zijn de mensen gemiddeld? 19 jaar. We moeten hieraan toevoegen dat dit aantal de mediaan is - dus de helft van de mensen is ouder dan deze, de andere helft is jonger. En wat is hun levensverwachting (bij de geboorte)? Dit: 58.6 jaar. Waar wonen de mensen in Sierra Leone? Hier: bevolkingsgroepen zijn te vinden in de lagere delen van het zuiden en het westen; het noorden van het land is minder bevolkt. De belangrijkste stedelijke gebieden van Sierra Leone zijn: Freetown (hoofdstad) 1.007 miljoen (2015).

Overheid en economie van Sierra Leone

De hoofdstad van Sierra Leone is Freetown en het overheidstype presidentiële republiek. Laten we eens kijken naar de administratieve afdelingen - 3 provincies en 1 gebied; Eastern, Northern, Southern, Western. Met betrekking tot de economie van Sierra Leone zijn belangrijke industriële producten diamant mijnbouw; ijzererts, rutiel en bauxiet mijnbouw; kleinschalige productie (dranken, textiel, schoenen). Belangrijke landbouwproducten zijn Rijst, koffie, cacao, palmpitten, palmolie, pinda's, cashewnoten ; pluimvee, runderen, schapen, varkens; vis. De belangrijkste exportgoederen zijn ijzererts, diamanten, rutiel, cacao, koffie, vis en de belangrijkste exportpartners zijn Cote dIvoire 31,7%, VS 28,3%, België 17,7%, China 6,6% (2016). De belangrijkste importgoederen zijn voedingsmiddelen, machines en uitrusting, brandstoffen en smeermiddelen, chemicaliën en de belangrijkste importpartners zijn China 12,5%, VS 9,7%, India 7,8%, VAE 7,2%, Senegal 6,2%, België 5,5%, Turkije 5,5%, VK 4,7% (2016). Hoe rijk is Sierra Leone en hoe rijk zijn mensen in dit land? Het belangrijkste aantal is hier het BBP per hoofd van de bevolking (PPP): $1,800 (2017 schatting). Dit is een zeer laag aantal. Laten we hieraan toevoegen dat dit bruto binnenlands product per persoon betekent, die opnieuw wordt berekend met betrekking tot de relatieve kosten van lokale goederen en services. En nog een belangrijker nummer - bevolking onder de armoedegrens: 70.2% (2004 schatting).


Kaart van Sierra LeoneGratis e-book - Atlas van de wereld: Wilt u de informatie over alle landen van de wereld altijd bij u hebben? Download onze gratis Atlas of World - e-book nu - hier - in mobi, epub of pdf.

©2018-2024 iWorldAtlas.com
Uitgever: Bispiral, s.r.o. | Over ons | Regels van de iWorldAtlas.com website en bescherming van de privacy